Banes Motor České Budějovice
05.04.2011, Miroslav Mayer

Prvotní je finanční příprava a pak teprve sport, ví Josef Zajíc

Č. B u d ě j o v i c e - Pomalu tomu bude rok, co do funkce sportovního manažera HC MOUNTFIELD nastoupil Josef Zajíc. Během tohoto období si získal respekt hráčů i trenérů a stal se populární mezi českobudějovickými příznivci hokeje. Fanoušci si oblíbili jeho temperament a otevřenost, se kterou se vyjadřuje k problémům. "Z mého pohledu je to super hokejové prostředí a málo chybí k dokonalosti," říká Zajíc.

Již skoro rok pracujete ve funkci sportovního manažera. Jak po sportovní stránce tento rok hodnotíte?
Já jsem přišel do perfektně obměněného kádru. Není lehké dát dohromady kádr, když přijde osm nových hráčů, tak aby to fungovalo. Hokej je hlavně o chemii, o vnitřní motivaci a o odhodlání a to se povedlo. Tým má neuvěřitelnou schopnost pracovat, a tím se i zlepšovat. Starší hráči ukazují mladým dobrou práci a dobrý přístup a ti mladí na to pozitivně reagují. To je první věc, kterou se povedlo změnit a to je přístup k práci.

V čem se to nejvíce projevilo?
Projevilo se to v chuti neustále pracovat na trénincích i v zápasech. Reakce sponzorů, fanoušku, diváků i majitelů na to byla pozitivní. Myslím si, že jsme viděli spoustu vynikajících zápasů a těch slabých bylo minimum, na domácí ploše. Do listopadu jsme hráli dobře i venku. Pak se nám zranilo pár hráčů, zrovna těch klíčových. Snažili jsme se zapracovat nové kluky (Tůma, Jank). V tento okamžik na nás padla krize. Dokázali jsme se z toho vysekat, ale venku jsme tak úspěšní nebyli. To nám na příští sezónu odkrývá velký prostor pro zlepšení.

Mužstvo se probojovalo přímo do čtvrtfinále play-off, ale Vítkovice se ukázaly nad síly Jihočechů. Jak jste to viděl vy?
Mužstvo v play-off prokázalo docela solidní schopnost, ale to se od tohoto kádru očekávalo. Bohužel v sérii s Vítkovicemi byli klíčoví hráči soupeře produktivnější než ti naši. To hraje velkou roli, protože tito hráči mají velký prostor na ledě. Zraněné má každý tým, ale v play-off to na nás napadlo trochu více než na Vítkovice.

Co byste řekl o první sezóně ve funkci manažera po vaší osobní stránce?
Já jsem samozřejmě greenhorn. Měl jsem kliku, že naproti mně seděl Jarda Jágr, kterému jsem vlastně vzal práci. Choval se ke mně velmi gentlemansky, dával mi rady, spolupracovali jsme spolu velmi dobře. Ukazoval mi spoustu věcí a dal hodně rad. To byla velmi důležitá věc. Já jsem si jistý, že hokeji rozumím, hrozně mě to baví a jsme v tomto oboru poměrně vzdělaný a to je předpoklad. Z mého pohledu je v Budějovicích super hokejové prostředí a dobré zázemí. Chybí tu málo k věcí k dokonalosti.

Jaké jsou vztahy mezi vámi a trenérem Výborným?
Mám štěstí, že Franta Výborný je povahově skvělý chlap. Je samozřejmě normální, že každý člověk má jiný pohled na věci v životě i ve sportu. I my máme na spoustu věcí jiný názor, ale důležité je, že jsme se vždycky na něčem sešli. To je pro mě důležité a to je pro mě velká škola. Jak mě vzali hráči to se musíte zeptat jich, ale myslím si, že solidně.

Do funkce jste nastupoval s určitými představami. V čem se následně nejvíce lišily od skutečnosti?
Já jsem tady zjistil, že co nejvíce chybí všem hokejistům, když skončí, je led. Tahle funkce v kanceláři prostě není to, na co byli hráči zvyklí. Když se díváte na hokej shora, tak je to hrozně jednoduché. Musíte si ale uvědomit, že tak to prostě není. Dostáváte se najednou na druhou stranu, kde zjišťujete, jak zázemí a ekonomická část řídí samotný sport. A bez toho to zkrátka nejde. To je největší náraz a překvapení. Najednou zjistíte, že každá koruna má svůj význam. A že nejdůležitější je připravit si rozpočet a naplnit ho. Teď vím stoprocentně, že první musí být příprava finanční a pak teprve ta sportovní. Pohled člověka z managmentu je úplně jiný, než když je trenér nebo hráč.

Nastalo u vás během sezony nějaká krizová situace, kdy jste si řekl, že jste tuhle funkci neměl brát?
Tato situace nenastala. Naopak, já si myslím, že je potřeba se za každé situace rvát do poslední možné naděje. Neměl jsem důvod k takovým úvahám. Jakmile nastane ten okamžik, kdy toho budu litovat, tak skončím.

