Banes Motor České Budějovice
25.05.2008, Miroslav Mayer

Uplynulá sezóna se podařila, hodnotí Jaroslav Liška

Č. B u d ě j o v i c e - Sezóna 2007/2008 se dá hodnotit jako úspěšná. Povedlo se splnit hlavní cíl a tím byl postup dorostu B do ligy dorostu. Juniorský i dorostenecký tým se v extraligových soutěžích probojovali do play–off a tři mužstva se probojovala z žákovských soutěží na přebory republiky, kde dokonce sedmá třída dokázala zvítězit a přivést pohár přeborníka ČR. Nad průběhem celé sezóny mládeže v HC České Budějovice se zamýšlí Jaroslav Liška.(viz foto)

Jaké jsou hlavní cíle mládežnického hokeje v Českých Budějovicích?
Jde o práci s mládeží, takže hlavní cíl je každý rok stejný, dát dětem nějakou zábavu a abychom je vedli tak odborně, aby se každý rok zlepšovaly. V tomto směru se to dá hodnotit až v době, kdy se má hráč uplatnit v dorosteneckém věku. Žákovská kategorie je pro nás devítiletá a pak nastane ten bod, kdy by měl hráč vykazovat známky komplexnosti, aby ho mohl trenér dorostu dál rozvíjet.

To jsou cíle každoroční, ale jaké konkrétní cíle byly pro sezónu 2007/2008?
My jsme se zúčastňovali krajských výběrů mládeže a tam se ukázalo, že potřebujeme další mezičlánek a to byl náš hlavní cíl, získat další dorostenecké mužstvo v lize dorostu. K tomu jsem směřovali v celé sezóně, byli do toho zapojeni jak hráči ročníku narození 1992, tak mužstvo extraligového dorostu. Od začátku jsem se s trenéry dorostu Karlem Soudkem a Václavem Červeným dohodli, že se udělá vše, abychom tento cíl splnili. K tomu nám pomohla i domluva s Českým Krumlovem, kdy mužstvo hrálo pod hlavičkou Českého Krumlova a ten se podílel i finančně a my jsme mu pomohli vytvořit mužstvo dorostu. Krumlov nám po skončení soutěže postoupil práva na tuto soutěž.

Takže v příští sezóně bude v lize dorostu mužstvo HC České Budějovice B?
Ano. Český Krumlov nám přenechal práva na tuto soutěž. My jsme již požádali o přepsání, zaplatili jsme kauci svazu a věřím, že nejsou žádné překážky, abychom byli od nové sezóny zařazeni do jedné ze dvou skupin ligy dorostu.

Jak byste hodnotil mužstva, která hrála žákovskou ligu?
Podařilo se postoupit do nadstavbové soutěže žákovské ligy. Mužstva měla možnosti hrát s kvalitními soupeři. Nicméně ta nadstavba se střídavě dařila a nedařila. Výsledky byly podle toho, jak se jednotlivé ročníky povedou dát dohromady. Nejlépe se od začátku jevila sedmá třída, která hrála opravdu velmi dobře, ale i ostatní ročníky se zlepšovaly. Nejhůře na tom byla devátá třída, která doplatila na to, že nebyla vždy kompletní, protože část hráčů hrála v extralize dorostu a pokud se tito hráči vrátili, tak se výsledky také dostavily.

Vlajkovou lodí mládežnických mužstev je dorostenecký a juniorský výběr. Jak hodnotíte jejich letošní výsledky?
Juniorka nezačala tuto sezónu dobře. Měli jsme i obavy, zda se podaří postoupit do play–off. V průběhu sezóny se mužstvo doplnilo a zvedlo, hlavně příchodem Standy Polodny. Kluci si začali věřit, dostali se do play–off. V sérii s budoucím mistrem z Karlových Varů, prohráli všechna utkání smolně v prodloužení. Ukázalo se, že mají ve svém středu kvalitní hráče a i na základě těchto výkonů byli nominování hráči do přípravy prvního mužstva. Jsou to Vladimír Stejskal, Martin Havran, Stanislav Polodna a Roman Horák.

