Banes Motor České Budějovice
12.03.2011, Matěj Mayer

Odvrátí HC MOUNTFIELD mečbol?

Č. B u d ě j o v i c e – HC MOUNTFIELD neuspěl v sobotním zápase na ledě Vítkovic. Nezbývá jim tedy než sebrat všechny síly a pokusit se o zvrat v sérii. První krok mohou Jihočeši učinit už v neděli, kdy se série stěhuje do českobudějovické Budvar arény. Domácí budou hnát dopředu skvělí fanoušci, kteří přijdou na zápas v červeném a pokusí se vytvořit vítěznou atmosféru. Nedělní duel na ledě Budvar arény vypukne v 18.10. Živě ho bude vysílat stanice ČT4 Sport.

6. zápas čvrtfinálové série – HC MOUNTFIELD vs. HC VÍTKOVICE Steel

Pátý čtvrtfinálový zápas: HC Vítkovice Steel - HC MOUNTFIELD 3:2sn

Páteční duel rozhodl o tom, že možnost klopýtnout bude mít v neděli mužstvo ze severu Moravy. Utkání přitom bylo pro HC MOUNTFIELD dobře rozehrané. V 19. minutě se totiž ujali vedení Českobudějovičtí po brance Pavla Kašpaříka a pro hosty to vypadlo nadějně. Vítkovice dokázaly odpovědět. „Golfákem“ vyrovnal ve 29. minutě jako správný kapitán Jiří Burger. Ke konci třetí třetiny rozehrávali domácí přesilovou hru a po vyhrané buly Kašpaříkem putoval kotouč přes Kolarze k Františku Ptáčkovi, který bombou poslal opět HC MOUNTFIELD do vedení. Vítkovice tentokrát odpověděly ještě dříve, než by se dalo čekat. Hostující obránci totiž nechali před Kovářem nepokrytého Jana Káňu a ten vyrovnal na 2:2. Když v poslední třetině gól nepadl, přišlo na řadu prodloužení. Ani nastavení vítěze neurčilo a tak přišly na řadu nájezdy. V těch byly šťastnější Vítkovice a brankou Viktora Ujčíka rozhodly o svém vítězství.



Dva z nejstarších a nejlepších hráčů série. Pětatřicetiletý František Ptáček svádí souboj s osmatřicetiletým Viktorem Ujčíkem.

Toto utkání tedy rozhodlo o mečbolu pro Vítkovice. Hráčům HC MOUNTFIELD tedy nezbývá nic jiného než vyhrát následující dva zápasy a pokusit se tak o zvrat v sérii. Páté utkání bylo zatím jediné, ve kterém nezvítězil tým, který vstřelil první branku. Do dalšího utkání zřejmě opět nezasáhne zraněný obránce René Vydarený. Do hry se tedy místo něj dostane Ivo Kotaška. Jihočeši konečně po třech zápasech opět okusí atmosféru v Budvar aréně – právě včas. Nedělní bitvu totiž potřebují bezpodmínečně vyhrát. Fanoušci HC MOUNTFIELD budou domácí povzbuzovat pomocí červeného oblečení a červených čtvrtek. Pokud českobudějovičtí nechtějí, aby nedělní utkání bylo jejich posledním, tak musí vyhrát.

Ve vítkovickém dresu se daří hlavně Viktoru Ujčíkovi. Osmatřicetiletý útočník je spolu s Kašpaříkem a Ptáčkem nejlepším střelcem série a také patří i mezi vůbec nejstarší hráče. Pozor je třeba si dávat na všechny hráče Vítkovic. Severomoravané totiž rozhodně nejsou týmem jedné lajny. Slabina Vítkovic je zřejmě v brance. Roman Málek si sice stále drží skvělé statistiky, ale puky mu vypadávají a zdá se být nejistý. Nutno však dodat, že měl velkou zásluhu na vítězství Vítkovic v nájezdech v pátém zápase série. Jihočeši by určitě rádi zopakovali poslední duel v Budvar Aréně, kdy totálně rozložili obranu Vítkovic a zvítězili 5:0. V nedělním zápase jde o všechno a nikdo by si tuto bitvu neměl nechat ujít.

Sestavy v posledním zápase

HC MOUNTFIELD: Kovář - Vykoukal, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Burian, Langhammer, Podlešák - od 31. do 40. navíc Červený.

HC Vítkovice Steel: Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák, Bartoň - Huna, Burger, Szturc - Ujčík, Húževka, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Tomas, Strapáč, J. Sýkora.

Historie šestých zápasů play-off

Od návratu do extraligy sehrálo českobudějovcké mužstvo pouhé dva šesté zápasy v sérii v play-off. Nejprve 13.3. 2007 vyhráli Jihočeši 4:1 ve čtvrtfinále na Slávii a postoupili do semifinále. Tuto výhru pamatují ještě Šimánek, Vydarený, Květoň, Mertl a Gulaš.
Druhý zápas se odehrál také na cizím hřišti a to 30.3. 2008 v Karlových Varech, kdy Jihočeši podlehli v semifinále 0:3. V kádru byli opět Mertl, Gulaš a Šimánek.

Statistiky

Čtvrtfinále play-off - 6. zápas
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
6.
Umístění v tabulce po základní části
3.
52 / 23 - 6 - 4 - 19
158:131 / 85
Statistiky v sezoně
(základní část)
52 / 26 - 6 - 2 - 18
162:137 / 92
5 / 2 - 0 - 1 - 2
11:10
Statistiky v play-off
(základní část)
5 / 2 - 1 - 0 - 2
10:11
Pavel Kašpařík 5 (3+2)
Nejproduktivnější hráč v play-off
Viktor Ujčík 4 (3+1)
František Ptáček, Pavel Kašpařík (3)
Nejlepší střelec v play-off
Viktor Ujčík (3)
Milan Gulaš (3)
Nejlepší nahrávač v play-off
Pavel Trnka (3)
František Ptáček 4 (3+1)
Nejproduktivnější obránce v play-off
Pavel Trnka 3 (0+3)
František Ptáček (+4)
Langhammer, Vykoukal (-2)
+/- bodování v play-off
Trnka, Vosátko (+3)
Tomas, Voráček, Punčochář (-4)
Jakub Šulc (10)
Nejtrestanější hráč v play-off
Petr Pohl (16)
Jakub Kovář 94,92% - 1,75
Statistika brankářů v play-off: úspěšnost zásahů - průměr branek
Roman Málek 94,51% - 1,94

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....