Banes Motor České Budějovice
22.02.2011, Miroslav Mayer

Základní část extraligy je minulostí. Jaká byla?

Č. B u d ě j o v i c e - Právě skončená základní část Tipsport extraligy byla pro mužstvo HC MOUNTFIELD úspěšná. Tým postoupil přímo do čtvrtfinále play off a fanoušci se mohou těšit na zajímavé zápasy vyřazovací části. Od návratu do extraligy je to třetí nejúspěšnější výsledek v základní části, co se týká zisku bodů i konečného umístění. Nejdůležitější je, že se diváci v Budvar aréně hokejem bavili a přinášel jim radost. To vše může ještě pokračovat. Tady je pohled na uplynulou základní část...

Historický pohled

Z historického hlediska se zatím jedná o třetí nejlepší sezonu od návratu do extraligy. V ročníku 2006/07 se českobudějovický tým umístil na třetím místě se ziskem devadesáti jednoho bodu a o rok později základní část vyhrál se sto šesti body. Tentokrát to je šesté místo s 83 body.

Podle počtu vstřelených branek se jedná také o třetí nejlepší sezonu, když více gólů padlo opět v ročníku 2006/07 a to 162 a o rok později dokonce 166. Nyní dali Jihočeši 158 gólů.

I podle počtu inkasovaných branek jde o třetí nejúspěšnější sezonu. Hned první rok po návratu inkasovalo jen 118 branek a pak ve vítězné sezóně 2007/08 inkasovalo jen 111 gólů. Nyní to bylo 131 branek.

Z hlediska rozdílu vstřelených a inkasovaných branek se jedná o druhou nejlepší sezonu, když první je opět vítězný ročník, kdy byl rozdíl +55 vstřelených branek. Ze šesti odehraných roků po návratu do extraligy má českobudějovický klub v tomto směru bilanci tří ročníků s kladným rozdílem a tří se záporným. Tato sezona je po dvou letech opět plusová. Nakonec je letošní rozdíl +27.



Hodnocení současné

Tým HC MOUNTFIELD odehrál tři velmi vyrovnané čtvrtiny a jednu velmi slabou. V první čtvrtině se tým dokonce pohyboval i na prvním místě tabulky, ale velmi špatná druhá čtvrtina tým poslala hodně dolů. Výborná třetí a čtvrtá část soutěže dostaly mužstvo opět nahoru.

1.	čtvrtina   26 bodů  34:29
2.	čtvrtina   13 bodů  41:42
3.	čtvrtina   22 bodů  44:35
4.	čtvrtina   24 bodů  39:25

Českobudějovičtí nakonec skončili jako druhý až třetí nejlépe bránící tým a jako čtvrtý až pátý nejlépe střílející tým.

Příznivá pro Jihočechy je i bilance na domácím ledě. Celkově obsadili českobudějovičtí druhé až třetí místo s padesáti osmi body, stejně jako vítěz základní části Třinec. Nejlepší byly Vítkovice, které získaly o pět bodů více. To je zajímavé i z hlediska bojů v play off. Na hřištích soupeřů to bylo ovšem slabší. Až desáté místo s pouhými dvaceti sedmi body a silně záporným skórem je určitě místem pro zlepšení.

Pohled do kádru

Kádr aktuálního týmu byl hodně stabilizovaný. Trenéři a manažeři nemuseli v průběhu sezony sáhnout k žádné výměně hráčů. Kádr opustil jen obránce Josef Melichar, který byl domluven na odchodu do Švédska. Dále pak mladík Bohumil Jank, který odešel do juniorské soutěže do zámoří a další bek Jan Snopek (Finsko). Náhradou přišel obránce Michael Kolarz a na poslední chvíli i sparťan Jíři Vykoukal.

Všech 52 zápasů základní části odehráli pouze čtyři hráči a to Jakub Kovář, Pavel Kašpařík, Tomáš Mertl a Roman Pšurný. Jednu absenci má na svém kontě Jan Novák, Milan Gulaš a Jiří Šimánek. Pouze deset hráčů odehrálo méně než polovinu zápasů základní části.

Dalším velkým kladem současného kádru je jeho vyrovnanost co se týká bodování. Celkem devět hráčů dalo více než deset branek. Dosavadní rekord bylo osm hráčů ze sezóny 2007/08. Jedenácti hráčům se podařilo vybojovat dvacet a více kanadských bodů.



Individuální úspěchy

Po delší době se může českobudějovický tým chlubit i individuálními úspěchy jednotlivců. Bylo jich tentokrát více. Asi nejcennějším a těžko překonatelným je rekord Jakuba Kováře v počtu odehraných zápasů (52) a odchytaných minut (3135). Vytvořil nejen rekord klubu, ale i celé historie extraligy.

František Ptáček je legendou již delší čas. Je rekordmanem v počtu odehraných zápasů z aktivních hráčů extraligy a podařilo se mu vstřelit i svoji stou branku v nejvyšší soutěži. Za českobudějovický tým zatím odehrál 123 zápasů a dal 24 branek a 35 asistencí. Z hlediska bodování obránců v českobudějovickém týmu po návratu do nejvyšší soutěže mu patří druhé místo se ziskem 26 bodů (10+16), více měl jen v minulé sezoně Petr Gřegořek.

Za připomenutí stojí i výsledek Milana Gulaše (23 + 21 = 44 bodů). Ten atakoval historické první místo Viktora Hübla ze sezony 2006/2007. To mu o jediný bod uteklo. Přesto stojí jeho výkon za pozornost. Celkově nakonec skončil jako třetí nejlepší střelec celé extraligy a z první desítky bodování vypadl až v posledním kole.

František Ptáček (10 + 16 = 26 bodů) skončil druhý v celkovém hodnocení obránců, za prvním Malíkem zaostal o 3 body. Desáté místo obsadil René Vydarený (6 + 15 = 21 bodů).


EXTRALIGOVÁ TABULKA ZDE

Zajímavosti sezóny

- Nejvyšší výhra – 30. Kolo doma s Mladou Boleslaví 10:2.
- Nejvyšší porážka – 31. Kolo na Kladně 0:4.
- Nejoblíbenější soupeř – Sparta Praha, čtyři vítězství a skóre 15:9
- Nejméně oblíbený soupeř – Pardubice, pouze dva body za vítězství na nájezdy.
- Počet zápasů bez inkasované branky – 4.
- Počet zápasů bez vstřelené branky – 3, z toho dvakrát v Pardubicích.
- Počet vyhraných zápasů na samostatné nájezdy – 4.
- Počet prohraných zápasů na samostatné nájezdy – 3.
- V prodloužení – Dvě vítězství(obě 3:2) a jedna porážka (2:3).
- Nejdelší série bez zisku bodu – 4 zápasy.
- Nejdelší série se ziskem bodu – 9 zápasů a zisk 24 bodů.
- Všechny zápasy s Karlovými Vary skončili vítězstvím Jihočechů po prodloužení a nájezdech.
- Po delší době měli Jihočeši aktivní bilanci s oběma pražskými celky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....