Banes Motor České Budějovice
02.03.2011, Michal Špírek

Čtvrtfinále rozhrnuje oponu, boj s Vítkovicemi začíná!

Č. B u d ě j o v i c e - Jihočeši se dočkali. Po dvouleté odmlce je HC MOUNTFIELD ve čtvrtfinále play-off, o postup mezi nejlepší čtyři týmy Tipsport extraligy si to svěřenci trenéra Výborného rozdají s Vítkovicemi. A série začíná dvojzápasem na českobudějovickém ledě. Přijede ofenzivně laděný tým, který se umístil po základní části na třetím místě. Ale pozor, Budějovičtí s ním mají kladnou bilanci! Ve čtvrtek začíná zápas v 17:30, v pátek pak v 18:10. Přijďte podpořit českobudějovické hokejisty a posílit bílé peklo Budvar Arény!

ČTVRTFINÁLOVÝ SOUPEŘ - HC VÍTKOVICE STEEL

Vítkovice jsou už nyní velkým překvapením sezóny. Po četných odchodech hráčů a změně na trenérském postu se od hokejistů rytíře Vítka nečekalo, že by měli závažně promlouvat do umístění na nejvyšších postech. Jenomže jak se ukázalo, Vítkovičtí proměnu mužstva dokázali ustát více než dobře a poté, co loni HC Vítkovice Steel prošel až do finále, si tento klub ani letos nemusí dávat nižší cíle.

Jaká tedy základní část Vítkovic byla? Po třetím kole byli Ostravané pátí, a to je nejhorší příčka, na které se Trličíkovi svěřenci v sezóně ocitli, to mluví za vše. Hned na dvanáct kol pak Vítkovice obsadily první příčku. V lednu potkalo modrobílé několik nepříjemných proher, ale Vítkovice se dokázaly včas zberchat a uhájit třetí místo. Pěknou tečkou za základní částí byla výhra v 52. kole nad prvním Třincem. "Jednoduše, srozumitelně a myslím, že i výstižně – naše hra a výsledek je pozitivní senzace základní části letošní extraligy. Dosáhli jsme na třetí místo, uhráli velký počet bodů s výrazně změněným kádrem a výrazně jiným způsobem, stylem hry než v posledních letech," pochvaloval si pro klubové stránky hlavní trenér Mojmír Trličík.

Vítkovičtí se mohli v základní části spolehnout na domácí prostředí. Průměrně 4838 diváků vidělo z šestadvaceti domácích zápasů hned dvaadvacet výher. Nejtěžší porážku na domácím stadionu musely zkousnout Vítkovice právě od HC MOUNTFIELD, 4:6. Ostravané byli doma nejúspěšnějším týmem extraligy, Jihočeši pak ukořistili v Budvar Aréně 58 bodů a skončili v tabulce domácích zápasů třetí. Oba týmy s výrazně pozitivním rozdílem ve skóre a z toho všeho lze vyvodit jediné - utkají se dva týmy, které umí před svými diváky, ale venkovní zápasy jim zrovna dvakrát nesvědčí.

Bude to specifická série. Nejen vzhledem k faktu, že se Budějovice s Vítkovicemi ve vyřazovací části ještě nikdy nesetkaly. Zvláštní je i to, že ačkoliv Vítkovice byly po základní části lépe umístěné než HC MOUNTFIELD, nezískaly výhodu začátku série na domácím kluzišti. Kvůli utkání tenisového Davis Cupu, který se koná právě ve vítkovické aréně, se pořadatelství soubojů prohodilo. Do "normálu" se program vrací od případného pátého utkání, ten by totiž hostila totiž ostravská ČEZ Aréna 11. března. Šesté utkání by se he hrálo 13. března v Budějovicích a pokud série dojde až k rozhodujícímu sedmému zápasu, uskuteční se znovu v Ostravě. Jaký vliv bude mít tato změna pořadatelství na sérii se teprve ukáže.

Vítkovice čekají na titul od roku 1981, České Budějovice ještě o třicet let déle. Ukončí některý z týmů kulaté (třicet, resp. šedesát let) čekání na mistrovský titul? A dvě zajímavosti závěrem. Jediný titul Českých Budějovic z ročníku 1950/1951 byl ve znamení boje Sokolu Vítkovické Železárny a právě Jihočechy, kteří zvítězili o jediný bod. Pomsta Vítkovic proběhla v sezóně 1980/1981, tam zase TJ Vítkovice těsně předčily v souboji o titul Motor České Budějovice.



