Banes Motor České Budějovice
28.01.2011, Michal Špírek

Pardubická aréna přivítá souboj o páté místo

Č. B u d ě j o v i c e - Už jen osm kol zbývá odehrát do konce základní části Tipsport extraligy. V tom v pořadí 45. míří HC MOUNTFIELD na led Pardubic a půjde o hodně - Pardubice mají na pátém místě na pronásledovatele z Budějovic náskok jediného bodu. A to se do vysněné první šestky tlačí ještě Slavia... Nechá Eaton Jihočechy za zády, nebo je pustí před sebe? HC MOUNTFIELD v sezóně s Pardubicemi dvakrát prohrál a jednou zvítězil po nájezdech. Srovnají hosté v pátek bilanci? Zápas začíná v 18:00.

O soupeři – HC EATON PARDUBICE

Pardubice doma letos dvakrát nezáří, jsou dokonce jediným týmem extraligy, který nastřádal více bodů na cizích hřištích, než na svém stadionu. Na druhou stranu, Jihočechům se v Pardubicích nedaří a z posledních dvanácti zápasů tu vyhráli jen jedinkrát. Který z těchto dvou faktů bude mít v pátek navrch?

Budějovice cítí šanci. Eaton neoplývá bůhvíjakou formou, střídá porážky s vítězstvími a zatím se drží na pátém místě. Naposledy ale doma prohrál s Libercem a ze zadních pozic přispěchaly Budějovice se Slavií. Pokud chtějí Jandačovi svěřenci vybojovat příčku, která je ušetří předkola play-off, musí zabrat. „Teď nás čekají zápasy pravdy. Z osmi utkání do konce hrajeme pětkrát doma a potřebujeme bodovat bez ohledu na soupeře, abychom udrželi šestku a případně se přiblížili ke čtvrtému místu,“ vyhlásil pro klubové stránky trenér Josef Jandač. Ten může přemýšlet, zda nasadí do brány Svobodu či Růžičku. Svoboda sice v posledním zápase pustil pět branek, ale proti HC MOUNTFIELD se mu letos daří. Byl u obou výher a inkasoval v zápasech jen jeden gól! Z tohoto pohledu je pravděpodobné, že právě on bude volbou exbudějovického kouče.

Jihočeši se v posledním zápase hodně natrápili s Kladnem, ale nakonec úspěšně prodloužili šňůru domácích výher. Venku ovšem z posledních sedmi duelů uspěli jen jednou. "Do Pardubic jedu s tím, že bychom tam potřebovali bodovat, protože bojujeme o první šestku, právě Pardubice jsme dotáhli na jediný bod a hodně by nám to pomohlo. Pokud bychom uspěli, tak už by souboj o šestku nebyl jenom mezi námi a Slavií, ale dostali bychom do něj i další klub," přemýšlel pro Českobudějovický deník Michal Mikeska. V neděli virózou poznamenaný kádr se dal přes týden do kupy a nabral směr Pardubice. Ovšem bez Rudolfa Červeného, který se stále vzpamatovává z těžkého otřesu mozku po faulu z Mladé Boleslavi.



Zajímavosti zápasu

Martin Bartek X Milan Gulaš

Lídří svých týmů, jasně nejproduktivnější hráči. Milan Gulaš nasbíral 37 bodů a je na desátém místě mezi extraligovými hokejisty. Martin Bartek nastřádal v Pardubicích o bod víc a je tedy v kanadském bodování na místě devátém. V klubovém hodnocení oba hráči nemají blízké pronásledovatele a jsou tak jasnými útočnými esy svých mančaftů. Gulaš musel poslední zápas vynechat kvůli nemoci, ale proti Pardubicím by měl být připraven. Prosadí se některý z těchto dvou forvardů?


Sestava soupeře z posledního kola (Pardubice - Liberec 3:5)

Svoboda – Kolář II, Kaberle, Píša, Kočí, Nakládal, Mezei, Jillson, Drtina – Bartek, Koukal, Buchtele – Kolář I, Špirko, Starý – Pineault, Zohorna, Kůrka – Kousal, Nahodil, Rákos.

Vzájemné zápasy v sezoně

6. kolo, 1.10. 2010, HC MOUNTFIELD - HC Eaton 3:2sn
19. kolo, 4.11. 2010, HC Eaton - HC MOUNTFIELD 3:0
32. kolo, 22.12. 2010, HC MOUNTFIELD - HC Eaton 1:3

Statistiky

45. kolo
HC MOUNTFIELD

HC EATON PARDUBICE
6.
Umístění v tabulce
5.
44 / 19 - 5 - 3 - 17
134:114 / 70
Statistiky v sezoně
(základní část)
44 / 19 - 2 - 10 - 13
123:113 / 71
6:1 Vítkovice (D)
2:3 Plzeň (V)
3:0 Slavia (D)
2:3 Boleslav (V)
2:1 Kladno (D)
Aktuální série
0:2 Sparta (V)
3:2sn Třinec (D)
1:4 Vary (V)
4:2 Litvínov (D)
3:5 Liberec (D)
Milan Gulaš
37 (20+17)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Martin Bartek
38 (16+22)
Milan Gulaš (20)
Nejlepší střelec v sezoně
Martin Bartek (16)
Milan Gulaš (17)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Martin Bartek (22)
František Ptáček 21 (8+13)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
F. Kaberle, B. Mezei 13 (5+8)
Roman Pšurný (+13)
Jakub Šulc, Jiří Šimánek (-5)
+/- bodování v sezoně
Tomáš Zohorna (+13)
Branislav Mezei (-6)
Jan Novák (93)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Branislav Mezei (85)
Jakub Kovář
92,24% - 2,54
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Adam Svoboda
91,65% - 2,50
Martin Růžička
92,00% - 2,33

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....