Banes Motor České Budějovice
09.05.2010, Miroslav Mayer

Radim Heřman: Letní příprava je dřina a hodně pocení

Č. B u d ě j o v i c e – V současném kádru HC MOUNTFIELD, který se připravuje na novou sezónu, je i větší množství mladých hokejistů. Všichni cítí obrovskou šanci a snaží se dobře se připravit a využít příležitost, která se jim naskytla. Jedním z nich je útočník Radim Heřman. V loňské sezóně působil jako kapitán juniorského týmu a ke konci získával cenné zkušenosti s mužským hokejem v Třebíči. V příští sezóně by rád okusil extraligu.
Přesně před rokem jsme spolu hodnotili předchozí, pro vás, velmi úspěšnou sezónu. Co můžete říct o právě skončené sezóně?
Loni jsem také začínal přípravu v A týmu a měl jsem být v širším kádru. Nakonec jsem skončil v juniorce a měl jsem být připraven nastoupit v případě nějakého zranění. Nakonec jsem skončil v juniorech až do konce zimy. Tam se bohužel sezóna nepovedla a pak jsem dohrával v Třebíči.

Letos jste dostával v juniorech dost prostoru na ledě a dařilo se vám i bodově.
V juniorce jsem byl na ledě hodně. S tím jsem byl moc spokojený. Bodově to mohlo být lepší, ale člověk se musí zlepšovat pořád a vždycky to může být ještě lepší.

V předešlé sezóně jste si zahrál na MS“18“ a dokonce jste sehrál i čtyři zápasy za dvacítku. Cítil jste šanci na MS dvacítek?
Moc ne. To bylo hodně ovlivněno tím, že trenér Šindel chtěl, aby nominovaní hráči hráli mužský hokej. Což mě se až do konce zimy nevedlo.

Přechod k mužskému hokeji se vám tedy podařil až s hostováním v Třebíči. Jak k němu došlo?
Já jsem měl už vloni velké ambice hrát mužskou soutěž. Snažil jsem se o to dlouho a možná, že se to nepovedlo dříve, protože trenér Šindel, který trénuje Třebíč, měl mnoho práce s dvacítkou. Takže se vše posunulo. Povedlo se to až po vánocích, kdy mě vzal do dobře rozjeté sezóny Třebíče. Já jsem se snažil se mu svým výkonem za to odvděčit.

Zažil jste tedy juniorskou extraligu, první ligu i play-off první ligy. Jaké byly rozdíly mezi těmito soutěžemi?
Obrovský rozdíl je mezi juniorskou soutěží a první ligou. Já jsem přišel jako vyjukaný mladík, snažil jsem se ukázat a lítal jsem po ledě, byl jsem všude a nikde. Postupem času jsem se srovnal a už vím, jak se dospělá liga hraje. Rozdíl mezi první ligou a play-off už není tak velký. V play-off se samozřejmě jede nadoraz.

Nakonec jste právě v play-off dával i branky a přispěl tak svému týmu i bodově.
Čím více jsem byl na ledě, tím více jsem se cítil jistější a nakonec se mi dařilo v i bodově. Prosadil jsem se v semifinále proti Hradci Králové. Samozřejmě jsem si schoval i puk, kterým jsem dal svoji první dospělou branku.

Co se dělo po skončení sezóny v Třebíči. Jaký byl váš další program?
Už dlouho bylo avizováno, že bych měl být v širším kádru A týmu. Prodloužil jsem zde smlouvu a doufám, že se tentokrát už v kádru udržím a dostanu šanci. Udělám proto cokoli.

Máte za sebou dva týdny přípravy. Co zatím říkáte na letní přípravu?
Je nás zatím dost málo. Je hodně zraněných hráčů, hodně kluků po operacích. Probíhá to jako každá letní příprava. Dřina a hodně pocení, ale s tím se počítá a musí se to absolvovat, aby sezóna byla co nejlepší.

Přeci jen konkurence v týmu bude velká a né každému se podaří dostat se do kádru a hrát extraligu. Jste připraven i na tuto možnost?
Uvidíme, jak to bude vypadat. Budu vděčný za každou šanci, kterou dostanu. Udělám proto maximum, ale pokud to nevyjde, tak se s tím nebudu trápit. Takový je život. Budu se snažit někde jinde hrát dospělý hokej.

Myslíte letos na účast na mistrovství světa dvacetiletých v Buffalu?
Je nový trenér dvacítky a začne se od začátku. Loni jsem byl na pár turnajích s dvacítkou a nějaké góly jsem i dal. Ambice na příští sezónu neskrývám. Může se stát cokoli, třeba zranění a nebude z toho nic.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....