Banes Motor České Budějovice
12.06.2011, Petr Novotný

Hokejbalový turnaj vyhráli Králové před týmem Horalů

Č. B u d ě j o v i c e - Už se to stává milou tradicí. Druhý rok po sobě se tréninková ledová plocha Budvar arény zaplní stovkou fanoušků, aby svedli během celého dne několik hokejbalových klání a vítězný tým si pak poměřil síly s extraligovým HC MOUNTFIELD. Loňští vítězové Vyhořelé hvězdy, letos trochu vyhořeli a postoupili „jen“ do boje o bronz. Z prvenství se radovali hráči Kings, kteří pak v superfinále svedli s extraligovým týmem dobrou partii, ale prohráli 0:1.

Den plný hokejbalu

Devět týmů, více než stovka hráčů, deset hodin napínavých duelů na hrací ploše s umělým povrchem, patnáct zápasů, devětapadesát gólů, jedna šarvátka a jen pár drobnějších zranění. Takový je sumář druhého ročníku hokejbalového turnaje fanoušků HC MOUNTFIELD, který připravuje klub ve spolupráci s Fanklubem.

V sobotu 11. června krátce po půl osmé ráno to vypuklo. Úvodní buly mezi celky AOW a Senators zahájilo den hokejbalu. Oproti minulému ročníku se setkala akce ještě s větší popularitou a místo pěti týmů fanoušků se přihlásilo celků osm. Bojovaly tak ve dvou skupinách, z nichž první postupoval do finále a druhý do boje o třetí místo. Zbylé dva celky měly smůlu. Na celkový počet devíti pak v superfinále doplnili fandy extraligoví hráči HC MOUNTFIELD. Ti nastoupili k zápasu i přesto, že jim zrovna končilo třídenní volno a v neděli odjížděli na náročné soustředění na Šumavě. „S tím, jak celý turnaj probíhal, jsme hodně spokojení,“ konstatoval po skončení akce za fanklub Pavel "Pajky" Vágner, který sám hrál za celek AOW. „Možná jen, kdybychom vyhráli alespoň jeden ze dvou zápasů, které jsme dovedli do nájezdů, mohli jsme postoupit,“ krčil vzápětí rameny. Jeho tým byl lepší než v loňském roce, kdy skončil poslední, ale na postup mu jedno vítězství na úkor celku Senators chybělo. Ve stejné skupině se s turnajem rozloučil i celek Grinders, který nebodoval ani v jednom zápase. Do finále pak postoupili Kings, jenž měli na soupisce překvapivě i dva bývalé budějovické hráče Stanislava Jasečka a snajpra Václava Krále. Do souboje o třetí místo pak šli Senators.

Ve druhé skupině byla situace podobná. Družstvo Horalové totiž dokázalo naplno bodovat ve všech svých utkáních, a proto do souboje o celkové prvenství postoupilo před Vyhořelými hvězdami. Loňskému vítězi celého turnaje se stal osudným právě vzájený zápas, který s pozdějším druhým týmem turnaje prohrál 1:2. Vítěznou trefu si dvě minuty před koncem připsal Jaroslav Markytán. Třetím týmem tabulky pak byl Cardiax a poslední bez vítězství Termiti. Ve třech zápasech dokázali dát jen jeden gól a to ještě při porážce 1:7. Jediným šťastným střelcem družstva byl Václav Hovorka.

V duelu o celkové prvenství vyzvali Kings Horaly. Už v páté minutě se po pěkné kombinaci dostal do zakončení Václav Král a překonal gólmana v brance soupeře. Druhou branku přidal ve třetí třetině Jiří Hanzal a při marné snaze soupeře po vyrovnaní vstřelil třetí branku do prázdné klece opět Václav Král. Duel o třetí místo přinesl mnohem jednoznačnější průběh. Vyhořelý hvězdy porazily Senators 5:1. Poprvé se prosadily už ve druhé minutě. V jedenácté minutě vedly 3:0 po brankách Sládka, Jindry a Hejny a soupeře jasně přehrávaly. Za stavu 4:0 pro hvězdy snížil za Senators Jindra, ale pátý gól znovu vstřelily Vyhořelé hvězdy.

