Banes Motor České Budějovice
24.02.2011, Josef Bláha

Jakub Kovář: Rekord, kterého jsem dosáhl, mě moc těší

Č. B u d ě j o v i c e – Po konci kariéry zkušeného Romana Turka někteří fanoušci váhali, zdali branka HC MOUNTFIELD bude střežena dobře i v následujícím ročníku. Ale tyto obavy nebyly správné. Gólman Jakub Kovář totiž prožil perfektní základní část a hlavně díky jeho výkonnosti jsou Jihočeši ve čtvrtfinále play off. Dvaadvacetiletý brankář navíc stanovil nový extraligový rekord v počtu odchytaných minut v základní části, který činí 3135 minut.

Do sezony měl vstoupit jako rovnocenný partner Romana Turka. Jenže brankářská legenda Českých Budějovic náhle ohlásila konec kariéry a Jakub Kovář byl rázem postaven před hotovou věc. Stal se gólmanem číslo jedna a měla na něm ležet hlavní zápasová zátěž v sezoně. Nakonec se z toho vyklubal extraligový rekord. Mladý brankář se zapojil do všech 52 zápasů a byl pouze dvakrát střídán. Celkem odchytal 3135 minut. „Tohle jsem si na začátku sezony samozřejmě nepředstavoval ani v těch nejbláznivějších snech,“ přiznává Kovář. „Ale ono nejde ani tak o to, kolik toho odchytáte, ale spíš jak to odchytáte. Kdybych neprokazoval stabilní výkonnost, asi by mi trenéři nedali důvěru ve všech zápasech základní části,“ dodává.

Písecký rodák překonal o šest minut rekord Radovana Biegla ze Vsetína, jenž byl stálicí v sezoně 2003/2004. „Určitě mě ten rekord moc těší. Až se jednou ohlédnu za svou kariérou, moc rád budu na tuhle sezonu vzpomínat. Teď je ale pro mě i pro mužstvo důležité soustředit se na play off. Z nějakých rekordů se nedá žít,“ říká Kovář. O Bieglově výjimečné sezoně věděl už dlouho před koncem základní části. „Pochytil jsem to v televizi a zhruba na začátku poslední čtvrtiny jsem začal doufat, že bych mohl odchytat všechny zápasy. Pár zápasů potom jsem si zkusil i spočítat, kolik minut mi schází,“ vypráví gólman HC MOUNTFIELD. Tehdy mu vyšlo, že bude nutné odchytat všechny zbylé zápasy a ještě přidat pár minut v prodlouženích. Nakonec se vše povedlo. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly a jsem rád, že se to povedlo zrovna Kubovi. Sleduju ho a moc mu to přeju. Navíc rozhodně neřekl poslední slovo, je to gólman budoucnosti,“ řekl deníku Sport Radovan Biegl.

Jakub Kovář chyběl v aktuální sezoně na extraligovém ledě pouhých 22 minut. V utkání s Třincem ve 20. kole ho střídal Jaroslav Jágr po definitivním kolapsu budějovické obrany a zvýšení Ocelářů na 6:3. Ve 31. kola v Kladně zase odešel Kovář na lavičku za stavu 3:0 pro domácí a přepustil místo Šimonu Hrubcovi. Jinak nechyběl ani minutu. „Někdy možná situace vybízela k tomu, abych si odpočinul, ale trenér chtěl, abych chytal. Tedy pokud budu zdravý a budu se na zápas cítit. Já jsem chytat chtěl, takže nebyl důvod říkat, že nechci,“ vysvětluje Kovář. Zvlášť v období kolem Vánoc však brankář HC MOUNTFIELD prožíval těžké chvíle. Zranění jej málem vyřadilo ze hry. „Musel jsem tři utkání odchytat pod injekcemi, ale pak se vše spravilo. Musím to zaklepat, že je už vše v pořádku a já můžu chytat na sto procent,“ vrací se k nepříjemnému období Kovář.

Jihočeši mají nyní přes týden dlouhou zápasovou pauzu a příští čtvrtek startuje jejich čtvrtfinálová série s Vítkovicemi. Kvůli pořádání zápasu prvního kola Davis Cupu v ostravské ČEZ Areně budou Českobudějovičtí začínat sérii doma, a to i přestože se umístili až na šesté místě po základní části. „Může to být výhoda i nemusí. To teď nemá cenu nějak rozebírat. Pokud chceme postoupit, musíme tak jako tak vyhrát čtyři zápasy,“ tvrdí Kovář. Bude to opět on, na němž bude ležet velká zodpovědnost za výsledky. „Přemýšlel jsem nad tím, jestli něco změnit v přípravě, ale v sezoně se mi dařilo, tak nebudu nic vymýšlet,“ vypráví jasná jednička HC MOUNTFIELD. „Brankář dělá výsledky týmu a ten, který v play off chytne nejlepší formu, může dovést tým daleko,“ dodává. On i jeho spoluhráči si přejí, aby série s Vítkovicemi nebyla pro jihočeský celek konečnou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....