Banes Motor České Budějovice
16.06.2011, Josef Bláha

Šumavským soustředěním vrcholí letní příprava

Č. B u d ě j o v i c e – Penzion Lučan v Železné Rudě je v tomto týdnu útočištěm českobudějovických hokejistů. Hráči HC MOUNTFIELD se připravují na nadcházející sezonu v šumavských lesích a hlavní náplní aktuálního soustředění, kterým pomalu ale jistě vrcholí suchá část tréninkového drilu, jsou jako vždycky kola. „Já osobně jezdím na kole často a rád, takže nemám problém,“ usmívá se kapitán týmu František Ptáček.

Co se týče momentální náplně letní přípravy, může být spokojený. Cyklistika je totiž jeho hobby. František Ptáček, kapitán HC MOUNTFIELD, je se svými spoluhráči a trenéry na šumavském soustředění spokojený. „Zatím nám vychází všechno podle plánu,“ všímá si nejzkušenější muž českobudějovické sestavy. „Jak říkám, na kole jezdím často, takže s tím nemám problém. Dopoledne míváme výšlapy do kopců a odpoledne jezdíme většinou delší etapy různě po okolí,“ doplňuje Ptáček.

Suchá příprava bude po skončení náročného programu v kopcích trvat už jen necelé dva týdny. Pak se hráči odeberou na třítýdenní dovolenou a koncem července už se přesunou na led. „Na to se samozřejmě všichni těšíme, ale je třeba splnit všechno napřed na suchu. A soustředění v Železné Rudě nám proto dává ideální podmínky,“ říká spolehlivý obránce. Letošní příprava je jednou z mnoha a mnoha, které už v kariéře absolvoval.

„V podstatě se od sebe tréninky moc neliší, každý trenér má své metody, ale ve finále jde všem o stejnou věc. Tedy aby dobře připravil svůj tým na sezonu. Jen když jsem začínal s hokejem, tak jsme měli občas na programu větší množství hry. Teď je to spíš samá atletika, vzpírání a cyklistika. Až když zbude čas, tak je na řadě fotbálek nebo něco podobného. Bývalo to opačně,“ pousměje se Ptáček.


Na jihu Čech připravuje podruhé za sebou tým na novou sezonu během letní fáze. S parťáky Milanem Kupkou a Ladislavem Gulou si František Výborný v plánování tréninků a dohledu nad hokejisty rozumí. „Kluci jsou tady společně čtyřiadvacet hodin denně, což ukáže u některých z nich jejich charakter. Vlastně jsme k tomu přistoupili podobně jako loni, kdy se tvořil nový tým. I tentokrát je důležité dát dohromady znovu dobrý kolektiv,“ vypráví zkušený kouč.

Ten se svými kolegy nastavil pro soustředění v Železné Rudě jasná pravidla. Před snídaní rozcvička, dopoledne zdolávání vrcholů a odpoledne po krátkém odpočinku další série etap. „Jsou to poctivé tréninky, které kluci odmakají na sto procent,“ pochvaluje si Výborný, jenž ještě večer dohlíží na kruhový trénink zdokonalující silovou stránku hráčů. A každý den to samé... „Může to být pro hráče jednotvárné, ale všichni jsme počítali s tím, že se tady bude hlavně pracovat a ne odpočívat,“ mrkne budějovický trenér.

Jediné, co kouče mrzí, jsou dvě absence. Zatím se příprava vyvíjela z tohoto pohledu a ve srovnání s loňským létem dobře, ovšem na soustředění chybí Michal Mikeska a Tomáš Mertl. „Mikeska byl na operaci a teď nastupuje teprve rehabilitaci. U Mertla se vyskytly problémy se zády, na žádný zákrok to zatím nevypadá, ale potřebuje klid. Je to škoda,“ povzdychne si Výborný. Ten bude ještě do víkendu se svými svěřenci v Železné Rudě, pak naordinuje hráčům další fáze suchého drilu a po dovolené už se HC MOUNTFIELD začne připravovat na ledě.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....