Banes Motor České Budějovice
09.03.2011, Petr Novotný

Mikeska vs. Burger = obrana vs. útok

V í t k o v i c e – Jsou prvními centry svých týmů. Měli by být tahouny, kteří budou rozhodovat zápasy. Ten vítkovický je kapitán a budějovický zase jeho zástupce. Michal Mikeska a Jiří Burger. Na ledě se ve čtvrtém zápase série potkávali často. Ani jeden do kolonek statistik nezasáhl v kladném slova smyslu. Gólu nebo nahrávky nedosáhli. Ovšem radovat se nakonec mohl budějovický asistent. Jihočeši vyhráli a vyrovnali čtvrtfinále na 2:2.

Michal Mikeska – Sázka na obranné povinnosti

„Byl to hloupý faul, ale faul to byl,“ přiznal po prvním utkání ve Vítkovicích Michal Mikeska. Nezapíral, že rozhodující situaci v zápase nezvládl, když fauloval v oslabení a poslal svůj tým do třech. Domácí dokázali dát ve dvojnásobné přesilovce první branku zápasu a vyhráli.

Druhé utkání v ČEZ aréně bylo jiné. Jihočeši se dokázali hned při druhém střídání dostat do vedení a to ve druhé třetině ještě navýšili. Michal Mikeska tentokrát dbal víc na své obranné úkoly a do útoku se tolik netlačil. Desetkrát dokázal zastavit slibně rozjetou akci domácího celku a pomoci obraně a byl jistý na přihrávce. Ze čtrnácti pokusů o poslání puku na spoluhráče mu jich vyšlo hned deset, jen čtyřikrát se chopil puku soupeř.

V zápase se dostal jen k jednomu střeleckému pokusu, který Málek kryl. Jeho silnější stránkou zase byla vhazování. Vyhrál jich šestnáct z celkových osmadvaceti a puk získával pro svůj tým ve chvílích, kdy to bylo důležité. Třeba v závěru třetí třetiny, kdy domácí hodně tlačili a hostující centr vyhrál puk čistě právě na svém protějšku Burgerovi. S tím se koneckonců potkával na ledě i u značek pro vhazování poměrně často. Poprvé hned na úvodním buly, které tehdy vyhrál vítkovický kapitán. Jinak se Mikeska nebál ani jít bránit svého brankáře, když se v 19. minutě pustil do drobné šarvátky s protihráčem, která se však obešla bez trestu.

Jiří Burger – Střelec, který nevyužil šance

Kapitán vítkovického celku byl nejproduktivnějším hráčem Vítkovic v základní části. V prvním zápase série dokázal v pravý čas přihrát na vedoucí branku svého týmu a ve třetím stejně tak stál u zrodu akce, jež vedla k brance Viktora Ujčíka. Ve čtvrtém zápase byl vidět ve třech momentech. Tím prvním bylo vyloučení v polovině utkání a potom selhal ve dvou vyložených šancích. V první třetině po rozebrání obrany a nahrávce pálil místo do odkryté branky nad a ve druhé pak už, už překonal gólmana Kováře, ale kotouč před dojíždějícím útočníkem Vítkovic na poslední chvíli odvrátil Rudolf Červený. „Kdybych věděl recept, jak ty góly dát, asi bych je dal. Snažím se co nejvíc střílet do brány, ale nepadá to tam,“ komentoval své dva pokusy Jiří Burger před poslední třetinou.

Jinak na Jiřím Burgerovi bylo vidět, že se tlačí do útoku více, než myslí na obranu. Statistiky o tom hovoří celkem jasně. Hned pětkrát zkoušel Kovářovou pozornost. Třikrát musel gólman zasahovat a dvakrát střílel mimo branku. V kolonce úspěšné nahrávky si Jiří Burger připsal čtrnáct takových pokusů a jen pět přihrávek zkazil.

Ovšem dozadu se Burgerovi moc nechtělo. Svědčí o tom jen dva momenty, kdy se dokázal vrátit, aby pomohl obraně s útokem soupeře. Na buly tentokrát nebyl tak jistý, jak u něj bývá zvykem. Na ledě trávil hodně času a ten se ještě stupňoval s postupující časomírou a nepříznivým stavem utkání. Ovšem klíčová vhazování prohrával. Celkem nastoupil na buly čtyřiatřicetkrát. Jen třináckrát z toho dokázal vyhrát.

Oba útočníci mají v tomto zápase ještě společné to, že byli u obdržené branky svého týmu. Jak Burger tak Mikeska nedokázali přímo na ledě zabránit jednomu puku ve své brance.


Statistiky

Čtvrtfinále play-off
MICHAL MIKESKA

JIŘÍ BURGER
1/0
Střely na branku/Mimo
3/2
16/12
Buly +/-
13/21
10/4
Přihrávka +/-
14/5
10
Výpomoc obraně
2
-1
Plus/mínus na ledě
-1
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....