Banes Motor České Budějovice
23.05.2011, Miroslav Mayer

Mentální trénink vede Daniel Landa

Č. B u d ě j o v i c e – Český hokej ztrácí své pozice ve světovém hokeji. Vidět je to nejvíce na klubové úrovni, kdy extraligové týmy již dlouho nezaznamenaly žádné úspěchy na velkých turnajích, kde hrají spíše druhé housle. Důvodem je odchod nejlepších hráčů do zahraničních klubů a dalším důvodem může být i to, že české kluby zatím plně nevyužívají moderní tréninkové metody. Jednou z nich je i mentální trénink. Tým HC MOUNTFIELD zavádí tuto metodu pod vedením Daniela Landy.

Mentální trénink je metoda, kterou využívají zatím spíše individuální sportovci, ale v USA se úspěšně používá například v basketbalu. Co to vlastně pojem mentální trénink znamená? Většina z nás si toho mnoho nevybaví. Mnohé možná ale napadnou pojmy jako autogenní trénink, relaxace či meditace. Všechny tyto činnosti s mentálním tréninkem úzce souvisejí. Jde o to, projektovat si do vlastního mozku to, čeho chci dosáhnout. V hlavě si představuji svůj ideální výkon a mohu se takto mentálně připravovat například na techniku posilování a cvičení. Efekt mentálního tréninku se neprojeví hned po prvním vyzkoušení. Toto cvičení potřebuje dlouhou dobu pro nácvik, než začne přinášet kýžené výsledky.

Právě klub HC MOUNTFIELD se rozhodl, jako první extraligový hokejový tým, zavést tento druh tréninku do své koncepce přípravy mužstva. Od května začalo mužstvo pracovat pod vedením známé osobnosti, která se tímto druhem tréninku zabývá. Je jím Daniel Landa. Ten v Mnichově získal po ročních kurzech hypnoterapie certifikát pro mentálního kouče. Podle Landy je psychika stejně trénovatelná jako fyzická stránka jedince. Mentální trénink pak slouží k vydolování rezerv, které v sobě má každý člověk. "Jde o schopnost hyperkoncentrace. O schopnost provádět sportovní výkon ve změněném stavu vědomí," vysvětlil v rozhovoru pro deník Sport.

V plánování přípravy pro novou sezonu se mužstvo rozhodlo použít i tento druh tréninku. „Shodli se na tom trenéři spolu s majiteli klubu. Dan měl velkou chuť něco podobného vyzkoušet právě na kolektivním sportu. Na tuto myšlenku nás navedl Jirka Vykoukal, který u nás působil ke konci sezóny,“ říká sportovní manažer Josef Zajíc. “Zavedením mentálního koučingu se nám otevírá další cesta pro zlepšení týmového výkonu mužstva a my tuto možnost z chutí využijeme,“ dodává Josef Zajíc.

Foto: Foto pro Sport Radim Kachle
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....