Soupiska soupeře

Brankáři:
Filip Šindelář, Martin Prusek
Roman Málek - Třiatřicetiletý brankář je příjemným překvapením extraligové sezóny. Do Vítkovic zamířil před ročníkem po nepříliš vydařeném angažmá ve švédském MODO a v bráně ostravského celku si počínal suverénně. Bývalý reprezentant byl po základní části mezi gólmany šestý jak v úspěšnosti zákroků, tak v průměru obdržených branek. Nastoupil do 47 zápasů a v 29 z nich Vítkovice uspěly.
Obránci:
Lubomír Vosátko, Tomáš Voráček, Pavel Trnka, Jiří Suchý, Denis Rehák, Petr Punčochář, Ctirad Ovčačík, Roman Němeček, Lukáš Kovář, Tomáš Ficenc, Jakub Bartoň
Marek Malík - 198 centimetrů výšky a 107 kilo váhy tvrdí muziku ve vítkovické obraně. Pětatřicetiletý bek ve Vítkovicích s hokejem začínal a po zámořských angažmá se sem také vrátil. V této sezóně byl mezi obránci extraligy ze všech nejproduktivnější, nastřílel pět branek a spoluhráče zásobil 24 gólovými přihrávkami. Druhý v bodování obránců byl českobudějovický František Ptáček. Se 134 trestnými minutami byl pak bývalý hráč Caroliny, Vancouveru, New York Rangers či Tampy Bay druhý nejtrestanější hráč ligy. Za mořem si Malíka dobře pamatují hlavně kvůli parádně provedenému nájezdu, který si můžete připomenout ZDE.
Útočníci:
Michal Hlinka, Rudolf Huna, Peter Húževka, Jan Káňa, Lukáš Klimek, Lukáš Kucsera, Petr Pohl, Ondřej Šedivý, Petr Strapáč, Juraj Sýkora, Roman Szturc, Roman Tomas, Viktor Ujčík, Petr Vrána
Jiří Burger: Třiatřicátník Jiří Burger působí ve vítkovickém dresu už desátým rokem. Předtím působil na Kladně a v sezoně 2000/2001 ve Vsetíně. A právě s ním získal šikovný centr mistrovský titul. Ve vítkovické sestavě patří Burger k nejstarším útočníkům, ale stejně tak k nepostradatelným. V základní části nasbíral 49 bodů a v kanadském bodování skončil sedmý. Burger je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport, s 258 trefami zaostává na 50. místě jen dva přesné zásahy za bývalým útočníkem Budějovic Radkem Ťoupalem.
Trenéři: Mojmír Trličík, Zdeněk Moták

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

1. kolo, 17.9. 2010, HC Vítkovice Steel – HC MOUNTFIELD 3:1
14. kolo, 22.10. 2010, HC MOUNTFIELD – HC Vítkovice Steel 3:2p
27. kolo, 3.12. 2010, HC Vítkovice Steel - HC MOUNTFIELD 4:6
40.kolo, 14.1. 2011, HC MOUNTFIELD - HC Vítkovice Steel 6:1


Loni skončil HC MOUNTFIELD v předkole, vyřadil ho Liberec. Už teď je jisté, že umístění z loňska Jihočeši překonají. A trenér František Výborný, jeho svěřenci a v neposlední řadě fanoušci HC MOUNTFIELD věří, že čtvrtfinále je teprve začátkem cesty týmu. Po konci základní části měly České Budějovice dostatečný čas a klid pro přípravu jak po fyzické, tak psychické stránce. Do přípravy se zapojili kromě Martynka všichni exmarodi. Jeden z nich, Martin Podlešák, se dokonce střelecky prosadil při přípravném utkání, které zpestřilo čekání na čtvrtfinálový souboj. V pondělí Budějovice porazily Písek 3:1.

Druhý z navrátilců Rudolf Červený je též připraven zasáhnout do boje, mladý útočník vypadnul na pět týdnů z tréninku kvůli těžkému otřesu mozku. Do sítě Vítkovic v sezoně Červený namířil přesně dvakrát. Ještě úspěšnější byl Milan Gulaš, který nedokázal s Vítkovicemi bodovat jen v prvním vzájemném zápase. V další třech si ale připsal hned šest bodů (4+2).

Ve čtvrtek v 17:30, v pátek v 18:10. Budvar Aréna, čtvrtfinále play-off s Vítkovicemi. Přijďte a podpořte bílé peklo!


Statistiky

Čtvrtfinále play-off
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
6.
Umístění v tabulce
3.
52 / 23 - 6 - 4 - 19
158:131 / 85
Statistiky v sezoně
(základní část)
52 / 26 - 6 - 2 - 18
162:137 / 92
2:5 Liberec (V)
2:1sn Vary (D)
5:2 Litvínov (D)
5:3 Sparta (V)
1:2sn Zlín (D)
Aktuální série
5:4 Třinec (D)
4:2 Sparta (V)
3:1 Boleslav (D)
1:5 Zlín (V)
5:0 Kometa (D)
Milan Gulaš 44 (23+21)
Nejproduktivnější hráč v základní části
Jiří Burger 49 (15+34)
Milan Gulaš (23)
Nejlepší střelec v ZČ
Jan Káňa (20)
Milan Gulaš (21)
Nejlepší nahrávač v ZČ
Jiří Burger (34)
František Ptáček 26 (10+16)
Nejproduktivnější obránce v ZČ
Marek Malík 29 (5+24)
Roman Pšurný (+17)
Václav Pletka, Jiří Vykoukal, Jakub Šulc (-4)
+/- bodování v ZČ
Petr Vrána (+19)
Peter Húževka (-19)
Jan Novák (97)
Nejtrestanější hráč v ZČ
Marek Malík (134)
Jakub Kovář 92,41% - 2,47
Šimon Hrubec 88,89% - 5,00
Statistika brankářů V ZČ: úspěšnost zásahů - průměr branek
Roman Málek 92,25% - 2,42
Martin Prusek 93,33% – 2,26
Filip Šindelář 87,98% - 3,38

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....