Banes Motor České Budějovice
24.03.2011, Petr Novotný

Příchodu do Budějovic nelituji, ujišťuje Roman Pšurný

Č. B u d ě j o v i c e - V létě přišel na jih Čech s bratrem plný očekávání. Zatímco Michal se do kádru neprobojoval, důrazný útočník Roman Pšurný zažil svou nejlepší sezonu v extralize. V dresu HC MOUNTFIELD nasbíral 27 bodů a v klubové produktivitě byl čtvrtý. V plus/mínus s René Vydareným dokonce nejlepším vůbec. „Sezona nebyla špatná, ale když si zapnu televizi a vidím tam Vítkovice, pořád mě to ještě hodně štve,“ říká hráč, který už v prosinci loňského roku v klubu prodloužil smlouvu.

Podle statistik byla tohle nejlepší sezona, kterou jste zatím v extralize odehrál. Cítil jste to tak i na ledě?
Statisticky to bylo určitě nejlepší a myslím si, že to bylo dobré i herně. Podařilo se mi zapracovat se do kádru, což byl můj cíl, když jsem sem v létě přicházel. Jsem rád, že Budějovice měly zájem prodloužit smlouvu a že tady snad ještě dva roky budu působit.

Pojďme ke statistikám, které hrají v hokeji velkou roli. Udělal jste sedmaadvacet bodů v základní části. S tím musíte být spokojený, ne?
Nějaký svůj osobní cíl jsem si asi splnil. Trošku mě mrzí, že po docela slibném začátku, kdy mi tam spadlo v podstatě cokoliv, na co jsem sáhl, jsem měl docela dlouhý útlum. Bylo to možná přes dvacet zápasů, kdy jsem vlastní nemohoucností nedokázal proměňovat šance, což mě pak trochu sráželo. Ke konci základní části jsem to trochu prolomil. V play-off pak přišel takový můj evergreen, proměňování příležitostí. Potřebuju strašně moc šancí na jeden gól.

Dá se tedy říct, že jste tak nějak plynule navázal na předcházející sezony, jen to bylo o soutěž výš? V Ústí jste měl také bodově velmi vydařený ročník.
Je těžké srovnávat první ligu a extraligu. V první lize je Chomutov a Ústí, co mají extraligové ambice a tam je to trošku jiné než v ostatních klubech. V pondělí jsme se byli shodou okolností podívat s Davidem Kuchejdou na zápase Ústí-Chomutov a bylo to dobré utkání. Uvidíme, jak ta Boleslav s nimi bude hrát. Bude to podle mě vyrovnaná série.

Komu dáváte větší šance na postup do baráže?
Tím, že jsem působil v Ústí nad Labem, přeju postup jim. Mám tam hezké vzpomínky a hodně kluků tam znám. V baráži to pak záleží na tom, kdo vůbec postoupí. Ale Boleslav asi bude favoritem. Kvalita je tam stále trochu vyšší a hlavně mají velkou výhodu v Márovi Schwarzovi, který je v podstatě na reprezentační úrovni.

V létě jste přišel do HC MOUNTFIELD s bratrem z první ligy s tím, že budete bojovat o místo v kádru. Je po sezoně a vypadá to, že nemáte důvod litovat.
Člověk nikdy neví, když jde do něčeho nového, jestli to bude dobré nebo špatné. Na druhou stranu, když to nezkusí, pak by mu vrtalo hlavou, že když byla ta šance, měla se využít. Zkusil jsem to a nelituji. Mohli jsme jít s bráchou i jinam do extraligy. Mohli jsme zůstat v Ústí. Nakonec jsme se rozhodli pro Budějovice. Zájem z jejich strany byl nejdelší a jednání nejpřímější. Z těch ostatních klubů to bylo takové... Pořád se tam něco zadrhávalo, pořád nějaký problém, samá maličkost. Tady nám dali hned najevo, že o nás mají zájem. To rozhodlo.

