Banes Motor České Budějovice
05.05.2008, Tomáš Zetek

Náš tým má na medaili, je si jist Aleš Kotalík

Q u e b e c - Z Českých Budějovic odešel v roce 2001. Bylo mu dvacet dva a chystal se dobývat svět. A daří se mu to. V NHL si vybudoval jméno, zahrál si na olympiádě a letos poprvé okusil atmosféru mistrovství světa. Zatím si drží průměr jednoho vstřeleného gólu na zápas. Proti Rusku se trefil na konci první třetiny a pomohl k obratu. Nakonec to však stačilo jen na bod. "Nemáme špatné pocity. Bylo to z naší strany dobré utkání," tvrdí českobudějovický odchovanec.

Utkání s Ruskem bylo druhou prověrkou české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Kanadě. Po povinném vítězství nad Dánskem tedy přišel první ostrý test. V hledišti stařičké haly, kde sklízeli kdysi slávu Quebec Nordiques, měli převahu Rusové. "Atmosféra tady na mistrovství zatím není nic moc, ale dnes to bylo dobré. Škoda jen že víc lidí fandilo Rusku," hodnotil utkání Aleš Kotalík.

Ten se tentokrát dostával víc do hry než v duelu s Dánskem. Zejména při přesilovkách, kde zaskakuje za jiného odchovance českobudějovické hokejové školy Martina Hanzala. V útoku s Vrbatou a Fleischmannem si tradičně tvoří při početní výhodě tlak. "Máme domluvených několik variant, v jakém složení na přesilovky chodíme," vysvětluje Kotalík.

Právě přesilovky rozhodovaly nedělní duel se sbornou. V normální hrací době padlo sedm z osmi gólů při nestandardním počtu hráčů na ledě. "Jednoznačná věc, rozhodovaly přesilovky, to je jasné," míní devětadvacetiletý forvard. "Při hře pět na pět jsme byli občas lepší. Rusové ale mají ve svém středu hráče, kteří vyloženě přesilovky umí," míní Kotalík. "Všichni jsou to hokejisté, co si umí udělat prostor a okamžitě zakončují. To je v přesilovce rozhodující."

Zápas se dlouho přeléval a celky se střídaly ve vedení. Nakonec dospělo utkání do prodloužení. "Byl to parádní zápas, který se musel divákům líbit," má jasno jindřichohradecký rodák. Češi nakonec vinou rány Morozova prohráli 4:5 v prodloužení. "Špatný pocit ze zápasu nemáme. Bylo to z naší strany dobré utkání. Pokud někdo říkal, že tohle mužstvo nemá na medaili, tak ho moc nechápu. Dnes jsme dokázali, že máme vynikající tým."

"Sehráli jsme vyrovnanou partii a v prodloužení rozhodovalo štěstí. Platí to vždy stejně. Když se nepromění šance, tak vzniká okamžitě přečíslení na druhé straně. Nejvíc branek padá z protiútoků a přesně toho dnes Rusové využili," krčí rameny Kotalík.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....