Banes Motor České Budějovice
08.05.2009, Michal Špírek

Petr Sailer - Návrat ztraceného syna...

Č. B u d ě j o v i c e - ...s titulem mistra extraligy. Podruhé v kariéře útočník Petr Sailer opustil v načaté sezóně Budějovice a podruhé se vrátil s mistrovskou medailí. Nejprve se radoval Sailer v barvách Slavie. Minulý ročník pak dokráčel šikovný forvard k prvenství v Karlových Varech, v play-off zaznamenal osm kanadských bodů v patnácti zápasech. Nyní se Sailer vrací do mateřského týmu HC MOUNTFIELD. Podaří se mu získat titul i v jeho dresu?

Kvůli prodloužené sezóně v Karlových Varech jste se nezapojil do letní přípravy HC MOUNTFIELD od začátku. Nyní už trénujete?
Začal jsem ve středu, tento první týden je pro mě takový, abych se zatáhnul. Příští týden je totiž soustředění a pro mě by bylo nepříjemné, kdybych tam naskočil, jak se říká, syrový, bez předešlé přípravy.

Znamená to, že síly už jsou opět načerpány?
Dá se říct, že jo. Měl jsem tři neděle pauzu , která pro mě byla dostačující. Teď už jsem cítil, že se potřebuji hýbat. Je tu nastaven ten nový model, že se trénuje tři týdny a pak je týden volno, tak teď budu mít ještě ten týden volna k dobru, takže v pohodě.

Poslední sezóna pro vás byla extrémní. Nedařilo se v Budějovicích, byl jste poslán na hostování do Varů, a s nimi jste nakonec vybojoval titul... Co na to říkáte?
Pro hráče, který si nakonec zvedl pohár, to bylo hodně příjemné a dá se říct úspěšné. Ale samozřejmě ten začátek byl nepříjemný, od budějovického týmu se čekalo, že bude hrát nahoře. Že se konečně dostaneme do finále. Jenomže se bohužel nevedlo podle představ. V říjnu přišly změny. Pro mě byla výměna nový impuls, nová motivace, a nakonec to vyvrcholilo prvním místem.

Co jste si pomyslel v prvním okamžiku, kdy jste se dozvěděl, že míříte do Varů?
Samozřejmě, že je to pro hráče nepříjemné. Mladší hráči změny nesou lépe. Pro mě to kvůli tomu, že mám rodinu, že jsem v Budějovicích doma, nepříjemné bylo. Řešili jsme to doma s manželkou, věděl jsem, že do Varů budu cestovat převážně sám, bez rodiny. Takže nakonec jediné, co vadilo, bylo to cestování, jinak přijetí, parta, trenér ve Varech, všechno bez problémů.

Když byste měl najít hlavní příčinu, proč to v Budějovicích v sezóně nedopadlo a naopak Varům se zadařilo, přišel byste na něco?
Těžko říct. Každá sezóna je jiná. Po třech sezónách, kdy jsme se dostali do semifinále, přišla sezóna propadák. Ta naopak ale může být nakopnutím do dalších ročníků. Vary se dlouho nedostaly do play-off, loni poprvé - to došly do finále, letos podruhé – titul. Zde v Budějovicích byly úspěšné čtyři sezóny v kuse, když počítám tu postupovou, a žádný tým v extralize nedokáže hrát léta nahoře.

Takže třeba odlišnou kvalitou hráčských kádrů to nebylo?
Já si myslím, že kádry byly srovnatelné. Jak tady, tak ve Varech se sestava opírá o brankáře. Nikde to nebyl žádný hvězdný tým, neobsahoval jména, která by za sebou měla obrovské úspěchy. Prostě se hrálo silou party. Můžu srovnávat, a tak říkám, že oba kádry byly velmi podobné.

Využuji toho, že můžete srovnávat dvě prostředí. Když byste měl vzít jednu věc z hokejového života ve Varech a aplikovat ji do Budějovic, co by to bylo?
Těžko říct. Každý klub má zaběhlý vlastní rytmus, věc která funguje tady by nemusela fungovat tam a naopak.

Tak jinak - překvapilo vás ve Varech něco? Že by třeba něco fungovalo úplně jinak než v Budějovicích?
Nic mě nenapadá. Kluby v české extralize fungují podobně, ať už se to týká tréninkového stylu, cestování za utkáními, je to vše téměř stejné.

