Banes Motor České Budějovice
12.05.2008, Tomáš Zetek

Návrat? Jedině do Budějovic, tvrdí jistě Jiří Novotný

Q u e b e c - Je jedním z hráčů, kteří "vyletěli do světa" z Českých Budějovic a hrdě se hlásí ke své jihočeské krvi. Nyní reprezentuje Českou republiku na světovém šampionátu v Kanadě. Jiří Novotný byl členem kádru už loni v Moskvě. Tam se ale příliš do hry nedostával. Nyní patří mezi stabilní články základní sestavy. "Mám spíše defenzívní úkoly. Od střílení branek jsou tu lepší hráči," tvrdí s úsměvem pětadvacetiletý útočník.

Čeká vás klíčové utkání turnaje – čtvrtfinále...
Všichni to cítíme. Turnaj vlastně začíná až teď, protože postup do čtvrtfinále byla jakási povinnost. Mistrovství je o jednom utkání. Podle toho se bude hodnotit, zda to byl úspěšný šampionát či ne.

Jak si zatím užíváte pobyt v Kanadě?
Je to super. Všichni jsme nadšeni z toho, jaká se tu sešla parta. Máme vynikající mužstvo plné kvalitních a zkušených hráčů. Já osobně si to tu užívám, protože zatím dosahujeme kvalitních výsledků.

Jak vnímáte fakt, že český reprezentační výběr prochází obměnou? V týmu jsou letos hráči jako Fleischmann, Krejčí nebo Hanzal, které ještě donedávna vůbec nikdo neznal...
Já sám sebe taky řadím do téhle skupiny hráčů. Myslím si, že je třeba, aby se mladší kluci otrkali a více dostávali do reprezentace a na turnaje. Starší hráči té skvělé generace už pomalu končí a je třeba zabudovat novou. Střední generaci tady letos tvoří hráči jako Martin Erat, Jarda Hlinka nebo Patrik Eliáš. To jsou všechno hokejisté, od kterých si toho my mladší můžeme strašně moc vzít.

Hrajete pravidelně ve třetí útočné formaci. S prostorem na ledě jste zatím spokojen?
Zatím ano, protože i přes svůj věk nemám v letošním výběru špatnou pozici. Moje práce spočívá trochu více v defenzívě. Nemám tolik útočných úkolů, ale to mi nevadí. Od hrání přesilovek a rozhodování zápasů jsou tu zkušenější a šikovnější kluci. Já se hodně dostávám na oslabení a vypomáhám obraně.

Nemrzí vás, že jste součástí až třetího útoku?
Vůbec ne. Jsem rád, že můžu být ve společnosti takových hráčů, jací tu letos jsou. Úkoly naší pětky jsou trochu jiné, než těch prvních dvou a z toho vyplývá i zmíněná pozice. Pokud chceme udělat úspěch, tak musí každý plnit úkoly, které mu jsou stanovené. Jen tak můžeme dojít až na vrchol. Já myslím, že se nám to klidně může podařit.

Většinu času trávíte na ledě po boku Aleše Kotalíka, svého bývalého spoluhráče z Českých Budějovic. Pamatujete si, kdy naposledy jste si spolu zahráli v jednom týmu?
Jeden rok jsme spolu hráli v Budějovicích. Já jsem tam byl jako hodně mladý kluk z juniorky. Hned potom šel Aleš pryč. Pár let nato jsme spolu hráli na farmě Buffala v Rochesteru. Já tam byl zase první rok a Aleš už měl namířeno do NHL.

Celkově to vypadá jako by byl Aleš Kotalík vašim vzorem...
To zase ne. Určitě je ale na ledě vidět, že se známe a rozumíme si. Jsme velcí kamarádi odmalička. Sice jsme od sebe o čtyři nebo pět let, ale i naše rodiny se dobře znají.

Ve výběru je ještě Martin Hanzal a měl přijet Milan Michálek. Jen těsně se navíc nevešel do finální sestavy Vladimír Sičák. Co říkáte na tuhle českobudějovickou komunitu?
Je to paráda. Zrovna se to nějak sešlo, že byly silné ročníky. Ještě, kdyby přijel třeba Honza Marek, tak by se dalo říct, že jsou tu samí Jihočeši. Kdybych to pak sečetl i s Vláďou Sičákem, tak by tu bylo snad šest hráčů z Jindřichova Hradce, co potom hráli i za Budějovice. To už je docela slušná vizitka.

Z Českých Budějovic jste se vydal takříkajíc do světa. Sledujete na dálku jejich výsledky?
Samozřejmě. Budějovicím moc fandím a sleduju jejich účinkování po internetu téměř každý den. S některými kluky jsem v pravidelném kontaktu. Kdybych se chtěl vrátit do Čech, tak jsou pro mě Budějovice jednoznačně na první a jediném místě. Klub mi dal šanci v sedmnácti letech hrát nejvyšší soutěž a na to se nezapomíná.

Ví o tom třeba vedení HC MOUNTFIELD?
Já myslím, že ano, ale zatím jsem ještě dost mladý na návrat. Pamatuju si však na chvíli, kdy už jsme byli ve vážném kontaktu. Bylo to jednu sezonu na farmě, kdy jsem neměl moc příležitost ukázat, co umím. Nakonec jsem ale dostal možnost jít nahoru a naštěstí jsem se prosadil do NHL.

Vašemu stálému vztahu ke klubu napomáhá asi i to, že každé léto trénujete v Budvar Aréně, že?
Určitě. Společně s Alešem Kotalíkem, Vencou Prospalem, Radkem Dvořákem a dalšíma jsme klubu vděčni, že můžeme rozjet sezonu v podmínkách, které známe.

Co říkáte tomu, že českobudějovický celek letos potřetí v řadě postoupil do semifinále extraligy?
Je to parádní. Od té doby, kdy kluci sestoupili a pak se jim hned povedl návrat mezi elitu, se v klubu udělalo hodně práce. Pan Jandač i pan Látal odvedli maximum a dali týmu tvář. Kádr je velice silný a může pomýšlet na velký úspěch.

Ten byl hodně proklamován letos, ale do finále se HC MOUNTFIELD opět neprobojoval...
Je to škoda. Na druhou stranu vítězstvím v základní části si vybojovaly Budějovice postup do Ligy mistrů. To bude obrovská zkušenost a hlavně šance uspět na mezinárodním poli.

Pod čarou

LETOŠNÍ SEZONA V COLUMBUSU?
"Sezona byla ze začátku dobrá, ale pak mě na měsíc zbrzdil otřes mozku. Nechci se vymlouvat, jestli mě to ovlivnilo nebo ne, ale druhá půlka sezony nebyla úplně podle mých představ."

NÁSLEDUJÍCÍ SEZONA V NHL?
"Na rok mám ještě v Columbusu smlouvu. Mě i manželce se tam moc líbí, takže bych chtěl domluvu dodržet a zůstat tam."

Statistické okénko

                      utkání      body         průměrný čas strávený
                                              na ledě v jednom utkání
Letos v Columbusu:      65      22 (8+14)              15:59
Na MS v Kanadě:          6       2 (1+1)               12:57
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....