Banes Motor České Budějovice
30.01.2011, Josef Bláha

Lukáš Květoň: Na třineckou ofenzivu jsme byli připraveni

Č. B u d ě j o v i c e – Hráči HC MOUNTFIELD zvítězili v neděli nad Třincem 4:1, čímž si připsali již devátou domácí výhru v řadě. I tentokrát byl jedním z hlavních strůjců úspěchu brankář Jakub Kovář, jehož zákroky pomohly ke klidu hráčům v poli a také k tomu, že Jihočeši zastavili jasně nejlepší útok extraligy. „Kuba chytal výborně. Navíc jsme se na soupeře připravovali hodně pečlivě a vyplatilo se to,“ řekl útočník Lukáš Květoň, který si v utkání připsal dva body (1+1).

Atraktivní tempo hry a většinová převaha domácích hráčů. To bylo utkání s Třincem, v němž HC MOUNTFIELD uspěl v poměru 4:1. V prvním dějství se ještě skóre neměnilo, na domácí straně od začátku duelu čaroval Jakub Kovář, na straně hostů byl neprůstřelný Peter Hamerlík. Gólman Ocelářů však v některých chvílích nepředváděl úplně nejjistější zákroky. Jeden takový si připravil i zkraje druhého dějství. To obránce Jan Novák napálil puk ze středního pásma, kotouč proletěl skrz výstroj strážce třinecké svatyně a doskákal za čáru. „Byla to střela za červenou, asi to trochu podcenil a propadlo to tam. Ale zaplaťpánbůh za to…“ hodnotil Lukáš Květoň, který před koncem druhé části navýšil budějovický náskok. Gulašovu přihrávku napálil z první do poloodkryté klece hostů. „Milan tam měl dobře našlápnuto na pravé straně a já jsem věděl, že už asi z velkého úhlu nebude střílet. Udělal jsem dva tři rychlé kroky a on mi to dal perfektně přímo na hokejku. Myslím si, že to byla dobrá akce,“ řekl Květoň. Pro bojovného útočníka to byl osmý gól v sezoně. „Vždycky jsem rád, že dám gól, ale nám jde o společný úspěch a je jedno, kdo střílí branky. Hlavně že vyhráváme!“

V prostřední třetině položili domácí hráči dvěma trefami a zodpovědným výkonem základ úspěchu. Na začátku třetí třetiny navíc přidal přesilovkou trefu na 3:0 bek Ptáček a bylo prakticky rozhodnuto. „Ve druhé třetině bylo klíčové, že jsme je nepouštěli téměř k ničemu. Navíc jsme hráli hodně do těla a i v útoku jsme se neustále snažili být aktivní. Vybojovali jsme spoustu kotoučů, a tím i pár gólovek. Dvě z toho jsme proměnili a pak přidali i branku na začátku třetí třetiny,“ vyprávěl Květoň. „Z naší strany dobrý zápas. Povedlo se nám dát vždycky gól ve správnou chvíli. Hráli jsme hlavně dobře zezadu a trochu se spoléhali i na brejky. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli,“ dodal autor druhé trefy večera.

HC MOUNTFIELD se podařila málo vídaná věc. A totiž uhlídat třineckou ofenzivní smršť, která v této sezoně v extralize září. V předchozích čtyřech zápasech měli Oceláři průměr skoro šest vstřelených gólů na utkání. Ovšem v neděli v Budvar Aréně nastal útlum. Jediný gól přišel až v poslední minutě zápasu při přesilové hře. „Připravovali jsme se na ně pečlivě, měli jsme před zápasem dost videa, abychom viděli, jakým způsobem se dostávají do šancí. Bylo důležité okamžitě vyhazovat puky z vlastního pásma, hrát striktně s levým křídlem dozadu a nepouštět soupeře do přečíslení. Myslím, že se nám to dařilo,“ vyprávěl Lukáš Květoň. „Třinec je silné mužstvo, nějaké šance měli, ale nespadlo jim to tam. Dávali jsme si na ně pozor a vyplatilo se to. Navíc zase zachytal výborně Kuba Kovář. Má dobrou fazonu, my se mu snažíme pomáhat dobrou defenzivou,“ dodal budějovický útočník.


David Květoň: Kuba Kovář byl výborný. Nejsme jediní, koho vychytal

V utkání nebylo moc aktivnějších hráčů na straně třineckého celku. Jmenovec budějovického útočníka v dresu Ocelářů předvedl několik nebezpečných výpadů a pokoušel se stále vymýšlet ofenzivní plány. Jenže marně. „Nehráli jsme moc dobře, asi jsme si nezasloužili vyhrát,“ poznamenal David Květoň.

Hodnocení zápasu s vašeho pohledu nemůže být po porážce 1:4 nikterak pozitivní. Je to tak?
To nemůže... Šli jsme do utkání s tím, že jim nedovolíme dát rychlý gól. To se nám v první třetině povedlo, i když soupeř měl několik šancí. My jsme se ale taky dostali do gólovek, jenže jsme je neproměnili. Budějovice ve druhé třetině trošku zlepšily hru a podařilo se jim dát šťastný gól, což jim moc pomohlo.

Ovšem klíčový moment utkání to ještě nebyl. Pořád se dal vývoj otočit…
To ano. Nemyslím si, že je ten gól úplně nastartoval, ale hodilo je to na koně. Kdybychom dokázali udržet déle stav 0:0, bylo by to lepší a měli bychom pak větší šance. Jenže jsme dostali do konce druhé třetiny i druhý gól. Zase namísto toho, abychom proměnili svoje šance, jsme inkasovali.

Měli jste skoro třicet střel na branku, ale stoprocentních příležitostí zase tolik nebylo. Souhlasíte?
To je pravda. Ale i tak jsme měli šanci dát nějaké góly. Kovář ale zachytal výborně.

Trápil vás v průběhu utkání hodně?
Nejsme jediní, koho vychytal. Má výbornou formu už delší dobu. My jsme na něj nenašli žádný recept. Tedy až na jeden gól na konci do prázdné branky, který stejně nic neřešil.

Co kromě výkonu gólmana Kováře utkání rozhodlo?
Domácí nás moc nepouštěli do vyložených šancí a hráli dobře jeden na jednoho. V útočném pásmu jsme se často rychle ocitli v rohu, odkud se góly dávají jen těžko. Nebyl to od nás moc dobrý výkon.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....