Banes Motor České Budějovice
17.05.2005, Antonín Vansa

Luboš Rob na jihu Čech dohrál

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - S mužstvem Českých Budějovic trénoval zhruba půl měsíce. A přitom vůbec nevěděl, jestli bude v kádru nováčka extraligy pokračovat. V pondělí se čtyřiatřicetiletý útočník Luboš Rob dozvěděl pro něj trpkou novinku. Po třinácti letech opustí HC České Budějovice. Informaci potvrdil sportovní manažer klubu Jaromír Látal.
Útočník Luboš Rob byl jedním z těch, kteří nejhůře vstřebávali vypadnutí mateřských Českých Budějovic z extraligy v roce 2004. Zatímco jiní hokejisté si po sestupu sbalili věci a bývalou extraligovou baštu opustili, Rob zůstal a spolu s dalšími kovanými Jihočechy Petrem Sailerem a Radkem Bělohlavem chtěl posunout českobudějovický hokej zpět mezi elitu. Jenže čáru přes rozpočet mu udělalo komplikované zranění zad. Prakticky celou druhou polovinu letní přípravy marodil, pravidelně docházel na rehabilitace, aby se zdravotně do pořádku dal až po skončení první čtvrtiny prvoligové soutěže. Jenže tou dobou už byl jihočeský vlak velmi slušně rozjetý, do sestavy se podařilo zabudovat hráče z NHL a na Roba pravidelně zbývalo místo až ve třetím útoku. Nakonec stihl dát ve zbytku základní části čtrnáct branek, další dvě přidal v play-off první ligy a na konci března se radoval se zbytkem týmu z vysněného postupu do extraligy. V tu chvíli asi ještě nevěděl, že se s Českými Budějovicemi bude muset rozloučit.

K 30. dubnu mu totiž vypršela v Českých Budějovicích smlouva. Zatímco vedení klubu podepisovalo jednoho hráče za druhým, prodloužilo smlouvy například Štěpánu Hřebejkovi a Jiřímu Šimánkovi, oslovilo s návrhem nového kontraktu Martina Štrbu, Rob na nabídku ze strany klubu čekal marně. „Mám pocit, že se vedení klubu jednáním vyhýbá,“ posteskl si Rob v rozhovoru pro hokej.cz z minulého týdne. „Celou věc vyřídí pan Látal, až se vrátí z Insbrucku,“ oponovali zástupci HC České Budějovice. V pondělí došlo k dlouho očekávané schůzce. „S Lubošem jsme se dohodli na tom, že dále pokračovat nebude,“ uvedl dnes dopoledne sportovní manažer českobudějovického klubu Jaromír Látal. Mezi fanoušky oblíbený “Kondor“ tak po třinácti letech opustí svůj mateřský klub. Luboš Rob však byl podle svých slov na takovou variantu připraven. „Bude pro mě strašně těžké odejít z Budějovic, ale pokud chci dále hrát hokej na profesionální úrovni, budu muset ten krok udělat. Cítím se výborně a myslím, že na vrcholový hokej ještě mám,“ řekl minulý týden.

Luboš Rob působil v Českých Budějovicích nepřetržitě od sezóny 1992 - 1993. Pouze v létě 1998 se odhodlal k odchodu do zahraničí. V ideálním věku se rozhodl podepsat smlouvu ve finském Kuopiu, které tehdy vedl uznávaný kouč Jan Neliba. Severský klub však záhy upadl do víru finančních problémů a tak se Rob vrátil ještě v prosinci zpět do Českých Budějovic. Nyní ho čeká druhý odchod. „Pro České Budějovice odvedl fantastický kus práce, ale do týmu, který se nyní snažíme sestavit, tak trochu nezapadá. Máme o mužstvu jiné představy,“ vysvětlil důvody neangažování zkušeného křídelního útočníka Látal. Rob se dostal v polovině května do svízelné situace. Například Třinec začal první hráče podepisovat už začátkem dubna a se startem přestupního termínu 1. května představil takřka hotový kádr. Jiné oddíly sice takto nehurtovaly, nicméně shánět angažmá v polovině května je nesmírně obtížné. „Podle mých informací ale Luboš má nějaké možnosti z české extraligy i ze zahraničí. Podle mě by angažmá stále ještě mohl sehnat, protože je technický a kvalitní hráč. Určitě mu přejeme hodně štěstí a doufáme, že se mu bude dařit,“ konstatoval českobudějovický sportovní manažer.

Kromě několika nabídek z extraligy údajně Luboš Rob zvažuje i odchod do slovenské extraligy. Zájem prý projevil slovenský vicemistr ze Zvolena, v jehož barvách působí hned několik bývalých hráčů HC České Budějovice. Ke slovenským bekům Ladislavu Čiernému, Danielu Babkovi a Stanislavu Jasečkovi nejčerstvěji přibyl technický centr Filip Turek. Je možné, že Rob nakonec jihočeskou kolonii ve čtyřicetitisícovém městě rozšíří. „Moc o tom nevím, ale také jsem něco takové zaslechl, že by Luboš měl přijít,“ neurčitě komentoval zprávu obránce Stanislav Jasečko, který v pondělí zahájil se Zvolenem letní přípravu na nový ročník.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....