Banes Motor České Budějovice
12.01.2002, David Schlegel

Produktivita podobná teplotě na stadionu

Moc smutno bylo po zápase na tiskové konferenci trenérům a do řeči nebylo ani hokejistům. České Budějovice totiž opět doma prohrály a na vítězství na svém ledě čekají již od 2. prosince. Opět měly zpočátku převahu, ale nedokázaly jí vyjádřit byť jediným gólem. „Myslím, že jsme nehráli špatně. Jen nedáváme branky,“ říkal smutně juniorský reprezentant do dvaceti let Michal Vondrka.
Jeho kolega z národního týmu Jiří Novotný hledal paralelu s právě skončeným šampionátem. „Tam jsme taky nedávali góly a nehráli jsme tak úplně špatně. Kdybychom dali v úvodu jednu nebo dvě branky, už bychom vyhráli. Tahle nemohoucnost nám moc svazuje ruce a každý pak hrajeme trochu jinak, než jsme si řekli. Do 35. minuty jsme byli lepší, ale pak jsme dostali gól,“ uvedl.

České Budějovice sužuje marodka, ale Plzeň na tom nebyla o mnoho lépe. „Potýkáme se s četnými zraněními, ale důležité je, že naši hráči dokázali dodržovat stanovenou taktiku,“ radoval se po utkání trenér Plzně Richard Farda. „U nás hraje ten, kdo má ruce a nohy,“ dodal Jaroslav Jágr. Jedním z klíčových momentů utkání byl v první třetině neproměněný samostatný nájezd Michala Vondrky. „Chtěl jsem střílet z prostoru mezi kruhy. Hákovali mě však a nakonec jsem musel jít do blafáku. Měl jsem včas jednoznačně zvolit střelu.“

O osudu zápasu tak nakonec rozhodly dva góly hostů ve druhé části. Je jen smutným paradoxem, že se o oba zásadní měrou postarali hráči, kteří z jižních Čech pocházejí nebo tu dlouho působili. První vstřelil Aleš Krátoška, druhý po přihrávkách Krátošky a Mazance Kamil Brabenec. První branka přišla v době, kdy byl na ledě do té doby velmi aktivní a nebezpečný útok mladíků Novotný-Michálek-Vondrka. „Odrazilo se to od rukavice Pepíka Jindry přímo před Krátošku a před ním byla už jenom prázdná branka. Byla to hrozná smůla,“ smutnil Vondrka. Druhou branku přidal za dvě minuty Kamil Brabenec. „Všiml jsem si, že Nedoma vyrazil dopředu, takže jsem si najel do volného prostoru a pak už jen věřil, že to trefím,“ usmíval se šťastný střelec hostů.

Třetí branku Plzně přidal na začátku třetí části Josef Straka, hokejista, který může hrát v útoku s kýmkoliv a pořád bude střílet branky… Budějovice poté zatlačily Plzeň do defenzívy, ale dobývání plzeňské branky trvalo jen tři střídání. Poslední šancí na zvrat snad mohl být nájezd Jiřího Novotného, tomu však v poslední chvíli obětavě vypíchl puk Brabenec. „Ani nevím, jestli jsem tou hokejkou zasáhl puk nebo mu jen praštil do hokejky,“ říkal plzeňský útočník. To Jiří Novotný hledal chybu hlavně u sebe. „Měl jsem asi střílet. Nakonec jsem se rozhodl udělat kličku do forhendu a stihli mi vypíchnout puk,“ uvedl.

Domácí se snažili, bojovali, ale když to nejde, je všechna snaha marná. „Nepadá to tam a nepadá. Všichni jsme makali, ale gól nepřišel,“ litoval Vondrka. I snaha vstřelit alespoň čestný úspěch přišla vniveč. Na stadionu byla veliká zima a bodu mrazu odpovídala bohužel i produktivita střelby. „Ke konci už jsme hráli za Libora Bartu. Nulu si za dnešní výkon moc zaslouží,“ dodal Kamil Brabenec.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....