Banes Motor České Budějovice
08.03.2011, Petr Novotný

Ptáček vs. Malík. Souboj dvou dvojek tentokrát pro Vítkovice

V í t k o v i c e – Oba nosí na zádech dvojku. Oba by měli být oporami obranných řad svých týmů. František Ptáček a Marek Malík. Radoval se ale jen jeden z nich, i když třeba ten druhý působil mnohem aktivnějším dojmem. Budějovický kapitán zazdil svoji šanci v průběhu druhé třetiny a naopak Marek Malík se při přesilovce podílel na prvním gólu Vítkovic. Celkové skóre tři nula ve prospěch domácích, pak dává tušit, kdo z nich byl spokojenější.

František Ptáček – nejlepší obránce i ve třetím zápasech

„Asi bych si musel odcouvat zpátky na modrou a vystřelit golfákem,“ popisoval s hořkým pousmáním František Ptáček svoji velkou šanci v zápase. Mohl rozhodnout. Ve 29. minutě se najednou zjevil sám před Romanem Málkem. Kde se vzal, tu se vzal, střílel z prostoru brankoviště. Málek jeho šanci pokryl a poradil si i s následnou dorážkou, která přišla hned po první střele.

Budějovickému obránci se povedli první dva zápasy série na výbornou a stejně tak se mu vedlo i ve třetím pokračování této ságy. Vedle Jiřího Vykoukala byl nejproduktivnějším střelcem. Poprvé se dostal k zakončení v 9. minutě, ale jeho pokus byl zblokovaný. Ve 27. minutě pak mířil projektil z jeho hokejky přímo na brankáře.

Celkem si v utkání připsal pět střeleckých pokusů, které tentokrát brankou neskončily. Dobře si počínal v osobních soubojích jeden na jedno. Vyhrál tři ze čtyř. Šestkrát dokázal v obranném pásmu ukončit útok soupeře a osvobodit svůj tým.

Co se týče útočných choutek, František Ptáček je ten, který se nebojí v rozehrávce i zariskovat a potvrdil to i ve Vítkovicích. Devětkrát se pokoušel založit útočnou akci a čtyřikrát to bylo úspěšné. Jím založený útok se dostal až k zakončení. Pětkrát se mu snaha nevyplatila a kazil hned první přihrávku. „Dnešní zápas jsme si pokazili sami. Nedali jsme své šance a nehráli jsme dobře ani v přesilových hrách. Soupeř to naopak využil. Dal první gól a uhrál si to,“ hodnotil hostující kapitán.

Marek Malík – Tichý obr, který se probudil v pravý čas

Vítkovický obránce Marek Malík je na ledě nepřehlédnutelný už kvůli fyzickým parametrům. Jeho necelé dva metry opravdu budí respekt. Nejproduktivnější bek základní části ve vítkovickém dresu začal zápas na rozdíl od Františka Ptáčka v první formaci. Jeho protějšek s dvojkou ve druhé. Ale po téměř celé dvě třetiny byl mnohem méně viditelný.

Ke střele se dostal v sedmé minutě. Vydal se do útočného pásma podél mantinelu. Nikdo si ho moc nevšímal a tak vyzkoušel pozornost Jakuba Kováře, ale to od něj bylo na dlouhou dobu vše. Marek Malík se s Františkem Ptáčkem také několikrát potkal na ledě. Poprvé v 5. minutě zápasu. Do osobního souboje se však ani jednou nedostali.

Marek Malík se po většinu prvních dvou třetin do útoku nehrnul a nebyl moc vidět. Jeho přerod přišel v přesilové hře pět na tři, kdy chytře pozdržel rozehrávku v útočném pásmu, nevystřelil ukvapeně a kotouč se pak dostal až k Viktoru Ujčíkovi, který z dorážky skóroval. Na ledě byl pak Malík ještě u jedné branky ve třetí části hry.

Celkem se odhodlal vystřelit čtyřikrát. Dvakrát musel gólman zasahovat a dvakrát šel kotouč vedle branky. Čtyřikrát nahrál na střelu spoluhráčům a stejný počet měl dobrých obranných zákroků v pásmu, kdy řešil zmatky a vyhazoval puk. Souboje jeden na jednoho měl průměrné. Dva vyhrál a třikrát ho protihráči dokázali obejít. Zkušeností má Malík na rozdávání a bylo to vidět v zakládání útoků. Celkem desetkrát se o to pokoušel a jen dvakrát byl neúspěšný. Dát mu puk, je otázka jistoty, i když svým pohybem na ledě nevyniká.


Statistiky

Čtvrtfinále play-off
FRANTIŠEK PTÁČEK

MAREK MALÍK
5/1
Střely/Mimo
2/2
3/1
Jeden na jednoho +/-
2/3
4/5
Rozehrávka +/-
10/2
3
Vyhození z obranného pásma
4
3
Nahrávka na střelu
4
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....