Banes Motor České Budějovice
02.01.2011, Petr Lundák

CEB - SPA 2:1 - O třech bodech rozhodla přesilovka

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V prvním utkání roku 2011 přivítal českobudějovický HC MOUNTFIELD na svém ledě atraktivního soupeře, a to pražskou Spartu. Ze začátku zápasu nepobírala hra tolik hokejové krásy, ale spíš se jednalo u obou celků o taktickou bitvu. Branky začaly padat až ve druhé třetině, po jedné na každé straně. O třech bodech pro domácí celek rozhodl v přesilové hře Rostislav Martynek. Českobudějovičtí tak získali ze třech po sobě jdoucích domácích zápasů plný počet devíti bodů.

Taktická bitva, více než hokej

První zápas v roce 2011 začala v Budvar aréně aktivněji Sparta. První dvě střely na branku vyslal Karpov a Výborný, ale Kovář byl na místě. Postupně se začínali zvedat i domácí a zahrozili Lahghammer a Mertl, ale většina střel šla mimo branku. Jihočeši pak měli možnost hrát dvě přesilové hry, ale během nich se jim nepodařilo sparťanskou branku vážně ohrozit. V tlaku zůstali domácí i po přesilovkách, hráli v útočném pásmu, ale málo střel se dostalo až k Pöpperlemu. Postupně se hra vyrovnala, ale na velkou šanci čekali diváci marně. K vidění byl spíše taktický boj a většina střel byla buďto z dálky, nebo byla sražena a k brance se vůbec nedostala. První třetina tak skončila bez branek a diváky příliš nepotěšila.

Stý gól do českobudějovické branky padl

Druhá třetina začala ve stejném duchu jako se dohrávala třetina první. Obě mužstva si zahrála přesilovku, ale gól nepadl. Nakonec se diváci dočkali branky. Lukáš Květoň, který nastoupil do zápasu až od druhé třetiny, přihrál Tomáši Mertlovi a ten stál zády k brance a překonal Pöpprleho bekhendovou střelou po ledě. Gól povzbudil spíše Spartu. Velkou šanci měl Kafka, který se dostal před Kováře, ale ten byl připraven. Po chvíli se hra opět otočila a českobudějovičtí hráči začali tlačit. Vidět byl hlavně Lukáš Květoň, který měl do hokeje opravdu chuť. Navíc domácí měli možnost hrát padesát osm vteřin přesilovku pět na tři. Jihočeši se usadili před brankou Sparty, ale gól nevstřelili. Domácí hodně kombinovali a málo stříleli a tak Pöpperle neměl mnoho práce. O chvíli později měla tu samou možnost Sparta a to čtyřicet vteřin. Sparta ji dokázala využít. Před Kovářem se prosadil Michal Broš, který tak dal stý gól do českobudějovické branky v této sezóně. Druhá třetina přinesla o něco lepší hokej, než třetina první. K vidění byly i dvě branky. Zápas byl tak herně i výsledkově vyrovnaný.

Kdo dá gól vyhraje

Ani úvod třetí části hry nevypadal jinak, než předchozí dvě třetiny. Domácí měli územní převahu a častěji puk na svých holích, ale žádné velké šance k vidění nebyly. Najednou se před Pöpperlem objevil zcela volný Václav Pletka. Měl hodně času, ale hostující gólman se nenechal rozhýbat a Pletku vychytal. V další šanci se ocitl Roman Pšurný, který najížděl na branku zleva a jeho střela těsně minula tyčku. To bylo na delší dobu vše. Další možnost dostali českobudějovičtí hráči při přesilové hře, když byl potřetí v zápase, vyloučen Yorick Treille, tentokrát na čtyři minuty. První část přesilovky domácím nešla. Pak se přeci jen usadili v pásmu a Rostislav Martynek dostal přihrávku od Václava Pletky před odkrytou branku a v pádu vstřelil druhou branku domácích. Jihočeši si drželi svůj náskok a Sparta neměla moc příležitostí k vyrovnání. Sedmdesát pět vteřin před koncem si vzala Sparta oddechový čas a odvolala brankáře. Nejprve Jan Snopek vyhodil puk a ten, těsně před brankou, zachytil Michal Gulaši. V posledních vteřinách Sparta tlačila, ale Jihočeši se ubránili a získali další tři body. V zápase byli přeci jen o něco aktivnější. Tým HC MOUNTFIELD tak dokázal i potřetí v sezóně Spartu porazit, tentokrát 2:1.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
24:58 Mertl Květoň
37:27 Broš Vykoukal Gulaši
54:28 Martynek Pletka Kašpařík

Střely na branku
MOU SPA
Langhammer3
Pletka3
Kolarz2
Vydarený2
Gulaš2
Květoň2
Snopek2
Martynek2
Kuchejda2
Podlešák1
Ptáček1
Mertl1
Novák1
Kotaška1
Pšurný R.1
CELKEM26
Karpov3
Macholda3
Kratěna3
Výborný2
Kůrka2
Smoleňák2
Broš2
Hanzlík2
Treille2
Bartánus1
Vykoukal1
Kafka1
CELKEM24

Statistika vhazování
MOU SPA
Pšurný R.6/8 - 75%
Mikeska12/19 - 63,2%
Kašpařík7/14 - 50%
Mertl4/10 - 40%
Langhammer4/16 - 25%
Květoň0/1 - 0%
Podlešák0/1 - 0%
CELKEM33/69 - 47,8%
Treille1/1 - 100%
Bartánus1/1 - 100%
Broš12/16 - 75%
Rubeš6/11 - 54,5%
Výborný9/20 - 45%
Karpov7/17 - 41,2%
Smoleňák0/1 - 0%
Hromas0/1 - 0%
Kafka0/1 - 0%
CELKEM36/69 - 52,2%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD SPARTA
TOMÁŠ MERTL
Rostislav Martynek
Jakub Kovář
TOMÁŠ PÖPPERLE
Michal Broš
Yorick Treille
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka (České Budějovice): "Měli jsme proti sobě kvalitního soupeře, který hrál velice dobře a pro nás bylo těžké se proti němu prosadit. V závěru jsme byli šťastnější a jsme rádi za tři body."

Miloslav Hořava (Sparta): "Během celého utkání měly Budějovice mírně navrch, ale ani náš výkon nebyl špatný. Chtěli jsme se domácím vyrovnat rychlostí, což se nám chvílemi dařilo. Soupeř měl trošku více ze hry a potom i štěstí."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....