Superfinále nebylo jednoznačné

Třikrát v průběhu celého turnaje rozhodovaly o vítězi zápasu samostatné nájezdy. Málem musely rozhodovat i superfinále a to kdyby dal několik vteřin před konce Stanislav Jasečko svou vyloženou šanci, kdy byl sám před brankářem Bláhou. Jenže nedal a extraligový celek se mohl radovat z hubené výhry 1:0. „Bylo to mnohem těžší, než jsme předpokládali,“ přiznali po finále budějovičtí hokejisté. Není se co divit. Minulý rok v superfinále jasně dominovali. Letos se na výhru nadřeli.

Hned jedenáct hráčů do pole a navrch brankář Bláha, se postavilo na umělou plochu. Ze stálých členů základního kádru neodmítli pozvání Langhammer, Červený, Mikuš nebo brankář Jakub Kovář, jenž se zařadil vedle Langhammera do útoku. Připraevn byl jako náhradník i Podlešák, ale nakonec do průběhu utkání nezasáhl. Zkušené pak doplnili hráči juniorky, kteří se s A-týmem připravují a tak mohla početná kulisa fandů shlédnout výkony Semráda, Jáchyma, Bárty, Sumerauera, Seidla nebo brankáře Kántora. Ten se po vzoru Jakuba Kováře zařadil do útoku a byl to právě on, který ve druhém poločase stál po nahrávce Jáchyma u tyče branky a dal jediný gól střetnutí a tím pádem i rozhodl.

Celek Kings, který nastoupil do zápasu se čtyřmi duely v nohách, ze začátku dokázal držet krok s hokejisty a v páté minutě se dostal do první vyložené příležitosti. Gólman Bláha v brance HC MOUNTFIELD však zakročil správně. Postupem času se měnilo utkání v souboj hokejistů s brankářem Kings Tomášem Vojtou. I když jednou kapituloval, zuby si na něm soupeři vylámali v mnoha příležitostech. Králům postupně viditelně docházely síly, takže hlavně bránili a sem tam zkusili nějaký brejk. Pár šancí si vytvořili, ale zakončovali slabě a tak se Bláha v brance spíše nudil. Pohotovost pak prokázal až v závěru při zmiňované šanci Jasečka. Po skončení zápasu se ještě jely nájezdy a tam se zase naopak radovali z výhry hráči Kings.

Fotogalerie z finálové části hokejbalového turnaje!

Statistiky turnaje

1. zápas - 7.35 hodin
AOW - Senators 1:2N (1:1, 0:0, O:2)
Branky: 9. Jan Šimek (Pavel Vágner) - 4. Martin Kudláček (Tomáš Burger), rozhodující nájezd Ladislav Voráček. Vyloučení: 5:1 (Jakub Máče 3x, Jan Jindra, Tomáš Burger - Filip Junek). Průběh nájezdů: Ladislav Šebesta - 0:0, Radek Bárta - 0:0, Ladislav Voráček - 0:1, Jan Šimek - 0:1, Martin Kudláček - 0:2.

2. zápas - 8.20 hodin
Horalové - Cardiax ČB 2:1 (0:0, 2:1)
Branky: 13. Jan Turek, 24. Stanislav Květoň (Jan Turek) - 19. Tomáš Severa (Marek Mühlstein). Bez vyloučení.

3. zápas - 8.55 hodin
Kings - Grinders 6:0 (2:0, 4:0)
Branky: 6. Jiří Král (Stanislav Havlín, Václav Král), 9. Václav Král (Jiří Král), 14. Jiří Král (Václav Král), 16. Jiří Král (Stabislav Havlín), 18. Václav Král (Stanislav Jasečko), 23. Jiří Krl (Václav Král). Bez vyloučení.

4. zápas - 9.30 hodin
Vyhořelý hvězdy - Termiti 7:1 (4:0, 3:1)
Branky: 3. Antonín Arnold (Zdeněk Rychtář), 6. David Rajdl (Dominik Hejna), 7. Antonín Arnold (Martin Šulista), 10. Dominik Hejna (Václav SLádek), 15. Antonín Arnold, 21. Antonín Arnold (Julius Tomaško), 23. Miroslav Koudelka (Jan Kostka), 24. Václav Hovorka (Stanislav Vobr). Vyloučení: 0:1 (Aleš Labaj).

