Banes Motor České Budějovice
11.03.2011, Petr Novotný

Výborný: Lidi v Budějovicích si další zápas série zaslouží

V í t k o v i c e - Do Ostravy odjížděl trenér František Výborný se třemi scénáři, jak by se čtvrtfinálová série s HC Vítkovice měla vyvíjet. Že by na severovýchodě Moravy tým úplně skončil, to si nepřipouštěl. „Tu pro nás nejhorší variantu jsme už splnili a budeme se v neděli těšit na naše diváky,“ říká kouč HC MOUNTFIELD. Jihočeši mají možnost dosáhnout ještě lepší pozice. Pokud by dnes v podvečer dokázali v pátém zápase série uspět, mohou v neděli na budějovickém ledě rozhodnout o postupu. Ovšem všechno může být i naopak.

Ve Vítkovicích jste zatím sehráli dva zápasy. Jeden jste vyhráli, druhý prohráli. V čem byly jiné?
Myslím si, že byly podobné. V tom prvním jsme měli šance, ale nedali jsme je. Ve druhém jsme vstřelili první gól, a v téhle sérii opravdu platí, že kdo ho dá, vyhraje. Druhý nás pak uklidnil. Naopak domácí znervózněli a měli jsme spoustu šancí, které jsme nedali. Ale o zápas jsme mohli přijít. V závěru se o výsledek trochu bojíte, domácí nemají co ztratit, tak do toho jdou důrazně. Je tam nebezpečí vyloučení a podobně. Bylo to hodně hektické, ale kluci zaslouží pochvalu. Jsou to všechny zápasy play-off. Bylo to dobrý, vyhrocený.

Teprve čtvrtý zápas série mi přišel jako typický play-offový. Byly to nervy, na ledě byly vidět emoce. Ty předtím byly poklidnější. Souhlasíte?
Taky jsem toho názoru. Před startem play-off byly dvě desetidenní přestávky. Reprezentační a potom ta po základní části. Chvíli trvalo, než se to rozjelo. První utkání doma nemělo náboj. V pondělí tady hráli domácí nula nula a hráli trpělivě. Báli se, aby neudělali chybu a my to nepotrestali. Dali první gól, začali si věřit a zápas skončil v jejich prospěch. Je to o gólu.

Jak moc jste byl při závěru úterního zápasu nervózní?
Nervy jsou. To je jasné. Ovšem musíte se snažit být nad věcí. Někdy je to těžké, ale snažím se být klidnější, než jsem byl v základní části. Rozhodují detaily. Blbě skočí puk, odrazí se mantinel. Jsou to adrenalinové situace, kdy se leknete, že hráč stojí sám před bránou. Jsem moc rád, že jsme ten druhý zápas udělali. Když už nic jiného, nejhorší varianta je přivést sérii znovu do Budějovic. Lidi si to zaslouží. Doufám, že přijdou v hojném počtu a podpoří nás.

Zvolili jste nezvyklou variantu, kdy trávíte celý týden ve Vítkovicích. Jaký jste měli program?
(Pousměje se) Máme takový parádní týden v Ostravě. Ve středu byl volnější trénink. Je škoda, že tady není regenerace, jakou máme doma, ale zůstala tady s námi fyzioterapeutka Marta Fixová. V téhle fázi sezony už to není o tréninku, ale o načerpání sil. Hráči si musí vylízat rány a odpočinout si psychicky. Ve čtvrtek jsme pak měli klasický trénink a v pátek jdeme na věc.

V téhle sérii se pořád dokola řeší, že Ostrava hraje tři zápasy za sebou doma. Obránce Vítkovic Marek Malík dokonce prohlásil, že už to pro ně žádná výhoda není, že budějovičtí tady jsou celý týden a ještě lépe poznají zdejší prostředí. Souhlasíte s ním?
V celku ano. Velká výhoda je to pro domácí v rozjeté sezoně, kdy sem přijedete, jste čtyři hodiny v autobuse a pak se první třetinu rozkoukáváte. Když je to po ní jedna nebo dva nula, je většinou po zápase a můžete jet zase domů. To je v tuhle chvíli asi největší rozdíl. Teď to neplatí, a proto mi rozhodně nevadí hrát tři zápasy ve Vítkovicích v řadě.

Jste v Ostravě celý týden. Musíte hráče nějak hlídat?
Hráčům důvěřuju a nemyslím si, že by tady byl nějaký typ, který by ponocoval nebo si řekl, že má po zápase dva dni volné, tak vyrazí do Stodolní (usmívá se).

Jak je na tom tým zdravotně?
Mohlo b to být i lepší. Věřím, že bude připraven Renda Vydarený, který v úterý nehrál. Otazník visí nad Rudou Červeným, který zase nedohrál úterní utkání. Je to otevřené. Možná si budeme muset půjčit někoho z Písku.



Přechodný domov budějovických hokejistů hned vedle vítkovické haly.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....