Banes Motor České Budějovice
10.02.2011, Antonín Vansa

Pivo na ledě - pokuta pro klub?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po čase je to tady opět. V pátečním televizním utkání proti Zlínu neudrželi neukáznění diváci nervy na uzdě a zaházeli led odpadky. Kromě zdlouhavého a necitlivého přerušení hry ve chvíli, kdy domácí tým drtil svého soupeře v mohutném finiši, nyní před českobudějovickým klubem stojí i hrozba pokuty za chování diváků. „Znamená to pro nás velkou nepříjemnost,“ upozorňuje generální manažer HC MOUNTFIELD František Joun.
O co konkrétně šlo? Po vyrovnání v zápase proti Zlínu se českobudějovičtí hokejisté nadechli k závěrečnému náporu, který jim málem přinesl tři body. Jakub Langhammer v obrovské šanci trefil jen lapačku zlínského gólmana Tomáše Duby. O chvíli později skončil právě Langhammer v bolestivé křeči na ledě, když jej do kolene zasáhl hostující útočník Tomáš Sýkora. Sudí René Hradil nejprve jen přerušil hru, po konzultaci se svými kolegy se rozhodl Sýkoru vyloučit. A právě v tu chvíli byl trenér soupeřova celku Zdeněk Venera zasažen kelímkem s pivem, který přilétl z hlediště.

Venera pochopitelně celou věc nahlásil hlavnímu rozhodčímu, ten následně upozornil hlavního pořadatele, aby okamžitě zjednal pořádek nad střídačkou Zlína. „V takovou chvíli už je samozřejmě pozdě. Není v našich silách, aby u každého diváka seděl pořadatel a dohlížel na něj. Takhle to ani fungovat nemůže. V takovou situaci mohu jen apelovat jen na slušné a racionální chování diváků,“ říká generální manažer klubu František Joun.

Celou věc však rozhodčí René Hradil popsal do oficiálního zápisu o utkání a před klubem tak nyní stojí hrozba pokuty od ředitele extraligy Stanislavem Šulce. „Nejde o malé částky,“ zdůrazňuje Joun. Výše pokuty se může vyšplhat až k padesáti tisícům korun. „Osobně si nesmírně vážím toho, jak nás v letošním ročníku fanoušci podporují. Je vidět, že si lidé hokej užívají mnohem více a k tomu samozřejmě patří emoce, i ty negativní. V žádném případě by ale reakce diváků neměla překročit únosnou mez,“ naznačuje František Joun.

Tradičně nejnapjatější je situace nad soupeřovou střídačkou. Před lety klub namontoval nad střídačky ochranné štíty z tvrzeného skla, ty samé zábrany musel klub na své náklady zajistit i do průchodu k šatnám poté, co byl několikrát za sebou zasažen rozhodčí předměty z hlediště. Ve světle nedávných událostí Joun plánuje další zpřísnění, které by neukázněné diváky mělo od nevhodného chování odradit. „Existuje návštěvní řád, kterým by se diváci měli řídit, nechali jsme namontovat i kameru, která by měla snímat prostor nad soupeřovou střídačkou a případného hříšníka odhalit. Pokud by se situace opakovala, budeme muset postupovat velmi přísně. Osobně jsem i pro to, aby dotyčný přišel o svou permanentku,“ upozorňuje Joun. Prostor nad střídačkami je totiž dlouhodobě vyprodán právě permanentními vstupenkami.

Existuje i možnost, že by oddíl zastavil vnášení nápojů do hlediště, k takovému kroku však zatím vedení klubu přistoupit nechce. „Věřím, že šlo o ojedinělou událost, která nebude mít další následky. Udělali jsme maximum pro to, abychom příště hříšníka zjistili. Doufám, že to však už nebude potřeba,“ zakončuje František Joun.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....