5. zápas - 10.05 hodin
Senators - Grinders 4:1 (2:1, 2:0)
Branky: 8. Martin Kudláček (Ladislav Voráček), 9. Filip Junek (Jan Jindra), 14. Filip Junek (Zdeněk Medula), 22. Tomáš Burger (Ladislav Voráček, Martin Kudláček) - 3. Štěpán Gajdoš (Martin Kunz). Bez vyloučení.

6. zápas - 10.40 hodin
Cardiax ČB - Termiti 1:0 (0:0, 1:0)
Branky: 20. Tomáš Severa (Petr Šefčík). Bez vyloučení.

7. zápas - 11.20 hodin
Kings - AOW 2:1N (0:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 14. Jiří Hanzal (Miroslav Hanzal), rozhodující nájezd Jiří Hanzal - 15. Pavel Šich (Jakub Máče). Vyloučení: 1:0 (Martin Semrád). Průběh nájezdů: Vít Matoušek - 0:0, Jakub Máče - 0:0, Stanislav Havlín - 0:0, Radek Bárta - 0:0, Stanislav Jasečko - 0:0, Michal Sýkora - 0:0, Jakub Máče - 0:0, Jiří Hanzal - 1:0.

8. zápas - 12.00 hodin
Vyhořelý hvězdy - Horalové 1:2 (0:0, 1:2)
Branky: 21. Dominik Hejna (David Rajdl) - 21. Jan Turek (Stanislav Květoň), 23. Jaroslav Markytán. Vyloučení: 1:2 (Jiří Štika - Jan Turek, Jaroslav Makytán).

9. zápas - 12.35 hodin
Senators - Kings 3:4N (2:2, 1:1, 0:1)
Branky: 3. Jan Jindra (Martin Kudláček), 10. Martin Kudláček (Tomáš Burger), 15. Ladislav Šebesta - 4- Martin Semrád, 10. Miroslav hanzal (Miroslav Mráz), 23. Miroslav Hanzal, rozhodující nájezd Martin Semrád. Vyloučení: 1:0 (Václav Adamík). Průběh nájezdů:Tomáš Burger - 0:0, Miroslav Hanzal - 0:0, Ladislav Voráček - 0:0, Jiří Hanzal - 0:0, Martin Kudláček - 0:0, Martin Semrád - 0:1.

10. zápas - 13.15 hodin
Cardiax ČB - Vyhořelý hvězdy 0:5 (0:1, 0:4)
Branky: 7. Dominik Hejna, 14. Jiří Honsa (Julius Tomaško), 16. David Rajdl (Dominik Hejna), 17. Dominik Hejna (Tomáš Kvěch), 18. Jan Jindřa (Jiří Štika). Vyloučení: 1:0 (Jiří Kadlec).

11. zápas - 13.50 hodin
Grinders - AOW 0:2 (0:1, 0:1)
Branky: 4. Pavel Vágner (Michal Zikmund), 15. Jakub Máče (Pavel Šich). Vyloučení: 1:1 (Martin Kunz - Petr Skála oba za šest hráčů na hřišti).

12. zápas - 14.25 hodin
Termiti - Horalové 0:3 (0:2, 0:1)
Branky: 2. Stanislav Květoň (Jan Turek), 6. Stanislav Květoň (Jan Švácha), 19. Stanislav Květoň (Jan Pešek). Bez vyloučení.

FINÁLE - 15.25 hodin
Kings - Horalové 3:0 (1:0, 2:0)
Branky: 5. Václav Král (Jiří Král), 20. Jiří Hanzal (Stanislav Jasečko), 24. Václav Král. Vyloučení: 1:0 (Vít Matoušek).

O TŘETÍ MÍSTO - 16.25 hodin
Senators - Vyhořelý hvězdy 1:5 (0:3, 1:2)
Branky: Jan Jindra (Martin Kudláček) - 2. Václav Sládek (Julius Tomaško), 5. Jan Jindra (Jiří Honsa), 11. Dominik Hejna (Václav SLádek), 19. Dominik Hejna (David Rajdl), 22. Dominik Hejna (David Rajdl). Bez vyloučení.

SUPERFINÁLE - 17.00 hodin
HC MOUNTFIELD - Kings 1:0 (0:0, 1:0)
Branky: 25. Pavel Kantor (Miroslav Jáchym). Bez vyloučení.

Kompletní statistiky vypracoval Antonín Vansa.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....