Sezóna extraligového dorostu byla letos trochu netypická díky již zmiňovanému cíli postupu dorostu B.
V letošním roce dosahoval extraligový dorost velmi dobré výkonnosti, pohyboval se stále v horní polovině tabulky. Závěr sezóny byl ovlivněný tím, že šest nejlepších hráčů odešlo pomoci dorostu B v kvalifikaci o první ligu. To byl velký zásah do mužstva. Na druhou stranu se do mužstva dostali hráči, kteří byli v průběhu sezóny na hostování v Písku a mohli se předvést. Pokud by bylo mužstvo kompletní určitě by hrálo velmi vysoko. Trenéři i hráči udělali pro klub maximum, svůj případný úspěch obětovali zájmu klubu.

Zatím jsme se bavili jen o úspěších. Je něco co se v uplynulé sezóně nepovedlo?
Ten problém trvá delší dobu a přináší ho doba. My prostě neděláme výběr, ale nábor dětí. Jsme rádi, že dají děti přednost hokeji před jinou zábavou. Potřebovali bychom dělat nábor dětí, kteří pohybově sport zvládají, abychom je mohli dál rozvíjet. My bereme všechny děti, jsme za ně rádi a pracujeme s nimi. Některé děti to sice baví, ale nemají pohybové předpoklady, což vadí hlavně ve vyšších třídách, kde jsou na ně kladeny stále větší nároky. Takže to není jako neúspěch, spíš je to tím, že byly slabší ročníky. Teď by mělo být dětí více a my musíme vytvořit takové aktivity, abychom děti k tomu sportu přitáhli.

Takže kromě tohoto problému vás nic jiného netrápilo?
Dlouhodobě nás trápí proces přechodu hráčů do dorosteneckého věku. Tam bych rád viděl daleko větší penzum práce v silovém tréninku. Je to nutnost, aby hráči byli daleko silnější a odolnější než zatím máme. Je to otázka koncepce práce s hráči od páté třídy. Musíme na tyto věci více tlačit a snažit se na tom pracovat. Každý má nějaký limit, ale svaly břicha a zad by měli být na nějaké úrovni. To je dnes základ bruslení a postavy sportovce. Tady máme deficit a to bude úkolem pro příští období.

V loňské sezóně se začalo poprvé hrát na ročníky. Jak se tato změna osvědčila?
Rozhodli jsme se, že v tom budeme dále pokračovat. V tomto týdnu jsem se na tom dohodli i se školou. Pohlídáme si více to, aby kluci méně chyběli ve škole na hlavní předměty. Pro výkonnost hráče a pro šanci hráče věkově pokračovat plynule a nemít nějaké větší problémy ohledně toho, aby vůbec mohl v jednotlivých kategoriích hrát je toto ideální věc. Víme, že to činí organizační problémy i problémy ve škole. Stěžejní je, že hráči hrají neustále proti stejně starým, nebo i starším mužstvům. Víme, že to loni bylo pro některé kluky velmi bolestivé, protože museli překročit né jeden, ale dva ročníky. Bylo to vidět i na výsledcích, ale konec sezóny již ukázal, že se s tím kluci začínají vyrovnávat. Nejlépe to bylo vidět na nejmladších ročnících.

Musel jste během sezóny řešit nějaký zásadní problém s hráči, nebo s rodiči?
V každé sezóně se řeší nějaké dílčí problémy. Myslím si, že to proběhlo normálně. Pochopil jsem, že je důležité jakého mají mužstva vedoucího. Důležité je, aby se i trenéři zapojili do komunikace s rodiči. Pokud nebudeme komunikovat, tak vznikají různé dohady a dezinformace. Pokud si vše v klidu vysvětlíme předejdeme případným problémům.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....