Banes Motor České Budějovice
27.05.2011, Miroslav Mayer

Ladislav Kolda: Atmosféra v juniorce je lepší než loni

Č. B u d ě j o v i c e - Juniorský tým HC České Budějovice má za sebou dvě nepovedené sezóny. Ta poslední málem dopadla špatně. Junioři museli o účast v extralize dokonce bojovat v baráži, kterou ovšem s přehledem vyhráli. Koncem dubna začala juniorka letní přípravu na novou sezónu, kde už nechce hrát v extralize druhé housle a chce ukázat, že v Českých Budějovicích vyrůstají nadějní hokejisté. Letní přípravu vede jako hlavní trenér Ladislav Kolda.
V loňské sezóně jste vedl juniorku až do října, kdy jste po špatném začátku odešel. Proč jste se znovu rozhodl vést juniorku v další sezóně?
Loni jsme s Filipem Turkem u juniorky začali a po sérii porážek došlo k dohodě, že se vyměníme s trenéry od dorostu. Nakonec došlo ještě k jedné výměně před baráží. Pan Kupka s panem Jágrem byli pod velkým tlakem, ale soutěž se udržela. Po sezóně došlo ke změně, když já jsem skončil ve funkci manažera mládeže. Pan Krátoška nově obsazoval trenéry a já jsem zůstal ve funkci SCM (sportovní centrum mládeže) a ten ve své funkci musí vést jedno mužstvo. Po delších konzultacích jsme dospěli k tomu, že já povedu juniorku.

Junioři využívají k tréninku i volejbalové hřiště u Sportovní haly.


Co se musí udělat letos jinak, aby další sezóna juniorky už byla lepší než dvě předchozí?
Myslím si, že jsme se hlavně z loňské sezóny hodně poučili. Dali jsme příležitost mladým hráčům, chtěli jsme, aby starší hráči už hráli dospělý hokej, byla tu dobře rozběhlá spolupráce s Táborem. Pár hráčů tam sehrálo několik zápasů. Ze začátku to vypadalo, že by to takto mohlo fungovat. Bohužel ostatní oddíly to takto nepojaly a hrály v soutěži se staršími hráči, aby sezónu dobře rozjely. My jsme si mysleli, že to zvládneme s mladším mužstvem a nakonec se nám to nepovedlo. Získali jsme hodně poznatků a chceme soutěž rozjet tak, abychom využili maximálně možný počet zkušenějších hráčů, kteří věkově mohou hrát za juniorku.

Změna nastala už v letní přípravě na suchu. Jak tedy probíhá tak nepopulární suchá příprava?
Nezvolili jsme žádný způsob soustředění někde pryč. Podmínky v okolí zimního stadiónu a v Českých Budějovicích jsou výborné. Využíváme maximálně všechna sportoviště, která se zde nacházejí. Do přípravy jsme zařadili i nové věci. Jednou z nich je i „Flowin“, pak jsme zařadili i TRX. To jsou dvě nové tréninkové metody posilování.

Do přípravy byl nově zařazen i tzv. „Flowin“, který patří k novým tréninkovým metodám.


Popište stručně, o co se v těchto cvičeních jedná.
Flowin je moderní tréninkový systém pocházející ze Švédska, který byl vyvinut v prostředí vrcholových desetibojařů. Dokáže plně nahradit veškeré fitness aktivity. Je založen na přirozených a plynulých pohybech bez doskoků a zatížení kloubů. Při cvičení se využívá jen hmotnost těla. Nejvíce jde o posílení vnitřních svalů. Jde hlavně o posilování v oblasti pasu a to je pro hokejistu nejdůležitější oblast. Desky na toto cvičení jsme zakoupili a pokud vím, používáme tyto cviky jako jedni z mála mužstev. TRX – jedná se o závěsný systém, který využívá pouze hmotnost cvičence. Obě cvičení cvičíme pod dohledem instruktorů.

Na druhé ledové ploše se hráči věnují například silovému kruhovému tréninku.


Hokejový svaz pořádá pro trenéry velké množství porad a instruktáží. Zabudovali jste do přípravy i takové věci, které chce ČSLH?
Příprava je taková, že se snažíme jít s dobou a s trendy podle toho, jak se hokej vyvíjí a jaké požadavky na nás má hokejový svaz. Nové poznatky, které získáme na seminářích, se snažíme aplikovat do tréninku. Myslím si, že to může přinést svoje ovoce. Kluky to určitě více baví. Doufám, že z přípravného období načerpáme co nejvíce sil a v sezóně se to projeví.

Určitě je důležitá spolupráce juniorky s mužstvem HC MOUNTFIELD. Jak ta se vyvíjí?
Máme vytvořený prostor v A mužstvu, kde může trénovat pět hráčů na základě doporučení trenérů. Tam zažijí zase jiné věci a vidí přístup zkušenějších hráčů. Myslím, že by to mělo být motivující. Samozřejmě počítáme, že dostanou prostor i na ledě v letní přípravě, jako tomu bylo loni.

Nemyslíte si, že loňské působení v A mužstvu některým hráčům spíše uškodilo?
To si nemyslím. Spíše uškodilo to, že jsme netrénovali všichni pohromadě. Hodně kluků bylo na reprezentačních akcích a pak šlo třeba hrát ligu. Nám se v přípravě extrémně dařilo a mysleli jsme si, že tu sezónu zvládneme.

Mužstvo také využívá posilovnu v prostředí Sportovní haly.


Kolik přípravných zápasů máte připravených pro letní období?
Bude jich maximálně dvanáct, třináct. V prvních přípravných zápasech se budeme snažit dát příležitost všem, ať ukáží, co umějí. Sestava se zužuje a vypracovává do ideální podoby před začátkem soutěže. V juniorech budou smět hrát čtyři hráči ročníku 1990 a 1991 dohromady. My tam těchto hráčů teď máme sedm. Pokud budou všichni zdraví, tak chceme, aby čtyři za nás hráli a ostatní měli střídavé starty do dospělého mužstva. Tyto hráče budeme protáčet.

Jaká je atmosféra v mužstvu v tomto období letní přípravy?
Atmosféra je lepší loni. Kluci sami poznali, že je to jedině v tvrdé práci a že to za ně nikdo neodmaká. Být dobře silově připravený na sezónu je jen jeden stupeň. Zatím jsme s přístupem spokojeni. Teď jsme měli týden většího nasazení, kdy jsme si stáhli všechny kluky z A týmu a celý tým trénoval pohromadě. Vidím, že atmosféra je dobrá, kluci trénují s chutí a uvědomují si, že loňská sezóna nedopadla dobře a letos se to musí napravit.


Další součástí letní přípravy juniorů je i spinning ve Viva Fitness Luboše Roba v IGY.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....