Banes Motor České Budějovice
14.05.2011, Miroslav Mayer

Snad naskočím do pár zápasů za Rangers, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovický odchovanec Roman Horák ukončil svou druhou sezónu v juniorské soutěži za mořem. Bodově se mu letošní sezóna velmi vydařila. V bodování mužstva obsadil druhou příčku a zlepšil se o třicet jedna bodů. Odehrál i své druhé mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Hráč, který byl draftován před dvěma roky jako 127. New Yorkem Rangers se dočkal těsně před svými dvacátými narozeninami podpisu nováčkovské smlouvy s tímto slavným klubem.
Máte za sebou svoji druhou zámořskou sezónu v juniorské soutěži. Jaké byly největší rozdíly mezi oběma sezónami?
Věděl jsem, kam jdu a všechno už bylo snazší. Znal jsem soutěž, spoluhráče i prostředí. Tato sezóna byla celkem slušná. Podařilo se mi udělat o třicet jedna bodů více. Týmově to nebylo moc slavné, vypadli jsme hned v prvním kole s hodně silným týmem, když jsme prohráli 1:4 na zápasy.

Nové pro vás bylo i to, že jste v mužstvu nebyl jediným Čechem, ale do týmu přišel další českobudějovický odchovanec Robin Soudek. Jaké to bylo opět v jednom mužstvu s dlouholetým spoluhráčem?
Pro nás oba to bylo dobré. Mohli jsme si povídat česky a nemuseli jsme všechno řešit anglicky. Nakonec jsme z toho měli trochu problém, protože nám ostatní nerozuměli a trenér nám řekl, abychom už mluvili jen anglicky. To, že v mužstvu byl, bylo jenom dobře.

Navázali jste na vaši úspěšnou spolupráci z Českých Budějovic, kde jste spolu úspěšně působili v jedné útočné řadě ?
Hráli jsme spolu hned od začátku asi půl sezóny. Pak nás na pár zápasů rozdělili, ale zase nás dali dohromady, takže se dá říci, že jsme spolu odehráli skoro celou sezónu. Myslím si, že to klapalo dobře.

Navíc třetí do party ve vašem útoku hrál Ryan Howse, který se stal nejlepším hráčem v bodování mužstva.
Je to výborný střelec, který má čich na branky. Když dostane puk mezi kruhy, tak je to většinou gól.

V Chilliwacku jste působil dva roky. Připravili vám po sezóně nějaké rozloučení?
Oficiálně se nic nekonalo. Ještě nebylo jasné, co bude, ale říkali, že už bych tam být neměl a měl hrát hrát někde jinde. Teoreticky bych tam ještě mohl hrát, ale já už tam zpět ani nechci. Navíc se už tým z města přestěhoval do míst asi hodinu a půl od Chilliwacku a bude se hrát tam.

Zažil jste dvě mistrovství světa dvacetiletých. Jaké bylo to letošní?
Těžko říct. Skupina byla těžká a výkony, které jsme předvedli, byly dost podprůměrné. Takže na to bude nejlepší zapomenout. Já osobně jsem také hrál špatně.

První mistrovství vám vyšlo a tentokrát jste měl být tahounem týmu. Proč to nevyšlo?
Letos se ode mne čekalo víc. Já jsem byl srovnaný s tím, že mám hrát v týmu první lajnu, bohužel mi tam góly nenapadaly a ani celému týmu. Prostě to nevyšlo.

Byla v Chilliwacku nějaká odezva na to, že jste dva z týmu hráli na tomto prestižním turnaji?
Po skočení jsme dostali takové pěkné zarámované fotky a vyhlásili nás před naším publikem.

Co se dělo potom, co jste se vrátil domů. Měl jste signály, že dostanete nabídku od Rangers?
Bavili jsme se o tom, ale dokud to nebylo podepsané, tak jsem nechtěl ještě nic říkat. Teď jsem za to rád, že se to povedlo.

Jaký je váš program až do začátku nové sezóny?
Teď tady budu trénovat a na konci června pojedu na kemp, kde budu týden. Tam jezdí jen mladí hráči a dělají se tam různé testy, abyste byl pod dohledem. Pak se vracím zpátky domů, budu trénovat a do New Yorku se pak vrátím až na kemp před sezónou.

Rangers po letošní neúspěšné sezóně chystají omlazení mužstva. Šanci by tedy měli dostat mladí, nadějní hráči.
Také jsem to slyšel. Může se stát všechno, ale myslím, že příští sezónu strávím spíše na farmě. Do prvního týmu ještě potřebuji nabrat nějaká kila a zesílit. Není to sranda. Teď jsem hrál dva roky juniory a hrát za muže není snadné. Třeba se mi povede kemp a dostanu v průběhu sezóny možnost naskočit do pár zápasů.

Mluvil s vámi někdo konkrétně o tom, jaké s vámi mají Rangers úmysli?
Volal mi pan Gajdošík a říkal mi, abych počítal s tím, že budu hrát na farmě. Ono to nebude lehké ani tam. Bude to chlapský hokej a uvidíme, jak se s tím vyrovnám. Já se na to těším a uvidíme... Smlouvu mám na tři roky.

Připouštíte možnost, že byste se vrátil hrát do Evropy?
Já to tam chci každopádně ty tři roky vydržet. To by muselo být hodně špatné, že bych vůbec nehrál.

Jaké jste zaznamenal reakce okolí poté, co bylo zveřejněno, že jste podepsal smlouvu?
Známí a kamarádi mi gratulují. Pro mě se nic nezměnilo. Já se připravuji na sezónu, i když tahle bude asi ta nejdůležitější.

Myslíte, že právě Rangers jsou pro mladého hráče dobrý tým? Diváci jsou přeci jen zvyklí na zvučná jména.
Je pravda, že mají peníze, aby si tam takové hráče koupili. I teď tam mají mladé kluky. Hraje tam Derek Stepan, kterému je dvacet let. To je obrovský talent a zaslouží si tam hrát. Není to nejlehčí se do takového klubu dostat. Každopádně tam budu na očích, ale rád bych tam hrál.

V Rangers hrál letos další Jihočech Václav Prospal. Byl jste s ním nějak ve styku?
Když jsem byl před začátkem sezóny na kempu, tak jsem s ním mluvil. Říkal mi, ať makám dál. Snažil se mi poradit co a jak. Už jenom trénink s takovými hráči je velký přínos.

Otázka na závěr. Kdy budete maturovat na Gymnáziu olympijských nadějí v Českých Budějovicích?
Maturita letos nebude. Snažím se dokončit čtvrtý ročník a maturitu plánuji na příští rok. Rodiče chtějí, abych si ji udělal a já to chci také. Člověk nikdy neví, jak dlouho bude hokej hrát a mít maturitu je určitě dobré.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....