Banes Motor České Budějovice
11.04.2011, Josef Bláha

Gólman Jakub Kovář: Reprezentaci si užívám!

Č. B u d ě j o v i c e – V sezoně odchytal v českobudějovickém dresu všechna utkání. Místo zaslouženého volna ale gólman Jakub Kovář bojuje o věc, na kterou by ještě na začátku sezony těžko někdo pomyslel – účast na mistrovství světa! „Nějaká šance asi existuje, ale je mála. Trenér Hadamczik mi říkal, že jsem hlavně brankářem pro budoucnost,“ říká strážce svatyně HC MOUNTFIELD.

Po čtvrtfinálovém vypadnutí s Vítkovicemi se těžko srovnával s koncem sezonu. Ze špatné nálady ho však brzy vytrhla reprezentační pozvnáka, která byla logickým vyústěním jeho vynikajících výkonů v průběhu právě končící sezony. „Je to zlomový rok mé kariéry,“ vyprávěl Jakub Kovář ještě před koncem základní části. A měl pravdu. Po náhlém letním ukončení kariéry Romana Turka převzal všechny kompetence klubové jedničky HC MOUNTFIELD a nezklamal. „Z týmového hlediska mě mrzí, že jsme nedokázali postoupit přes Vítkovice do semifinále, protože horší než soupeř jsme rozhodně nebyli. Z hlediska individuálního ale můžu sezou hodnotit pozitivně,“ vyznal se po čtvrtfinálovém vypadnutí. A pak už následovala další kapitola tohoto ročníku s titulem „reprezentační“.

Jakub Kovář se objevil v nominaci společně se sparťanským brankářem Tomášem Pöpperlem. K této dvojici brzy přibyl Jakub Štěpánek z Petrohradu, jenž však ještě necestoval k dvojzápasu do Norska. Tam český výběr odehrál dva duely nově vzniklého podniku Euro Hockey Challenge s domácí reprezentací. Českobudějovický gólman odchytal obě utkání a v obou případech inkasoval jedinou branku, tým vyhrál dvakrát 2:1. „Byla to moje premiéra v reprezentaci, takže jsem tak trochu nevěděl, co od těch zápasů očekávat,“ říká Kovář. „Ale nakonec to bylo v pohodě. V obou případech jsme vyhráli a já pustil jen jeden gól, docela se mi ty zápasy povedly. Je třeba ale říct, že to nebyla zase taková fuška třeba ve srovnání s tím, jak jsem si zachytal v zápasech proti Vítkovicím. Tam měl soupeř proti mně daleko víc vyložených šancí a celkově to byla náročnější utkání. Ale i Norové si vyprcovali pár dobrých příležitostí,“ dodává dvadvacetiletý gólman.

Po zájezdu do Norska absolvovala reprezentace další týdenní kemp v Praze a o uplynulém víkendu cestovala ke dvěma přípravným duelům do Běloruska. Tam už měl trenér Alois Hadamczik k dispozici gólmanskou dvojici Štěpánek – Kovář. V úvodním utkání se postavil do branky Jakub Štěpánek a Češi prohráli 2:3 po samostatných nájezdech. Sobotní duel pak odchytal písecký rodák a národní tým zvítězil 3:2. „V prvním zápase jsme byli jasně lepší, soupeř neměl příliš šancí, ale nakonec dovedl utkání až k nájezdům a v těch vyhrál,“ tvrdí Kovář. „Ve druhém zápase se misky vah trochu víc vyrovnaly a já jsem si docela zachytal. Z celkem velkého množství příležitostí jsem dostal jenom dva góly, se kterýma jsem moc nemohl dělat. Navíc jsem pochytal dost šancí a nakonec jsme vyhráli, takže jsem spokojený.“

Tento týden absolvuje reprezentace další týdenní blok přípravy, jejímž vrcholem bude v pátek a v sobotu dvojzápas se Švýcarskem, jenž se uskuteční v Litvínově. Ani tam by Jakub Kovář neměl chybět. „Já si užívám každou chvíli v reprezentaci. Jsem tady nováček a nečekal jsem, že tu vydržím tak dlouho. Navíc jsem si zachytal tři utkání a vypadá to, že bych mohl ještě pár dní s národním týmem strávit,“ naráží Kovář na variantu, že se nejspíš v Litvínově opět prostřídá v brankovišti s kolegou Štěpánkem. Pak ale podle všeho Kovářova první reprezntační sezona skončí. „Já to ale neřeším. Na začátku mi trenér Hadamczik řekl, že mi chce dát prostor v obou utkáních v Norsku a tak to opravdu nakonec bylo. Dál jsme se nebavili o tom, jak dlouho zůstanu s týmem,“ vypráví jednička HC MOUNTFIELD.

Je však jasné, že mistrovství světa, které začíná na koneci měsíce v Bratislavě bude Kovář sledovat nejspíš jen v televizi. Ze zámoří by totiž měla dorazit dvojice Vokoun – Pavelec, které by měl jako třetí gólman krýt záda Jakub Štěpánek. Ve Švédsku navíc v těchto dnech chytá finále tamní nejvyšší soutěže další Jihočech Alexander Salák. „Jak říkám, já tohle neřeším. Samozřejmě je můj sen někdy si na mistrovství světa zachytat a přemýšlel jsem nad tím, jestli by to nemohlo vyjít už letos. Ale abych kvůli tomu někomu přál zranění, to vážně ne. Takový nejsem a ani nechci být. Trenér mi jasně řekl, že si mě chce vyzloušet a že jsem gólman pro budoucnost. Tak to beru a chápu, že na šampionát nejspíš pojedou gólmani z Ameriky a Kuba Štěpánek,“ tvrdí vyrovnaně Kovář.

Foto: isport.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....