Ve svém prvním rozhovoru jste vyjádřil obavu z toho, jak vás přijmou fanoušci klubu. Jste spokojen s jejich reakcemi?
Musím říct, že i fanoušci se chovali vůči mně slušně. Reakce od nich byly spíše velice pozitivní. Myslím si, že respekt, který projevuji vůči fanouškům oni projevují zase mně. Já jsem s tím spokojený a nehodlám to měnit.

Na poměry českého hokeji se vyjadřujete hodně otevřeně. Nemáte s tímto způsobem komunikace nějaké „politické“ problémy?
Někdy časem se mi to může vymstít a pak to přehodnotím. Když budu mít informaci a bude etický důvod, proč ji neříct, tak jí neřeknu. Když mám důvody říct, jak to je, tak to řeknu. Když se mě fanoušci na webu na něco zeptají, tak řeknu je to tak a tak. Když někomu bude můj způsob komunikace vyhovovat, tak budu trpěn, a když nebude, tak se se mnou rozloučí. V této chvíli s tím nemám problém.

Často jste viděn v prostoru mezi střídačkami, kde velice živě komunikujete s hráči i s rozhodčími. Nenapomínal vás někdo, že to není vhodné?
Mě někdo napomíná stále. Ve Zlíně jsem měl velký problém a zachránil mě až Franta Výborný. Rozhodčí se mnou mluví. Já jim třeba nadávám, ale oni vědí, že je respektuji. Sudí mi také může nadávat a já to vezmu. To je o vzájemném respektu. Dnešní rozhodčí nejsou většinou špatní a dá se s nimi komunikovat. Respektuji Frantu Výborného, a kdyby mi řekl nechoď sem, mně to vadí, tak tam nebudu. Někdy si zařvu i na hráče a i tam vím, kde je ta hranice. Hrozně mě to vtahuje. Já jsem se nahoře za brankou trápil, protože jsem byl daleko, ale tady to ze mě běhá a jsem spokojený. My jsme navíc hrozně pověrčiví a máme zasedací pořádek. Stojíme ve stejném pořadí, dokud vyhráváme a pak to vyměníme.

Co považujete za svůj největší pracovní úspěch v uplynulé sezóně?
Věřil jsem v Honzu Snopka. On přistoupil na změnu platu a nebyl to zrovna malý finanční zásah. On dokázal ten pocit křivdy překonat a dlouhou dobu hrál výborně. To byla velmi důležitá věc, že jsme se rozhodli mu dát šanci. To bylo povedené.

Trenér Výborný označil za největší zklamání sezóny mladé hráče. Čekal od nich více. Vy jste se je snažil podporovat, dostali šanci v přípravě. Co vy říkáte na jejich výkonost v sezoně?
Hráči ročníku 1993 měli být špička této kategorie v Čechách. Tento ročník se tady hodně povedl. Juniorka prohrála v přípravě jeden zápas a my jsme poslali Heřmana a Ježka do Tábora a předpokládali jsme, že to juniorka zvládne. Počítali jsme, že by si ti mladí hráči během sezóny „čuchli“ na postu dvanáctého, třináctého útočníka. Zrovna jsme měli spoustu zraněných kluků. Bohužel, juniorka měla od začátku problémy a ohromně nám to zkomplikovala. Báli jsme se, jestli jsme ty mladé hráče ročníku 1993 nepřetáhli. Musím říct, že to vylučuji. Mladý organismus rychle regeneruje. Nakonec jsme museli do juniorky pustit hráče z Písku i z Tábora. Nepomohla ani změna trenérů. Pro ty kluky je to hrozná škoda. Heřman, Ježek, Klement a Jáchym si už mohli projít extraligové zápasy a tréninky a tu možnost ztratili.

Co to bude pro mladé hráče znamenat do budoucna?
Ti kluci, kteří končí, budou mít problém s hledáním angažmá. Některým z nich jsme finančně přispívali a teď je možné, že na to nebude. Nebudeme je možná platit a oni nebudou mít takový polštář, aby mohli jít hrát do Písku. Oni si to tam budou muset jít vybojovat a hrát o svoji smlouvu. Tím si ten svůj život zkomplikovali. Na tom by se mělo v juniorce zapracovat a to je mentální příprava na další práci, protože oni si to do dalšího hokejového života zkomplikovali.

Vraťme se zpět k mužstvu HC MOUNTFIELD. Kdy bude známo složení kádru, který nastoupí do letní přípravy?
Myslím si, že z devadesáti devíti procent se to rozhodne dnes (úterý) do večera. 26. dubna se scházejí hráči k suché letní přípravě, většinou ti mladí. Někteří kluci pojedou ještě do lázní. Za týden se sejde kompletní tým, mimo reprezentantů. To bude trvat až osm týdnů. Je tam i soustředění na Železné Rudě a chystáme i zajímavé změny v přípravě, ale to je zatím ještě ve stádiu jednání. Bude to docela zajímavé pro veřejnost a já osobně v to hodně věřím, ale ještě to nemůžu prezentovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....