Banes Motor České Budějovice
20.05.2010, Petr Novotný

První fotbalový test vyšel. HC MOUNTFIELD porazil Sedlec

S e d l e c – První fotbalový test letní přípravy mají za sebou hokejisté českobudějovického HC MOUNTFIELD. Na hřišti v Sedleci se střetli s místním účastníkem okresního přeboru a vedli si zdatně. Soupeře v zápase jasně přehrávali a po brankách Romana Pšurného, Jiřího Šimánka a René Vydareného zvítězili 3:1. Zahrálo si všech třináct hráčů, které měl s sebou asistent trenéra Výborného Milan Kupka k dispozici.

Studený vítr a konkurence čtvrtfinálového zápasu mistrovství světa Česko- Finsko způsobilo, že se na budějovické hokejisty přišlo v Sedleci podívat jen pár desítek diváků. Ovšem i přesto odcházeli po souboji obohaceni o pěkný fotbalový zážitek. Extraligoví hokejisté se předvedli jako dobří protivníci a porazili domácího účastníka okresního přeboru 3:1. A to za soupeře nastoupil i divizní obránce Milan Bláha z Třeboně.

Jak bude vypadat sestava HC MOUNTFIELD? Při hokejovém zápase má fanoušek určitou představu, která se v konečném provedení nemusí příliš lišit. Ovšem na zeleném trávníku to bylo překvapení. V brance, kterou vždy hájil Petr Sailer, měli hokejisté posilu v podobě gólmana Třeboně Jakuba Skály. Ovšem jak se později ukázalo, příliš se ani nezapotil.

Stopera odehrál jeden z nejmenších hráčů na hřišti Tomáš Mertl a před ním hrál Michal Mikeska. Kraje obrany patřily Ivu Kotaškovi a Lukáši Květoňovi. Na krajích zálohy začali zápas Martin Havran a Rostislav Martynek a v jejím středu operovali Jakub Langhammer s Michalem Pšurným. O vzruch v útoku se pak starali od úvodního hvizdu Jiří Šimánek s Romanem Pšurným. Lavička náhradníků zbyla na Milana Gulaše, který se připojil k mužstvu po návratu z mistrovství světa v Německu a René Vydareného. Ale vzhledem k hokejovému střídání si zahráli všichni a sestava se pak měnila i na jednotlivých postech.

Nejvíc se sestavou propadal Jiří Šimánek, který začínal v útoku, ale zápas končil na pozici předstopera. Na všech postech si však vedl velice zdatně a vysloužil si i pochvalu od hrstky místních fotbalových znalců. Tak se stalo, že Mikeska se dostal do útoku, Gulaš hrál v útoku i v záloze. Havran nastupoval na pozici obránce. Jediný, kdo v zápase z pole nevystřídal, byl stoper Tomáš Mertl.

Hokejisté využili hned v úvodu toho, že soupeř nastoupil jen v deseti lidech. Ve třetí minutě se po chytrém Havranově lobu za obranu dostal k míči Roman Pšurný a v šestnáctce umístil balon podél vybíhajícího brankáře – 1:0. Potvrdil tím, že fotbal v začátcích své kariéry kombinoval s hokejem. Hokejisté byli lepší. Lépe se hýbali, kombinovali a byli důraznější v osobních soubojích. Jen šance neproměňovali a měli jich požehnaně.

Až ve 22. minutě si seběhl do ulice Jiří Šimánek a nedal vybíhajícímu gólmanovi šanci – 2:0. Postupem doby doplnil Sedlec počet hráčů na jedenáct a potom vyrovnával i hru. Přesto se do šancí dostával sporadicky. Když už střílel, kryl míč brankář Skála. Až těsně před poločasem se po pravé straně protáhl kolem Květoně Bláha a naservíroval míč Šindelářovi na přední tyčku. Ten ho dokázal sklepnout za záda Skály – 2:1.

Ve druhém poločase začali hokejisté lépe a jen co po osmi minutách hry vběhl na hřiště René Vydarený a doběhl před branku, odrazil se k němu míč a on skóroval do prázdné branky – 3:1. Postupem času pak hra upadala. Hokejisté se více tlačili do koncovky, ale v ní byli nepřesní. Na domácích byla vidět únava a celkově tempo hry opadlo. Velké šance pak zahodili Gulaš nebo Mikeska v samém závěru zápasu. O pěknou akci se pokoušel i Vydarený, jenž uháněl sám na brankáře a „lobem Karla Poborského“ přehodil i samotnou branku.

Více fotografií ze zápasu najdete zde

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....