Rozdíl jsme mohli najít třeba ve stadionech - karlovarská "plechárna" a českobudějovická Budvar Aréna...
Když jsem před patnácti lety začínal, tak stadiony v extralize byly jenom takové, jako tomu bylo ve Varech. Dá se říct, že jsem prostředí rychle přivykl. Samozřejmě v Budějovicích je hala moderní. Ale Vary se letos stěhují do fungl nové arény, která je překrásná! Měl jsem možnost se do ní podívat a je opravdu nádherná.

Karlovy Vary si titulem zajistily účast v Lize mistrů, navíc ta nová aréna, to jsou důvody, které by hráče, například zapůjčeného na hostování, lákaly k setrvání v mužstvu...
Věděl jsem, že mám smlouvu tady, signály od Budějovic, že by chtěly, abych se vrátil, byly už v lednu. A co jsem mluvil s panem Jounem, tak mi bylo naznačováno, že se mnou v Budějovicích počítají, takže jsem další působení ve Varech neřešil. Co se týče Ligy mistrů, tak jsme měl možnost odehrát jeden zápas v Budějovicích a myslím, že Vary to budou mít hodně těžké, protože skloubit to vše dohromady není jednoduché.

Zájem na západě Čech o vaše služby ale byl...
Trenér Paleček měl eminentní zájem na tom, abych zůstal. Jak jsem říkal, já to neřešil, a hráči hlavně ani nepřísluší, aby to řešil, to si musí dohodnout kluby mezi sebou. Naopak, v mých 33 letech mě těšilo, že o mě je zájem. Bylo to znamení, že s výkony, které jsem ve Varech odvedl, panovala spokojenost.

Dost Varů, vrátíme se do Budějovic. Nečekal jste, že po minulé sezóně přijde daleko větší třesk v mužstvu?
Nejdůležitější změna proběhla na postu trenéra, myslím si, že po ní to začalo fungovat. Co jsem měl možnost mluvit s klukama, tak to bylo právě díky změně kouče. Mužstvo se dalo dohromady, začalo hrát, ale do play-off bohužel kousíček chyběl. Nerad bych to hodnotil, ale kdyby přišla změna trenéra dříve, tak by to Budějovice dotáhly, kádr byl velmi kvalitní.

Jedna ze změn, která proběhla, je odchod Radka Dudy, který se vyjádřil v tom smyslu, že za HC MOUNTFIELD už nechce hrát za žádnou cenu. Jak se na tohoto hráče díváte? Říká se, že s mužstvem moc "nesrostl"...
Já ho zažil jen v letní přípravě a poté krátkou dobu v soutěži, to se tak neprojeví. Nedokážu to posoudit, to musí kluci, kteří s ním byli celý rok.

Jak na vás působil jako člověk?
Po tréninkové stránce úplně bez problémů, Radek je v tomto směru hodně poctivý. Ale myslím si, že kdyby se více přizpůsobil týmu... Hokejista je to určitě kvalitní.

Odcházel jste jako kapitán, jako pokladník mužstva. Budete tyto funkce provozovat i po návratu k týmu?
O tom jsem nepřemýšlel. Ale bez funkcí má člověk pro sebe daleko větší klid, soustředí se jen na hokej. Jsou to starosti navíc, takže - rozhodně mi to nechybí. (smích)

Vymáhat zpět je tedy nebudete...
Ne ne ne, ani náhodou. (smích)

Petře, chystáte se příští rok někam přestoupit? Abych si stihl včas vsadit na vítěze extraligy...
Doufám, že ne. Jsem tu doma. Už kvůli rodině budu chtít, aby Budějovice byly s mými výkony spokojené. Chci pomoci k tomu, abychom se po roce dostali znovu do play-off.

Dvakrát opustíte Budějovice, vrátíte se s dvěma medailemi pro vítěze extraligy. Přemýšlel jste o tom?
Je to na zamyšlení, spousta lidí si z toho možná udělá srandu. Já to beru tak, že to byla obrovská náhoda. Jak Slavia, kde jsem chytil první historický titul s týmem, který také nebyl nijak hvězdný, kromě Pepy Beránka a Franty Kučery. Prostě se to povedlo, stejně jako ve Varech. Byly to obrovské dvě náhody, nic hlubšího bych za tím nehledal. (úsměv)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....