Banes Motor České Budějovice
20.02.2011, Michal Špírek

Poslední kolo v Liberci rozhodne o soupeři pro čtvrtfinále

Č. B u d ě j o v i c e - Peloton zápasů základní části Tipsport extraligy je v cílové rovince a v závěrečném 52. kole HC MOUNTFIELD míří na liberecký led. Soupeř ze severu má za sebou tři venkovní porážky v řadě a potřebuje jeden bod, aby udržel stávající druhé místo. České Budějovice si mohou z pátého místa za určitých okolností i polepšit a vybojovat čtvrtou příčku, ale zároveň mohou i přes tříbodovou výhru v Liberci spadnout na šesté místo. Zamotanou situaci rozluští až 52. kolo, které má na všech stadionech shodný začátek: 18:10.

O soupeři - HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Liberci nevyšel finiš soutěže podle představ a v boji o první místo nestačil na Třinec. Severočeši totiž poslední tři duely prohráli, což se jim stalo teprve podruhé v sezóně. Tým vedený trenérem Kalousem tak má za cíl uhlídat vynikající druhé místo. Severočechům stačí doma s českobudějovickým HC MOUNTFIELD uhrát jeden jediný bod, aby uhájili druhé místo před dotírajícími Vítkovicemi.

To Jihočeši věc zdaleka ve svých rukou nemají. Pokud by chtěli vystoupit až na čtvrté místo, které zaručuje začátek čtvrfinálových bojů na domácím kluzišti, musí bezpodmíněčně vyhrát za tři body. Ovšem zároveň musí doufat, že Zlín padne v základní hrací době v Plzni a Pardubice nedokáží po šedesáti minutách udolat doma poslední Mladou Boleslav.

Liberec táhnul svými výkony celou sezónu Petr Nedvěd, který již vyrovnal liberecké maximum bodů získaných v kanadském bodování. K překonání Vaice mu stačí jakkoliv bodovat v posledním zápase. Na druhé straně je Milan Gulaš jen o bod zpět za ziskem Viktora Hübla a budějovický útočník se též požene za překonáním klubového rekordu. Jakub Kovář pak nastoupí ke svému 52. zápasu v sezóně a zařadí se tak do velmi malé skupinky brankářů, kteří podobný zápřah zvládli. Pokud Kovář odchytá celý zápas, dostane se v historické tabulce dokonce přes maximum odchytaných minut Radovana Biegla.

Českobudějovický klub získal v posledním zápase výhrou nad Vary jistotu, že tato sezóna pro něj skončí úspěšněji než dvě předchozí. V sezóně 2008/2009 získal 71 bodů a umístil se na jedenáctém místě - a nezáživné souboje v play-out má českobudějovický fanoušek ještě v paměti. O sezonu později stačil stejný bodový zisk na deváté místo, v předkole se Budějovice setkaly právě s dnešním soupeřem z Liberce, ale dále už nepřešly. Letos čítá prozatímní bodový zisk už 85 bodů a Jihočeši můžou vyhlížet soupeře pro čtvrfinále - budou to Pardubice, Liberec, Zlín či snad Vítkovice?

Jaké další výzvy ještě stojí před českobudějovickými borci před posledním zápasem? Pokud odolají libereckým útokům, je reálná šance, že se svěřenci trenéra Výborného budou pyšnit nejlepší obranou základní části. Soupeřem jim v tomto ohledu jsou hokejisté Pardubic. Ti inkasovali 125 branek, zatímco Budějovičtí jen o jednu více! Skvělé vysvědčení pro obranu HC MOUNTFIELD. Králem střelců ligy je Tomáš Vlasák, který má náskok sedmi tref před triem pronásledovatelů - Gulašem, Radimem Hruškou a třineckým Růžičkou. Forvard klubu zpod Černé věže se může povedeným výkonem v Liberci na druhém místě osamostatnit. František Ptáček je v bodování obránců o dva body za vedoucím Malíkem, ale spolu se Stehlíkem má na kontě deset přesných zásahů - překoná libereckého gólmana hostující kapitán?



Sestava soupeře z posledního kola

Vošvrda - Čakajík, Hunkes, Moravec, Derner, Trončinský, Holub, Pavlů - Kudrna, P.Nedvěd, Dušek - Bartovič, Podkonický, Špaček - Klimenta, Vak, Víšek - Ondřej, Vantuch, Urban.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

HC MOUNTFIELD - Liberec 2:4
 Liberec - HC MOUNTFIELD3:1
HC MOUNTFIELD - Liberec  4:0

Statistiky

52. kolo
HC MOUNTFIELD

HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
5.
Umístění v tabulce
2.
51 / 23 - 6 - 4 - 18
156:126 / 85
Statistiky v sezoně
(základní část)
51 / 25 - 5 - 6 - 15
154:137 / 91
5:2 Kometa Brno (H)
1:2sn Zlín (D)
5:3 Sparta (V)
5:2 Litvínov (D)
2:1sn Vary (D)
Aktuální série
3:0 Kladno (V)
3:0 Boleslav (D)
0:5 Třinec (D)
2:3sn Sparta (V)
3:4 Litvínov (V)
Milan Gulaš 44 (23+21)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Nedvěd 52 (14+38)
Milan Gulaš (23)
Nejlepší střelec v sezoně
Jaroslav Kudrna (18)
Milan Gulaš (21)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Nedvěd (38)
František Ptáček 25 (10+15)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Martin Čakajík 22 (7+15)
Roman Pšurný, René Vydarený (+15)
Jiří Šimánek, Jiří Vykoukal, Jakub Šulc (-4)
+/- bodování v sezoně
Petr Nedvěd (+13)
Jan Výtisk (-6)
Jan Novák (97)
Nejtrestanější hráč v sezoně
;Andrej Podkonický (79)
Jakub Kovář 92,55% - 2,42
Šimon Hrubec 88,89% - 5,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Marek Pinc 91,48% - 2,52
Tomáš Vošvrda 90,93% – 2,77

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....