Banes Motor České Budějovice
25.05.2010, Petr Novotný

Výborný: Letní fáze leccos naznačí. Gró přijde až na ledě

Č. B u d ě j o v i c e - Měsíc přípravy na suchu zakončí v tomto týdnu extraligoví hokejisté HC MOUNTFIELD a polovinu nenáviděné letní dřiny budou mít za sebou. Kolečkové brusle střídá běhání nebo posilovna. Sem tam si hráči vezmou i míč a vyrazí si zakopat na fotbalové hřiště nebo každý týden vyjíždějí na kole ostré kopce. „Seznamujete se s novými hráči a poznáváte jejich vůli a ochotu pracovat,“ říká trenér František Výborný.

Na jihu Čech vede první letní přípravu vůbec. Tým, který měl ještě v březnu k dispozici, se radikálně proměnil a on teď musí poznávat nové hráče. „Snaží se všichni. Přišli do nového prostředí, mají nového trenéra a o motivaci je postaráno,“ popisuje nasazení svých svěřenců v prvních týdnech společného tréninku František Výborný.

„Teď nepoznáte hráče, jaký bude na ledě. Ale je to pro nás vodítko. Poznáváme hráče v různých hraničních situacích, kdy jdou na pokraji svých možností a vidíme, jakou mají morální sílu se s tím porvat. Ne každý hokejista je Kipchem a ne každému ty dlouhé běhy jdou,“ dodal Výborný, čeho si u hráčů v letním období všímá.

Starší a zkušenější hokejistyé kteří už trénují dlouhodobě, mají zaběhnutý režim a nabraný fyzický základ. Rozdíly jsou mezi Vydareným, Ptáčkem nebo Květoněm, kteří už absolvovali bezpočet letních příprav, a Havranem, Jankem nebo Heřmanem, jenž začínají mezi dospělými, veliké. „To je pak také náš další úkol, abychom do těhle hráčů něco během léta dostali. Ovšem není to jen otázka tohoto léta, ale celoroční práce. Teprve po pár letech se dostanou na fyzickou úroveň zkušenějších hráčů,“ vysvětlil Výborný.

Právě přístup a výkony těch mladších jsou pro zkušeného kouče příjemným překvapením měsíce května. Ačkoliv by mělo být normální, že se budou loni ještě junioři v letní přípravě snažit a rvát o svou pozici, v minulosti poznal, že to v současné době rozhodně pravidlem není. „Nechci je moc chválit, ale hráči jako Bohouš Jank nebo Aleš Ježek pracují dobře. Morálku mají a myslím, že se chtějí zlepšovat,“ je přesvědčený trenér.

První týdny přípravy jsou především o nabírání objemu. Proto se hokejisté trápí při dlouhých bězích ve Stromovce a nejnověji v lese na Včelné. „To jsme zvolili proto, že je tam měkčí terén a lepší prostředí. Pro hráče, který tráví většinu roku v hale, je to i příjemná změna,“ myslí si Výborný. Sílu zase Jihočeši nabírají v posilovně a koridoru sportovní haly a výjezdy na kolečkových bruslích podnikají na Hlubokou nad Vltavou. Nechybí ani kolo a výšlapy na nedalekou horu Kleť. „Ještě ale nějaké další etapy čekají,“ přidal Výborný.

Trenér je také spokojený s tím, že se mu pomalu vrací do přípravy zranění hráči. Tůma po zranění jezdí na kole, zapojil se Kašpařík i Kovář. Gulaš začne trénovat až v příštím týdnu, protože stále čerpá dovolenou po absolvování části světového šampionátu s reprezentací. Trénuje i nová akvizice do obrany Novák a v pondělí se zapojil i navrátilec Snopek. „Novák je další zkušený hráč, který už ví, co v přípravě potřebuje a dlouhodobě se udržuje,“ všiml si Výborný, který mimo jiné oceňuje i přístup Kuchejdy k letnímu tréninku. „Slyšel jsem, že loni skoro celou přípravu promarodil, a v sezoně to bylo znát. Teď na něm vidím, že má chuť a že se snaží. Myslím, že o může být jeden z těch hráčů, kteří se o svoje místo v kádru na ledě porvou. Tahle fáze sezony nám některé věci naznačí, ale to hlavní gró bude až na ledě a v přípravných zápasech,“ uzavřel kouč Výborný.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....