Banes Motor České Budějovice
14.01.2011, Michal Špírek

CEB - VIT 6:1 - Vítkovice neměly v Budvar Aréně nárok

Č. B u d ě j o v i c e - Vítkovice přijely na jih jako vedoucí tým tabulky. A kvůli parádnímu výkonu HC MOUNTFIELD odjíždějí jako druhé. Jihočeši byli v pátečním duelu jasně lepší, dokonce zvítězili v každé ze třetin. České Budějovice vyhrály šestý zápas z posledních sedmi a doma uspěly za tři body již popáté v řadě. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Michal Mikeska, který vstřelil rozdílovou druhou branku, ale potlesk solidně zaplněné haly si za předvedenou hru vysloužili všichni hokejisté HC MOUNTFIELD.

Borci HC MOUNTFIELD vstoupili do utkání s tradiční aktivitou a hned v úvodních vteřinách slavili gólový úspěch. V čase 1:33 se totiž ocitl porpvé v utkání kotouč za Filipem Šindelářem, jenž dostal v brance Vítkovic přednost před parťákem Málkem. Sehrávka třetí útočné formace domácích začala dlouhým pasem Pletky na Martynka, jenž si potáhl puk na bekhend a předložil ukázkovou výzvu třetímu do party. Tím byl Pavel Kašpařík, jehož pozice už byla jednoduchá. Jihočeši šli do vedení 1:0.

V šesté minutě sudí poprvé vylučovali a dvě trestné minuty pro Tomáše Mertla přivály vyrovnání. V úplně poslední vteřině jeho trestu totiž zakončil hbitý výpad Viktor Ujčík. Střela zkušeného matadora propadla gólmanu Kovářovi mezi betonem a lapačkou – 1:1. Hned pár vteřin poté se mohlo měnit skóre opět ve prospěch domácích. Ovšem Pletka po akci Martynka netrefil v kvaltu odkrytou klec.

Do konce prvního dějství se ale i tak ještě stav pozměnil. A měla z toho radost drtivá většina fanoušků v solidně zaplněné Budvar Aréně. Mikeska vyhrál buly v útočném pásmu a přes Šimánka a Vydareného se dostal puk před branku, kde došlo k jemné teči, na níž Šindelář nedosáhl. A autorem gólového dotyku byl právě Michal Mikeska – 2:1. Tímto skóre také skončila úvodní dvacetiminutovka.


Start druhé třetiny byl stejně jako většina té předchozí v režii domácích. Ve 26. minutě aktivitu Jihočechů korunoval Jiří Šimánek. U hrazení těsne za útočnou modrou netušil, co s pukem. A tak vystřelil a jeho dělovku si Šindelář srazil pod nohy. Kotouč k překvapení všech doskotačil až za čáru a domácí vedli už o dvě branky – 3:1.

Další slabou chvilku si nejistý Šindelář vybral o pět minut později. Z podobné pozice jako Šimánek se rozhodl v rychlém průletu po pravém křídle zakončit Tomáš Mertl. Ten si pro svůj pokus vybral střelu zápěstím a puk se znovu zatřepetal v síti. A opět to bylo po cestě absolvované mezi betony vítkovického gólmana – 4:1.

Jihočeši soupeře přehrávali a tvořili si další příležitosti. Navíc hráli dlouho přesilovku pět na čtyři a po zbytečných proviněních hostů i pět na tři. Pátá branka týmu HC MOUNTFIELD však padla zase až za rovnovážného počtu hráčů na ledě. Minutu a sedm vteřin před druhou sirénou našel odražený puk na brankovišti Lukáš Květoň a po dlouhé době se zaradoval ze střeleckého úspěchu. Kotouč skončil v levém horním rohu vítkovické klece – 5:1. Toto skóre svítilo na ukazateli po čtyřiceti minutách hry.


Závěrečné dějství pokračovalo stejně jako to předchozí skončilo. Domácí kontrolovali hru a když už se soupeř dostal do zakončení nebo tlaku, vše vyřešil Jakub Kovář. Ve 47. minutě dodal domácímu vítězství punc naprosté definitivy Milan Gulaš. Z posledních sedmi utkání to byl jeho osmý gól! Na brankovišti dokonal dobrou práci kolegů z útoku a překonal ležícího Romana Málka – 6:1. Ten nastoupil do třetí třetiny na místo kolegy Šindeláře, ale ani tenhle impuls nestačil hostům na to, aby se zápasem něco udělali.

Posledním zajímavým momentem duelu byl obranný zákrok Václava Pletky z 52. minuty. Domácí útočník nelenil a skokem na brankovišti překazil útočníku Šedivému gólovou oslavu. Překonaný Kovář jen pozoroval, jak jej zastupuje spoluhráč z útoku. HC MOUNTFIELD si poradil s ostravským celkem v poměru 6:1 a připsal si pátou domácí výhru v řadě.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
1:33 Kašpařík Martynek Pletka
7:07 Ujčík Pohl
15:18 Mikeska Vydarený Šimánek
25:40 Šimánek Mikeska
31:11 Mertl Kuchejda
38:53 Květoň Gulaš Langhammer
45:17 Gulaš Květoň

Střely na branku
MOU VIT
Květoň5
Vydarený5
Snopek4
Kuchejda4
Gulaš3
Šimánek3
Mertl3
Kotaška2
Langhammer2
Kašpařík1
Martynek1
Pšurný R.1
Mikeska1
Kolarz1
Novák1
Ptáček1
CELKEM38
Sýkora5
Burger3
Punčochář2
Szturc2
Huna2
Šedivý2
Pohl2
Klimek2
Trnka2
Malík2
Ujčík1
Strapáč1
Káňa1
Voráček1
CELKEM28

Statistika vhazování
MOU VIT
Gulaš1/1 - 100%
Pšurný R.6/7 - 85,7%
Kašpařík18/29 - 62,1%
Mikeska14/23 - 60,9%
Pletka1/2 - 50%
Langhammer4/12 - 33,3%
Mertl2/8 - 25%
Květoň1/4 - 25%
CELKEM47/87 - 54%
Pohl1/1 - 100%
Strapáč10/17 - 58,8%
Szturc1/2 - 50%
Klimek2/4 - 50%
Húževka8/17 - 47,1%
Burger12/25 - 44,4%
Ujčík3/9 - 33,3%
Sýkora2/6 - 33,3%
Tomas1/3 - 33,3%
Káňa0/1 - 0%
CELKEM40/87 - 46%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD VÍTKOVICE
LUKÁŠ KVĚTOŇ
Jan Snopek
Jakub Kovář
VIKTOR UJČÍK
Petr Pohl
Jiří Burger
Ohlasy po zápasu

František Výborný (HC MOUNTFIELD): "Hráči chtěli potvrdit výkon ze zápasu s Libercem, měli dobrý pohyb, tlačili se do koncovky a nechybělo jim ani štěstí v důležitých momentech. V závěru pod dojmem vysokého vedení si párkrát počínali trochu lehkovážně, ale Vítkovice je nepotrestaly díky gólmanu Kovářovi."

Zdeněk Moták (Vítkovice): "Po takové dardě se zápas těžko hodnotí. Domácí hráli výborně, zatímco my špatně. Především jsme dělali chyby v obranné hře."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice