Banes Motor České Budějovice
04.03.2011, Petr Novotný

Burger vs. Gulaš. Jedna nula na zápasy, jedna jedna na body

Č. B u d ě j o v i c e - Do prvního zápasu play-off vstupovali jako nejproduktivnější hráči svých týmů po základní část. Jiří Burger a Milan Gulaš. První z nich je elitní nahrávač. Druhý zase nejlepší střelec i nahrávač v jednom. Sledovat jejich vzájemné počínání bylo zajímavé. Byli skutečně klíčovými muži mužstva? A kdo z nich byl vidět více? Na body dopadl jejich souboj nerozhodně a to ať jde o ty kanadské nebo plus mínus. Ovšem důležité první vítězství v sérii slavil hostující kapitán. „Dneska se sice radujeme, ale v pátek může být všechno jinak,“ uvedl po zápase Jiří Burger.

Milan Gulaš – střelec v zápase spíše nahrával

„Na zápas se hodně těším. Nervózní nejsem, protože tyhle duely miluju,“ odpovídal před utkáním divákům v off-line rozhovoru pro webové stránky budějovický forvard. Střelec, který letos koketuje s národním mužstvem po celou sezonu, byl v zápase vidět celkem dost. Ovšem spíše než střílel, hlavně nahrával. Jeho první pokus o střelu statistici mohli zaznamenat v deváté minutě utkání, ale puku chyběla rychlost i přesnost.

Už v sedmnácté minutě však putoval do šatny a byl tam do konce první části. „Chvíli předtím jsme se na ledě srazili s Lukášem Květoněm a strhl jsem si hranu na bruslích a musel jsem to jít opravit,“ komentoval svou absenci na konci zápasu Gulaš. Nešlo o žádný zdravotní probém a do pátečního utkání bude znovu připraven. Domácí hráč v zápase hýřil aktivitou. Když se týmu nedařilo, zkoušel brát zodpovědnost na sebe. Dvakrát se pokusil o samostatný průnik, do útočného pásma mezi několika hráči a dvakrát byl neúspěšný. Snažil se hrát i do těla. Celkem si na své konto připsal tři hity. O jeho nasazení se mohl přesvědčit třeba Huna, který se po střetu s ním sbíral ve 23. minutě hodně těžce z ledu.

Nejvíce byl Gulaš vidět ve třetí třetině. Při zlepšené hře celého týmu se dařilo i jemu. A v přesilové hře na začátku posledního dějství odehrál na ledě celé dvě minuty a pomohl zamknout hosty v útočném pásmu. Ve 49. minutě se podílel na jediném gólu domácích. Zavezl puk za branku, poradil si s dotírajícím obráncem a předložil ho najíždějícímu Kašpaříkovi. „Byl pod tlakem, ale stejně mu to tam spadlo,“ komentoval trefu kolegy Gulaš. Gól už však nic neřešil. Další Jihočeši nepřidali. „Začali jsme laxně. Pak jsme se zlepšili, ale teď už je to jedno a nic to neřeší,“ dodal Miln Gulaš, který svůj výkon komentovat nechtěl.

S Burgerem se na ledě potkali celkem osmkrát za zápas a jednou spolu stáli přímo na buly. Bylo to jediné vhazování Milana Gulaše v zápase a v útočném pásmu ho prohrál.

Jiří Burger – neviditelný vůdce

Vítkovický kapitán nasbíral po základní části devětačtyřicet bodů. Většinu z nich získal za nahrávky a dal patnáct branek. V zápase na ledě Jihočechů potvrdil své předpoklady a podílel se na prvním gólu svého týmu. „Dostal jsem puk z rohu hřiště. Šel na mě jeden z obránců, tak jsme to posunul na Káňu a ten skvělou zadovkou na Viktora Ujčíka,“ popisoval první gólovou akci, na jejímž začátku byl. Dokázala zabrat ve chvíli, kdy to bylo důležité.

Jinak však hostující kapitán v zápase nebyl vidět tak, jak bývá zvykem a působil dojmem, že hraje na úsporný režim. Jeho předností jsou vhazování a to potvrdil. Byl nejlepší ze svého celku a obsáhl nejvíce vhazování. Jeho úspěšnost byla šedesát procent. Chodil na přesilovky i oslabení. Ve 14. minutě se v přesilové hře dostal do své první šance, ale nedal. Druhou měl potom v polovině zápasu. To se dokázal sám uvolnit přes tři hráče, dostat se před Kováře, ale jeho střelu po ledě domácí gólman kryl.

Ještě třikrát se pokoušel o samostatný únik, ale ani jednou nebyl úspěšný. Celkem se na ledě dostal ke třem střelám na bránu, ale ani jednou nad Kovářem nevyhrál. „Ve druhé třetině jsme byli lepší než domácí. Oni zase byli lepší v poslední třetině. Ovšem dali jen o jeden gól méně než my, což je štěstí,“ dodal Jiří Burger.


Statistiky

Čtvrtfinále play-off
MILAN GULAŠ

JIŘÍ BURGER
křídlo
Pozice na ledě
centr
1
Střely na branku
3
0/1
Statistika vhazování
14/23
11
Dobré nahrávky v útočném pásmu
6
5
Zkažené nahrávky v útočném pásmu
4
3
Hity
0
0
+/- bodování
0
3
Získané puky
1
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....