Svou první branku jste dal hned ve druhém zápase sezony. To útočníkovi hodně pomůže, ne?
Samozřejmě. Každý hráč to má rád rychle za sebou. Bylo to umocněné i tím, že pak jsme měli vítěznou šňůru pěti zápasů v řadě. Odrazili jsme se do sezony hodně rychle. Bohužel pak přišel ten listopad, kdy jsme zase to, co jsme před tím o gól vyhrávali, najednou o gól prohrávali. Tím, že jsme udělali play-off se dá základní část hodnotit jako úspěšná. Po tom přebudování týmu asi nikdo nevěděl, co od toho čekat.

Ještě k tomu létu. Zlom pro vás asi přišel na turnaji ve Švýcarsku. Do té doby jste se moc neprosazoval. Tam jste začal dávat góly a vybojoval si místo v sestavě. Cítil jste to také tak?
Určitě mi Švýcarsko pomohlo v tom, že se v těch zápasech hodně bruslilo. Byl to kontaktní hokej na malém hřišti a to mi docela svědčí.

Je nějaký moment ze sezony, který vám utkvěl v hlavě?
Ve špatném asi to, že v Karlových Varech mi rozhodčí Šindler neuznal regulérní gól. Odvolal ho z červené čáry. Jeden rozhodčí na brankové čáře ho uznal a druhý ze středu hřiště ho odvolal. Ale těžko říct. Třeba to tak viděl. Z opakovaných záběrů však bylo jasné, že Mensi byl jasně mimo brankoviště, že já jsem stál metr před ním a on do mě najel. Z červené čáry mi pískl stání v brankovišti a pak se to se mnou táhlo dál a nebyl jsem se schopný trefit.

Takže jeden neuznaný gól vás zabrzdil?
Asi to nebyl takový zlom, ale člověka to hodně zamrzí, protože každý gól potěší a je vzpruhou. Je lehké říct, že jsem od té doby nemohl dát gól. Ovšem to by byl ode mě pěkný alibismus. Byl to takový moment, který mi hned utkví v paměti.

A něco pozitivního ze sezony není?
Teď to vypadá, že celá sezona byla negativní. Pozitivní moment... (přemýšlí) Asi ten první gól. S Plzní jsme rychle prohrávali dva nula a těžko říct, jak by se ten zápas pak vyvíjel. Ale takový ten hlavní moment sezony byl v těch Varech.

Jak jste si v Budějovicích zvykl?
Zvykání bylo hodně rychlé. Bydlíme v Litvínovicích - tři nebo čtyři minuty autem na zimák. Úplně ideální kombinace. Je tady klid a pohoda. Není to nějaké obrovské město. My jsme s bráchou vyrůstali v Uherském Hradišti, což je maloměsto. Jsme zvyklí na klidný život a velkoměsto nepotřebujeme. Kino tady je a je tady hlavně taková pohoda. To říkají všichni, že v Budějovicích je hezky.

Zmiňoval jste bratra. Ten se nakonec do A-týmu nedostal a sezonu strávil v Písku. Proč se mu to nepovedlo a jak to nesl?
Do dneška ho to mrzí, že první manšaft neudělal. Pro mě samotného je to docela ožehavé téma. Je to spíše otázka na trenéra, proč se mu to nepovedlo. Možná, že mu uškodilo to, že nebyl tehdy v tom Švýcarsku, protože byl zraněný s kotníkem. Od té doby tak nějak nehrál.

V Písku hraje o udržení. Byl jste se na něj podívat?
Mám tam namířeno zítra (pozn.: Rozhovor vznikal v úterý). Jinak jsem tam v podstatě nebyl. Moc to nevycházelo. Přes sezonu nechci nikde moc navíc jezdit a v pondělí jsem byl v Ústí. Už nečekám, že tam uvidím něco závratného. Sezona se tam asi jen dohrává.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....