Banes Motor České Budějovice
02.04.2011, Lukáš Peroutka

Debutant Kovář: Než jsem si všimnul, že mám na sobě český dres, byl konec zápasu

G j ø v i k - V premiérovém zápase za reprezentaci zazářil. Svému týmu byl oporou, pochytal mnoho šancí soupeře a velkou měrou se zasloužil o vydřené vítězství. Českobudějovický brankář Jakub Kovář nakonec v norském Gjøviku přebral i ocenění pro nejlepšího hráče zápasu. „Nervózní jsem nebyl, zápas rychle utíkal,“ prohlásil po utkání.

Trenér národního týmu Alois Hadamczik už dopředu avizoval, že mladému brankáři v pátečním souboji dá důvěru. Kovář tak měl více než den na přípravu. „Říkal jsem si, že musím dát pozor na začátek. Nechtěl jsem sám sebe dostat pod tlak tím, že bych třeba nevyřešil nějakou situaci, a hned dostal blbý gól. Cítil jsem se dobře a těch pár puků, které jsem na začátku chytil, mi pomohlo,“ vysvětloval po utkání.

První zákroky brankářů na obou stranách nepůsobily dvakrát jistým dojmem, jak si oba celky zvykaly na unikátní prostředí olympijské haly vytesané do skalního masivu. „Byl tady špatný led, nahození hodně nepředvídatelně skákala. Musel jsem si dát pozor, aby puk náhodou neodskočil někam mimo dosah,“ zdůvodnil Kovář.

Ten spolu s celým týmem absolvoval dlouhou cestu pěšky tunelem do rozlehlého komplexu ukrytého ve skalním masivu. „Viděl jsem stadiony, kde byla skála uvnitř. Ale aby byla celá hala vytesaná do skály, to je asi unikát. Vypadá pěkně a není to špatný nápad. Jen je škoda, že nepřišlo víc diváků a nebyla lepší atmosféra. Jinak se mi ale prostředí líbilo,“ zhodnotil mladý brankář.

Nezvyklá stavba se podepisuje i na teplotě uvnitř haly, kde teplota šplhá do nezvykle vysokých hodnot. „Když přišlo nějaké těžší střídání, začal jsem se v brance hodně potit. Horší to ale muselo být pro norského gólmana,“ usmíval se Kovář, jenž v utkání čelil 19 střelám soupeře. Za svá záda propustil jedinou. „Ten gól mě mrzí. Myslel jsem si, že puk mám, ale nakonec mi propadl pod rukou.“

Nad inkasovanou brankou ale Kovář nemusel přemýšlet dlouho. Za necelou minutu totiž český národní tým vyrovnal a o chvíli později skóre otočil. „Celý zápas rychle utíkal. I rozhodčí a pořadatelé se snažili ho moc neprodlužovat, takže nebyl čas nějak vnímat ani to, že chytám poprvé za reprezentaci,“ konstatoval Kovář. „Než jsem si všimnul, že mám na sobě český dres, byl už skoro konec zápasu.“


Norsko - Česko 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 45. Fröshaug - 46. I. Rachůnek (Štich), 50. Štich.
Rozhodčí: Andersen, Bigum - Kilian, Thöger-Andresen. Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. Diváci: 766.

Norsko: Haugen - Csiszar, Bonsaksen, Rindal, E.F. Johansen, Östli, Espeland, Sörvik, Mostue - Hesbrathen, Röymark, Oppöyen - K.H. Spets, Ask, Martinsen - Fröshaug, Fredriksen, Olsen - Huse, Olimb, L.E. Spets. Trenér: Ray Johansen.

Česko: Jakub Kovář - Němec, Čáslava, Sičák, Ptáček, Nakládal, Mojžíš, Štich, Derner - Šimánek, Novotný, Hubáček - Gulaš, Koukal, Průcha - Kvapil, J. Straka, R. Dlouhý - Vantuch, Pech, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....