Banes Motor České Budějovice
13.01.2011, Josef Bláha

Milan Gulaš: Bez týmových výher by mě moje góly netěšily

Č. B u d ě j o v i c e – Zvolili jste jej hráčem měsíce prosince. Milan Gulaš je v posledních utkáních obrovskou oporou HC MOUNTFIELD a svou formu z konce posledního měsíce minulého roku si s sebou vzal i do lednových extraligových střetnutí. Navíc je nejproduktivnějším českobudějovickým borcem. Po dvou vítězstvích Jakuba Kováře a listopadovém triumfu Michala Mikesky je hráčem měsíce útočník Milan Gulaš!

Co pro vás znamená fakt, že vás fanoušci HC MOUNTFIELD vyhlásili nejlepším hráčem uplynulého období?
Je to velmi potěšující, když se lidem zamlouvá vaše hra a takto vás ocení. Jsem samozřejmě moc rád. Na druhou stranu je to pořád jenom anketa. Kdybych byl já jediným hráčem, co dělá body, tak to nemusí zákonitě vést k úspěchu. Hokej není o jednotlivcích, ale o týmů. Takže individuální ocenění je velice potěšující, ale pro mě je přednější, že se nám daří jako týmu a moje forma k tomu snad taky trochu pomáhá.

Českobudějovickému týmu se v listopadu a první polovině prosince nedařilo. Vše se zlomilo po Vánocích, kdy mužstvo získalo 15 bodů. Vy sám jste dal z posledních šesti zápasů sedm gólů…
Když se daří týmu, tak vždycky vyvstanou i výkony některých jednotlivců. Naštěstí se teď daří i mně. Ovšem kdybychom nešlapali dobře jako tým, tak jeden hráč nikdy nic nezmůže. Na mně je paradoxně vidět, že když se začalo dařit týmu, tak jsem začal dávat góly i já. Nějaký střelecký lauf tady je a já jsem za něj samozřejmě moc rád.

Jste nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem HC MOUNTFIELD. Přijímáte roli jednoho z klíčových útočníků?
Chci, aby to tak bylo. Vždycky si na sebe vezmu rád úlohu hráče, který by měl dávat góly. Zodpovědnosti se nebojím. Když mě trenér posílá na led, tak je jasné, že chce, abych dal gól. I já jdu do hry pokaždé s tím, že chci dát branku.

Poslední dobou jde v tomto ohledu všechno podle plánu…
Daří se a je to dobře. V první řadě je ale klíčové, že moje góly pomáhají k vítězství týmu. Sbíráme důležité body a to je moc dobře. Bez týmových výher by mě moje góly netěšily.

S listopadovou krizí týmu jste sklouzl do průměru i vy. Ale najednou dáváte jeden gól za druhým. Čím to, že se vám teď tolik daří?
Jak už jsem řekl, je to tím, že se celkově začalo dařit týmu. Jsou to spojené nádoby. Jakmile se nedaří týmu, jednotlivec nic nezmůže. A naopak když šlapeme jako tým, přijdou individuální výkony, které jsou třeba.

Teď mi jde ale přímo o vaši osobu…
To pochopí jenom ten, kdo to opravdu někdy zažil. Najednou se prostě začne dařit a to, co vám tam dřív za žádnou cenu nespadlo, je najednou gól. Přijdou prostě zápasy, kdy všechny puky létají přesně tam, kam chcete. Když děláte kličku, drží vám kotouč na hokejce, jak potřebujete. Navíc je hodně důležité štěstí… Něco podobného prožívám teď já. Snažím se tomu jít naproti ať už přístupem v tréninku nebo zápase. Vyplácí se to a já jsem jenom rád.

Než se vám povedlo po Vánocích nastartovat bodovu sérii, dlouho jste se trápili. Jak celé mužstvo, tak i vy osobně. Prožíval jste to hodně?
Určitě je v kabině cítit, když se nedaří. Občas přijde někdo z vedení a řekne nám k tomu něco. Nikomu nejsou takovéhle věci příjemné. Všichni jsme cítili, že se nedaří a snažili se to zlomit. Naštěstí se to povedlo a doufáme, že bodová série vydrží ještě dlouho.

Jak dlouho může vydržet vaše série, kdy se střelecky prosazujete prakticky v každé utkání?
Já na tohle vůbec nemyslím. Soustředím se vždycky jenom na další zápas, který nás čeká. Nemá cenu si stavět nějaké cíle, kolik kdy udělám bodů nebo vstřelím gólů. To by byla akorát cesta zpátky. Vím, že teď jsem ve střeleckém laufu a je třeba pořád bojovat na maximum a dělat ty věci, díky nimž mi to tam padá.

Jaký je tedy váš recept na góly?
Hodně se cpu do koncovky a snažím se chodit agresivně do branky. Když mám kotouč na hokejce a rozhodnu se vystřelit, tak to musí být vždycky střela na branku, která ohrozí gólmana. Nesmí to být jen tak zahozený puk, ze všeho se dá vymyslet nějaké ohrožení soupeřova gólmana. Když se toho budu držet, může šňůra ještě nějaký ten zápas trvat.

Když pomineme nedávná zranění Jakuba Langhammera a Lukáše Květoně, tak právě s těmito hráči nastupujete už od přípravy v jedné formaci. I to je velké plus, že?
Trenér chtěl od začátku, abychom byli lajna, která bude dávat góly. V přípravě se nám docela dařilo a zdálo se, že to bude klapat i v sezoně. Ale zkraje ročníku se zranil napřed jeden a pak druhý parťák a přes měsíc jsme nebyli pohromadě. A to není žádná sranda se do toho pak dostat. Tohle nám trochu zabrzdilo rozjezd, ale když se kluci vrátili do sestavy, tak se to po pár zápasech zase nastartovalo.

Máte v uplynulém období nějaký zápas, který se vám opravdu povedl?
Já tohle neřeším. Bylo tam pár utkání, kdy jsem nějaké body udělal, ale pro mě je nejdůležitější, že se nám zase podařilo nastartovat sérii, v které sbíráme body jako tým. Doufám, že nám to vydrží a do konce základní části se v tabulce posuneme ještě výš.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....