Banes Motor České Budějovice
09.05.2006, Antonín Vansa

Bude HC České Budějovice bez posil?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Kdo s napětím očekával, jaké nové tváře se objeví na úvodním tréninku českobudějovických hokejistů, bude asi zklamán. Ale Jihočeši vlastně žádné nové hráče nepotřebují. Vedení klubu podepsalo drtivou většinu borců z loňské mimořádně úspěšné sezony a v jednání zůstává už jen příchod jednoho obránce. „Ten však závisí na rozhodnutí Tomáše Haranta. Tomáš je naše priorita," konstatoval sportovní manažer klubu Jaromír Látal.
Velice blízko je českobudějovický klub dohody se zkušeným útočníkem Radkem Bělohlavem, kterému k 30. dubnu vypršel stávající kontrakt. Nyní vše nasvědčuje tomu, že mistr světa z Vídně 1996 si ještě minimálně o rok prodlouží své angažmá pod Černou věží. „Jednání zatím stále probíhají. Radkovi jsme nabídli hráčskou smlouvu, která však má specifika v tom, že by mu umožnila zapojit se do dění ve vedení klubu," uvedl Jaromír Látal. Konkrétně by se Bělohlav mohl věnovat trénování žáčků, druhou variantou je pak práce v marketingovém oddělení klubu. „Myslím si, že do konce týdne bude v této otázce jasno," řekl Látal. Naopak velmi nejisté je setrvání slovenského beka Tomáše Haranta. Účastník právě probíhajícího světového šampionátu v lotyšské Rize sice jihočeskému účastníku extraligy slíbil, že v případě setrvání v české extralize zůstane v Českých Budějovicích, ale to v žádném případě neznamená, že bude v sezoně 2006 - 2007 červenobílý dres oblékat. „Mám velké obavy, že Tomáš obdrží nabídku z některého silného klubu ruské superligy či Skandinávie. Tam pak nemáme šanci jít do finančních závodů," podotkl Látal. Proto klubová generalita vyjednává ještě s jedním bekem, který by v případě Harantova negativního rozhodnutí mohl Jandačovu partu doplnit. „Ale jak říkám, prioritou je pro nás Tomáš. Chceme ho tu i pro příští rok. Myslím, že během tří dnů bude tato otázka vyřešená," prozradil Jaromír Látal.

Vzhledem k posílení útočných řad se nahlas hovořilo o příchodu píseckého rodáka Pavla Kašpaříka. Sedmadvacetiletý centr loni pomohl Spartě Praha k zisku mistrovského titulu a byl v hledáčku českobudějovického manažera. Jednání však ztroskotala. „Nebyli jsme schopni domluvit se s vedením Sparty na výši odstupného. S hráčem samotným pak na podobě smlouvy. Proto jsme jednání ukončili," informoval Látal. České Budějovice chtějí dát naopak větší šanci svým odchovancům. V závěru uplynulého ročníku se ve výtečném světle předvedli například Milan Gulaš, Tomáš Mertl, či Lukáš Květoň. „To nás přesvědčilo o tom, že bychom měli dát našim mladíkům větší prostor. V klubu nyní řešíme strategii, zda je lepší investovat do hotových hráčů, či zapojit ve větší míře nadějné juniory. Zatím to vypadá na druhou možnost," upozornil sportovní manažer HC České Budějovice.

Na startu extraligové sezony 2005 - 2006 připadal v úvahu možný návrat beka Filipa Nováka ze zámoří. Obránce, který s českobudějovickým dorostem dvakrát získal extraligový titul, nebyl spokojen na Floridě spokojený a deprimován působením na farmě se chtěl vrátit do Čech. Jeho plánovanému návratu však zamezila výměna do Ottawy, kde Novák prožil svůj debut v NHL. Technický a zároveň velmi důrazný zadák se ale narozdíl od loňska do letní přípravy v Českých Budějovicích nezapojí. „Nechceme, aby se stalo to, co loni, kdy s námi Filip odtrénoval celé léto a pak odešel za moře," poznamenal Látal. „Každopádně je možné, že za nás Filip Novák příští rok nastoupí. Je těsně před podpisem nové smlouvy s Ottawou, ale chce si dát do kontraktu klauzuli, která by mu místo působení na farmě umožnila návrat do Čech," dodal sportovní manažer HC České Budějovice Jaromír Látal.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice