Banes Motor České Budějovice
05.01.2011, Miroslav Mayer

V Karlových Varech se hraje o šest bodů

Č. B u d ě j o v i c e - Tipsport extraliga má před sebou poslední dvě kola třetí čtvrtiny a celkem zbývá ještě odehrát šestnáct kol základní části. Ve středu tabulky vrcholí boj o šesté místo, která zaručuje přímý postup do play-off, bez nutnosti vybojovat si účast v předkole. Ve vyrovnané tabulce je rozdíl mezi mužstvy na šestém až devátém místě pouhý bod. Ve čtvrtek od 18.10 čeká HC MOUNTFIELD souboj s jedním z těchto mužstev HC Energie Karlovy Vary. Zápas vysílá Nova sport od 18.05.

O soupeři - HC Energie Karlovy Vary

“Karlovy Vary hrají urputný hokej. Již tři-čtyři roky mají stabilizovaný kádr. Hrají dobře, a když budou hrát doma, tak se do nás budou tlačit. Věřím, že přežijeme jejich počáteční nápor a budeme hrát tak, jak jsme hráli druhou půlku zápasu v Litvínově,“ tak vidí soupeře Jiří Šimánek , který v prvním vzájemném utkání v Karlových Varech dal oba góly svého mužstva. Jihočeši se totiž vrátili z Litvínova bez bodu a ve vyrovnané tabulce potřebují vozit body i z venku.

Karlovy Vary se letos drží v tabulce okolo jejího středu, stejně jako Jihočeši. Přesto rozdíly mezi oběma týmy jsou. Zatím tým HC MOUNTFIELD získává hlavně body na domácím ledě a z venku jich zatím přivezl jen devatenáct. Západočeši bodují zatím rovnoměrně a v domácí aréně se jim spíše nedaří. Ovšem v posledních čtyřech zápasech na domácím ledě se Energii podařilo bodovat, i když vyhrála pouze dvakrát. Důležitost tohoto souboje vidí i Jiří Šimánek. „Vary jsou na tom stejně jako my a tak to bude zápas o šest bodů. Na šesté místo je velká tlačenice, takže to budou hodně důležité body. Nejlepší by bylo vyhnout se předkolu a jít do play-off rovnou. Týmů je tam na to hodně a rozhoduje každý zápas.“



Ve vzájemných zápasech jsou na tom lépe Jihočeši. Ti totiž dokázali oba vzájemné duely vyhrát. Zajímavostí je, že oba zápasy skončily v normální hrací době nerozhodně. Ve Varech rozhodly samostné nájezdy a v Budvar aréně pak prodloužení. Hrdinou zápasu v Karlových Varech byl hráč s číslem dvacet dva, který dal gól v průběhu hry a pak proměnil rozhodující nájezd. Byl to zatím poslední letošní zápas, kdy Jihočeši vyhráli zápas na samostatné nájezdy.“ Minule nás ve Varech držel Jakub Kovář. Hlavně v závěru měly Vary hodně šancí. Dostali jsme se do nájezdů a tam jsme proměnili pět ze šesti nájezdů. Zápas to byl dobrý a přivezli jsme dva body.“ Něco podobného by se hodilo i tento čtvrtek.

Obě mužstva hrála své poslední utkání na hřištích soupeřů a obě mužstva prohrála. Zatímco Jihočeši dokázali z 0:3 vyrovnat na 3:3 a utkání ztratili v závěru, když prohráli 3:4. Karlovy Vary hráli ve Zlíně a vedli už 2:0 a 3:2, ale zápas skončil po šedesáti minutách 4:4. Na nájezdy tak byli úspěšnější domácí a Vary odvezly alespoň bod, který má velkou cenu v boji o šesté místo.

Karlovy Vary se musejí vypořádat s tím, že jejich nejproduktivnější hráč, David Hruška, se vrátil zpět do Chomutova. Ve Varech byl na hostování pouze do konce roku 2010. Jeho devatenáct vstřelených branek bude určitě chybět. Ze současného kádru je na tom nejlépe Lukáš Pech, který získal třicet jedna bodů za jedenáct gólů a dvacet asistencí.

Zajímavosti souboje

V Karlových Varech působí poměrně velká skupina hráčů, kteří působili v Českých Budějovicích. Se všemi v mužstvu působil i Jiří Šimánek.“ Se Štěpánem jsem mluvil na silvestra. Ten teď odešel do konce sezóny do Chomutova a proti nám už hrát nebude. Určitě před zápasem si s klukama chvíli popovídáme, jak to komu jde, ale hodí se puk a už jsme soupeři.“ Na začátku sezóny měla Energie v kádru Sailera, Hřebejka, Gřegořka, Muchu a Parýzka. V aktuálním kádru působí jen Petr Sailer a Petr Gřegořek. Ostatní hráči odešli na hostování.

Karlovy Vary jsou zatím remízovým králem soutěže. Již čtrnáct zápasů dovedly do prodloužení, nebo nájezdů. Jihočeši remizovali pouze sedmkrát. Zatímco bilance Jihočeců je kladná 4:3, tak Západočeši jsou zatím v mínusu 5:9. V prodloužení vyhráli dokonce jen jeden zápas.

Vzájemné zápasy

Energie Karlovy Vary – HC MOUNTFIELD   1:2sn
HC MOUNTFIELD – Energie Karlovy Vary 3:2p

Sestava soupeře z posledního kola

Mensator - Gřegořek, Rohan, Dobroň, Kokko, Sloboda, Prošek, Přindiš, Látal - Kumstát, Skuhravý, Zaťovič - Kuběna, Pech, Dej - Skladaný, Melenovský, Sailer - T. Klíma, Vachovec, L. Klíma.

Statistiky

38. kolo
HC MOUNTFIELD

HC Energie Karlovy Vary
6.
Umístění v tabulce
9
37 / 15 - 4 - 3 - 15
112:104 / 56
Statistiky v sezoně
(základní část)
35 / 12 - 5 - 9 - 11
117:110 / 55
3:4sn Třinec (V)
5:4 Brno (D)
4:0 Zlín (D)
2:1 Sparta (D)
4:3 Litvínov (V)
Aktuální série
3:2 Slavia (V)
4:1 Ml. Boleslav (D)
3:4p Třinec (V)
4:1 Litvínov (D)
4:5sn Zlín (V)
Milan Gulaš
30 (14+16)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Lukáš Pech
31 (11+20)
Milan Gulaš(14)
Nejlepší střelec v sezoně
Lukáš Pech, Petr Kunstát (11)
Milan Gulaš (16)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Lukáš Pech (20)
František Ptáček 18 (6+12)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
David Nosek 13 (6+7)
Jan Snopek, Roman Pšurný (+10)
Jakub Šulc (-6)
+/- bodování v sezoně
Jan Košťál (+6)
Petr Sailer (-12)
Jan Novák (91)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jakub Čutta (62)
Jakub Kovář
91,49% - 2,75
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Lukáš Mensator
91,48% - 2,72
Lukáš Sáblík
89,58% - 3,66

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....