Banes Motor České Budějovice
11.03.2011, Michal Špírek

HC MOUNTFIELD zabojuje o vedení v sérii

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeši ve čtvrtfinálové sérii s Vítkovicemi dvakrát ztráceli a dvakrát se jim podařilo srovnat. V důležitém pátém zápase se nyní na ostravském ledě pokusí strhnout vedení na svou stranu. Kdo dostane soupeře pod tlak a bude mít v neděli v Budvar Aréně mečbol k postupu mezi nejlepší čtveřici týmů? V pátek začíná souboj v ČEZ Aréně v 18:10 a přímým přenosem ho vysílá ČT4 Sport.

Pátý zápas čvrtfinálové série – HC MOUNTFIELD vs. HC VÍTKOVICE Steel

Čtvrtfinále mezi HC MOUNTFIELD a Vítkovicemi je nesmírně vyrovnané. Kdo ale uspěje v pátečním utkání, dostane soupeře pod velký tlak. Ten si totiž již nebude moci dovolit klopýtnout. Jihočeši si v posledním zápase vybojovali právo hostit soupeře ještě jednou na svém ledě. Pokud by vyhráli dnes, Budvar Aréna požene své miláčky za postupem do semifinále. V posledním zápase se Budějovice musely obejít bez Vydareného, ze hry odstoupil i útočník Rudolf Červený. Jejich start není pravděpodobný ani v pátečním utkání, do hry se dostanou Kotaška s Burianem.

Zápasy s Vítkovicemi mají zatím podobný průběh. Nepadá moc branek, a hlavně, komu se podaří skórovat jako prvnímu, ten vyhrává. Jihočeští fanoušci tedy budou držet palce Jakubu Kovářovi, aby držel čistý štít co nejdéle. Málek předvedl ve čtvrtém zápase série dva nejisté zákroky, které Budějovice potrestaly brankou. Při druhém gólu si dokonce Marek Malík srazil puk do vlastní sítě. "Taková smůla ovlivnit psychiku může, ale neměla by. Teď budeme mít dost času, abychom probrali všechny chyby. Ale v dalším zápase se tím nesmíme zabývat," odmítal následky nešťastného gólu Malík. "Ano, měli jsme smůlu a dostali nešťastné góly. Ale v pátek vyhrajeme," nenechal zase na pochybách v rozhovoru fandy HC Vítkovice Steel Lukáš Klimek, útočník, který v sezóně byl až osmým nejproduktivnějším hráčem svého týmu, ale v sérii s Budějovicemi je to právě on, kdo je velice aktivní a budějovickým bekům zle zatápí. Minule nestačil Kovář pouze na průnik tohoto šikovného útočníka.

Kvůli výměně pořadatelství úvodních dvou zápasů sehrají Budějovice v Ostravě už třetí utkání v řadě. Jihočeši nezamířili mezi zápasy domů, ale poctivě se připravují na ostravském ledě. „Původně jsme počítali s tím, že bychom se vraceli, protože strávit tam skoro týden by byla docela dlouhá doba. Líbí se mi, že se k tomu kluci postavili takhle a nechtějí ponechat nic náhodě. Jsou to samozřejmě profesionálové, ale chtějí něco dokázat a dát tomu i něco navíc. To kvituji,“ liboval si pro Českobudějovický deník trenér František Výborný.



Sestavy v posledním zápase

HC MOUNTFIELD: Kovář - Vykoukal, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda (42. Burián), Mertl, R. Pšurný - Červený (50. Kuchejda), Langhammer, Podlešák.

HC Vítkovice Steel: Málek - Vosátko, Malík, Punčochář, Voráček, Trnka, Rehák, Bartoň - Huna, Burger, Szturc - Ujčík, Húževka, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Šedivý, Strapáč, J. Sýkora.

Zajímavost série

Jiří Vykoukal a Tomáš Mertl slaví narozeniny

Jiří Vykoukal slaví významné jubileum. 40 let se 11.3. objeví u Vykoukala v kolonce "Věk". V prvním utkání, do kterého zkušený bek vstoupí jako čtyřicetiletý, bude chtít Vykoukal protrhnout střeleckou smůlu. Bek, který posílil tým Františka Výborného v průběhu roku, se totiž v sezoně zatím netrefil ani jednou. Na kontě měl v základní části dvacet přihrávek, ve čtvrfinále přidal již další dvě. Na skórování ale Vykoukal stále čeká.

Útočník Tomáš Mertl pak slaví pětadvacáté narozeniny.

Statistiky

Čtvrtfinále play-off - 5. zápas
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
6.
Umístění v tabulce po základní části
3.
52 / 23 - 6 - 4 - 19
158:131 / 85
Statistiky v sezoně
(základní část)
52 / 26 - 6 - 2 - 18
162:137 / 92
Pavel Kašpařík 3 (2+1)
Nejproduktivnější hráč v play-off
Viktor Ujčík 3 (2+1)
František Ptáček, Pavel Kašpařík (2)
Nejlepší střelec v play-off
Petr Pohl, Viktor Ujčík (2)
Nejlepší nahrávač v play-off
Burger, Káňa, Vrána (2)
František Ptáček, Jiří Vykoukal (2)
Nejproduktivnější obránce v play-off
Pavel Trnka (0+2)
Vilém Burian, František Ptáček (+3)
4 hráči (-1)
+/- bodování v play-off
Pohl, Trnka, Vosátko (+2)
Tomas, Ujčík, Voráček (-4)
Pavel Kašpařík (8)
Nejtrestanější hráč v play-off
Petr Vrána (10)
Jakub Kovář 95,28% - 1,51
Statistika brankářů v play-off: úspěšnost zásahů - průměr branek
Roman Málek 94,41% - 2,01

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....