Banes Motor České Budějovice
20.05.2005, Antonín Vansa

Po víkendu vyrazí hokejisté na soustředění na Lipno

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už tři týdny letní přípravy za sebou mají hokejisté HC České Budějovice. V náročném deštivém počasí pracovali na zdokonalení fyzické kondice. Tu by ještě více mělo upevnit čtyřdenní soustředění v okolí vodního díla Lipno, kam hokejisté nováčka extraligové soutěže odcestují příští týden. „Hráči by měli najezdit zhruba tři sta kilometrů,“ nastínil plán cykloprogramu českobudějovický trenér Josef Jandač.
Směrem ke gigantické vodní přehradě odcestují hráči autobusem v pondělí 23. května večer. Útočištěm se jim stane hotel Fontána v Hrdoňově. Tedy místo, které velmi dobře znají fotbalisté Dynama České Budějovice a nyní i Příbrami. Soustředění v Hrdoňově patří k základním článkům hrubé přípravy fotbalového kouče Pavla Tobiáše, který si tamní členitý terén nemůže vynachválit. Českobudějovické hokejisty sice nečekají neoblíbené výběhy do kopců, nicméně i tak se musí připravit na slušný zápřah. Během čtyř dnů by měli hráči HC České Budějovice najezdit zhruba tři stovky kilometrů. „Trasy už mám samozřejmě nachystané,“ usmál se kouč HC České Budějovice Josef Jandač. V úterý a ve čtvrtek vyrazí Jihočeši do kopců dvakrát, ve středu a v pátek pouze jednou. „Každý úsek by měl měřit zhruba padesát kilometrů,“ spočítal si.

Cyklistické soustředění pro něj bude svým způsobem novinkou. Loni po pádu do první ligy nestihlo vedení českobudějovického klubu včas zajistit potřebné podmínky, proto se trenér Jandač musel spokojit s vrchem, který vede z Českých Budějovic do nedalekého Rudolfova. Během jeho působení v Liberci ani nemuseli hokejisté Bílých Tygrů na nějaké cyklistické soustředění vyjíždět. „Stačilo vyjet kousek za město a už jsme byli v horách,“ připomněl polohu severočeského města v Jizerských horách. „V Liberci byly podmínky pro cyklistický trénink ideální. Zato v okolí Českých Budějovic je to skoro samá rovina,“ upozornil kouč, jehož letní přípravu považuje řada hokejistů za jednu z nejtěžších v celé extralize. Zatímco za Jandačovy vlády liberečtí hokejisté trénovali výhradně v domácích podmínkách, pod trenérem Josefem Palečkem vyrazí již podruhé do slovenských Tater. „V době, kdy jsem já trénoval Liberec, nebylo soustředění zase tak nutné. Většina finančních prostředků směřovala do příchodů hráčů a především v Liberci tým dlouhodobě působil pohromadě,“ poukázal na jeden z nejdůležitějších aspektů podobných akcí. Do Českých Budějovic přišlo během jarní přestávky devět hokejistů. Drtivá většina z nich se se zbytkem mužstva ještě nesžila. Trenér Josef Jandač tak doufá v tmelící prvek soustředění. „Je potřeba, aby hráči byli spolu a poznali se i po jiné stránce a aby se dali takříkajíc dohromady,“ připomněl úspěšný kouč.

S dosavadním průběhem letní přípravy je zatím dvojnásobný vítěz baráže o extraligu spokojený. Hráči podle jeho názoru pracují výborně. „Jsem spokojený. Jen mě trošku mrzí drobná zranění, která však provázejí každou přípravu,“ posteskl si. Tréninky s týmem nemůže například absolvovat útočník Václav Nedorost, který je operaci obou ramen a čerstvě i po operaci pravého kolena. Třiadvacetiletý forvard má sice sestavený individuální plán, každé dopoledne se však připravuje v posilovně, která se nachází v útrobách Budvar arény. První týden letní přípravy vynechal obránce Petr Gřegořek, z důvodu nemoci měli na týden individuální plán sestavený i Ján Mucha a Petr Sailer. Zablokovaná záda má Josef Melichar a drobné problémy s přitahovačem trápí útočníka Jindřicha Kotrlu. Do tréninku se na začátku třetího týdne přípravy zapojil slovenský útočník Michal Hudec, jehož však záhy postihly potíže s kolenem. Vůbec nejhůře však vypadal zdravotní stav Kamila Brabence, který dostal zánět do achillovy šlachy a byl prakticky z přípravy vyřazený. „V průběhu týdne mu lékaři sádru sundali a snad by už měl být v pořádku,“ řekl Jandač.

Přesto trenér Josef Jandač věří, že by na cyklistické soustředění měl odjet prakticky kompletní kádr. Chybět zřejmě bude brankář Roman Turek, o jehož startu za HC České Budějovice stále ještě není stoprocentně rozhodnuto a obránce René Vydarený, který ukončil sezónu teprve minulý týden a dostal tak delší volno. Naopak s týmem odjede na Lipno bek New York Islanders Radek Martínek a kompletní sbírka marodů. „Chtěl bych, aby jeli všichni, kteří se tu v současné době připravují,“ uvedl trenér, který u českobudějovického klubu začíná svou druhou sezónu.

Ze soustředění se hokejisté vrátí v pátek odpoledne. Od pondělí je čeká další zátěžový blok v českobudějovických podmínkách a v neděli 5. června odjedou na další cyklistické soustředění do Železné Rudy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....