Banes Motor České Budějovice
17.02.2011, Petr Novotný

Tři body, první i stá extraligová branka. To je účet s Litvínovem

Č. B u d ě j o v i c e – Vítězství nad severočeským Litvínovem bylo nesmírně důležité pro všechny hráče HC MOUNTFIELD. V první řadě si tým připsal tři důležité body v boji o elitní šestku a navíc severočeský celek v této sezoně proti Budějovicím poprvé neuspěl. Ale jsou dva, kteří si tohle vítězství užívají víc než ostatní. František Ptáček dal svůj stý gól v extraligové kariéře a o čtrnáct let mladší Jiří Ferebauer zase první. „Tohle jsou chvíle, proč člověk sport dělá,“ vyprávěl po utkání budějovický kapitán.

Ptáček: Nacvičená kombinace, plácl jsem do puku. Co víc k tomu říct?

Ve třetí třetině se dostal v přesilovkové kombinaci po nahrávce Milana Gulaše ke střele před brankovištěm a zásahem do horní poloviny branky přidal čtvrtou branku domácího celku. „Byla to nacvičená přesilovka. Dostal jsem puk na hokejku a plácl do něj. Co víc bych k tomu řekl?“ popisoval svůj gól František Ptáček.

Ovšem nebyla to branka, jako každá jiná. V první řadě pomohla Jihočechům znovu odskočit na rozdíl dvou gólů a především byla jubilejní stou v kariéře Františka Ptáčka. „Čekal jsem, že to někdo vytáhne,“ pousmál se. Když potom hlasatel tuhle skutečnost oznámil a hala domácímu kapitánovi hromadně tleskala, mrazilo Františka Ptáčka v zádech. V tu chvíli stál v rozestavení na buly před hostující klecí. „Tohle jsou chvíle, pro které člověk sport dělá,“ potvrdil zkušený obránce. Vzápětí ale se smíchem dodal, že šel hlasateli vyčinit za to, že na něj stou branku v kariéře prásknul.

Zkušený obránce má na svém kontě už šestnáct sezon a sedmnáctou právě dokončuje. Ve své kariéře vystřídal tři kluby. Ve Spartě jí strávil většinu, ale gólově se mu tam dařilo mnohem méně než třeba při kratších epizodách v Karlových Varech nebo teď v Českých Budějovicích. „Také jsem na to koukal, ale nevím, čím to je,“ dodal.

Každopádně po dvou chudších letech, kdy se tým z krajského města nedostal mezi vyvolenou osmičku, zažívá letos lepší časy a jako kapitán ho vede do vytouženého play-off. Tři body s Litvínovem při vítězství Slavie o den dříve byly hodně důležité, protože posunuly budějovický klub zase o kus blíž první šestce. „Letošní sezonu máme s Litvínovem nic moc bilanci.“ Připomněl František Ptáček tři porážky. Ovšem důležité střetnutí v závěru základní části zvládli Jihočeši lépe. Rozhodla první třetina, kdy dokázali třikrát skórovat a všechny tři zásahy byly jako přes kopírák. Střela, vyražený puk brankářem a dorážka. „To je dnešní hokej. Musíme se tlačit do brány, hrát tvrdě a dorážet. Ne vždy se to povede, ale dneska nám to vyšlo,“ konstatoval František Ptáček, jenž došel k vítězství se svými spoluhráči v modrých dresech. Ty svěřenci Františka Výborného oblékají jen výjimečně.

Ferebauerovi přinesl puk spoluhráč Novák

Týmová poklad na se asi poměje. Po Františku Ptáčkovi totiž bude jako mourovatý platit i další hráč. Zatímco zkušený obránce dobře ví, jak chutná pocit ze vstřelené extraligové branky, jednadvacetiletý Jiří Ferebauer si podobný pocit vychutnal poprvé. A jaké to bylo? „Je to skvělý pocit. Táta mi říkal před zápasem, že dneska už to konečně propálím, že se mu o tom v noci zdálo,“ usmíval se mladý forvard.

A ono to skutečně vyšlo. Možná si svůj první zásah představoval trochu jinak. Ale to nic nemění na tom, že ho dosáhl, i když celá situace vypadala trochu kuriózně. Běžela patnáctá minuta první třetiny. Jakub Langhammer vyhrál vhazování v útočném pásmu. K puku se dostal Stanislav Polodna, který ho posunul na modrou na Ivo Kotašku. Následovala rána jako z děla. Gólman Volke kotouč jen vyrazil před sebe.

„A pak to tam přede mnou začalo poskakovat. Nejprve jsem ho trochu trefil, pak jsme dvakrát promáchl, ale nakonec jsem ho do branky dostal,“ popisoval mladý útoční k svůj první extraligový zásah v kariéře.

V lize na něj čekal docela dlouho. Ale není žádnou výjimkou. V loňské sezoně si zkusil pár zápasů za Mladou Boleslav. V té letošní hrál jen první ligu v Písku, odkud přišel v závěru sezony vypomoci budějovickému celku, který má problémy s marodkou. „Jsem rád, že nás sem Budějovice se Standou Polodnou vzali. Každá extraligová minuta je pro nás strašně důležitá a každá nás posouvá zase o něco dál. Za tiuhle šanci jim děkuju,“ dodal.

V zápase hrál spolu se svým píseckým spoluhráčem a bývalým spoluhráčem z budějovického juniorského týmu Stanislavem Polodnou. Centrem jim byl zkušený Jakub Langhammer, a proto se nedá mluvit o klasické čtvrté formaci mladíků. „Mít tam takhle zkušeného ráče, je strašně důležité. Dostával nás do více šancí a rozdal nám spousty puků. To je všechno hodně důležité,“ povídal jiří Ferebauer.

Když dal první branku, odjel se radovat. Jeho spoluhráč Jan Novák mu ale dojel pro puk, který mu následně dovezl a ten teď bude mít čestné místo v soukromé vitrínce Jiřího Ferebauera. Ačkoliv v závěru sezony prokázal, že může být platným hráčem, jistotu setrvání v A-týmu HC MOUNTFIELD zdaleka nemá. „Uvidíme, co bude. Je možné, že až se někteří hráči uzdraví, půjdeme se Standou Polodnou zase zpátky do Písku. Možná si nás tu nechají. Vidina play-off je hodně lákavá, ale stát se může cokoliv,“ uzavřel Jiří Ferebauer.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....