Banes Motor České Budějovice
14.05.2005, Tomáš Kučera

Václav Pletka - jednou a dost

Existují hokejisté, jejichž talent je natolik zřejmý, že už v teenagerském věku poutají obrovskou pozornost, jejich kroky sledují zástupy agentů, scoutů a pozorovatelů. Ve stínu těchto hráčů však leckdy vyrostou zcela nepozorovaně a možná i osudu navzdory jiní, zprvu nenápadní, ale o to více motivovaní. Takovým hráčem je i Václav Pletka, rozený střelec, který po boku Prospala a Dvořáka dovedl Jihočechy zpět do extraligy!
Rodák z Mladé Boleslavi vyrůstal ve sportovní rodině, ale město Škodovek nebylo nikdy pravou hokejovou baštou, odkud by do velkého hokeje odcházela dlouhá řada talentů. "Táta chytal do juniorů za Kladno, ale hlavně se kolem hokeje motal děda, který dělal v Boleslavi hlavního pořadatele, a tak trochu mě přesvědčil, aby u mě nad fotbalem zvítězil hokej," rozkrývá Pletka začátky své zprvu velice klidné cesty na vrchol. "V Mladé Boleslavi jsem hrál od žáků až do juniorů, ale s juniory jsme v roce 1998 spadli z extraligy a já jsem přemýšlel, kam odejít. Měl jsem nabídku z Písku, o které jsem hodně uvažoval, ale pak se ozval Třinec a já dal přednost vidině extraligy," vysvětluje sveřepý forvard okolnosti, které ho na jih Čech zavály málem už v jinošském věku. Přesun na sever Moravy však dopadl naprosto fantasticky a ročník 1998-99 znamenal pro Pletku obrovský předěl v kariéře. "Do celku mě přivedli pánové Herstus a Hadamczik a původně jsem měl hrát za juniory. Jenže v přípravě s áčkem jsem dostával hodně příležitostí, docela se mi dařilo a nakonec to dopadlo tak, že jsem hrál v první lajně," vzpomíná na raketový start v nejvyšší české soutěži Pletka. "Když jsem do Třince přišel, byly tam hvězdy jako Daňo, Lubina, Král, Sekeráš, Kaděra nebo Chlubna a já jako devatenáctiletý kluk byl z toho nejdříve pořádně vyjukaný, ale ti ostřílení kozáci mi velice pomohli a vzali mě mezi sebe. Nejvíce mi ale samozřejmě pomohl trenér Hadamczik, který mi dával hodně prostoru na ledě a já mu děkuju za to, že mě dostal do velkého hokeje," nezapomněl Pletka na to, kdo pomohl jeho hokejovému růstu nejvíce.

Premiérový extraligový ročník skončil Václav Pletka jako nejlepší nováček extraligy, odehrál 60 zápasů a vstřelil 17 branek. Na ty mu nejčastěji přihrával Král Richard, který tehdy neochvějně vládl extraligovým statistikám. "Richard Král je Pan hráč, v té době dělal 70 bodů za sezónu, ale myslím si, že i dnes je to stále velice solidní hokejista a v Třinci to trochu odnesl za všechny," staví se Pletka za svého dlouhodobého spoluhráče. V prvním extraligovém roce také poprvé nakoukl do reprezentace, tehdy ještě juniorské do dvaceti let, a hned poté odjel i na mistrovství světa této kategorie do Kanady. "Ten turnaj se nám příliš nevyvedl, i když jsme měli velice dobrý celek, kde hráli Balaštík nebo Karel Rachůnek a další hráči, kteří to dotáhli i do NHL." Vyrovnaná skupina skončila pro Čechy neúspěchem a čtvrté místo znamenalo jen boj o záchranu. Tam sice mladí Češi s přehledem vládli, ale zklamání ze sedmého místa bylo veliké. "Prohráli jsme tehdy první zápas se Slováky 3:2 a pak už jsme se z toho nevzpamatovali," zapuzuje Pletka nepěkné vzpomínky. Ačkoli pro něj osobně nebylo pět branek v šesti zápasech rozhodně špatnou bilancí, naopak stejně branek dal tehdy třeba Daniel Sedin nebo Denis Archipov. Jeho produktivita ho následně dovedla až na draft slavné NHL.

Druhý rok v Třinci byl pro Pletku ještě o poznání lepší než ten první, vždyť Pletka dlouho aspiroval na korunu krále střelců a nakonec podlehl jen Jiřímu Dopitovi. "Ten rok se mi velice vydařil, dal jsem třicet gólů a dočkal jsem se i startů v seniorské reprezentaci, kde jsem potkal hráče jako je Reichel nebo Dopita. To byly určitě velice cenné zkušenosti," vzpomíná na svou reprezentační anabázi, která ale nakonec nevedla k nominaci na zlaté mistrovství v Petrohradu. Jeho výkony však nezůstaly bez pozornosti v zámoří. Philadelphia, která ho jako 208. v roce 1999 draftovala, mu nabídla dvoucestnou smlouvu na tři roky. "Mě se do Ameriky moc nechtělo, ale agent mi dojednal dobré podmínky za podpisový bonus, které byly údajně nejvyšší, jaké může hráč draftovaný v sedmém kole dostat, tak jsem si řekl, že o mě asi skutečně stojí a odešel jsem to tam zkusit," odkrývá střelecky disponovaný hokejista své pohnutky pro přesun přes Atlantik. "Kemp a přípravné zápasy se mi podařily, dával jsem branky, trenéři říkali, že jsou spokojení, ale začala sezóna a já jsem putoval na farmu," opakuje Pletka známý scénář, který musela absolvovat v zámoří řada českých hráčů.

Šikovný Pletka se neztratil ani ve farmářské soutěži AHL, kde pravidelně obsazoval nejvyšší příčky v produktivitě Philadelphie Phantoms, která je záložním celkem Flyers. V AHL hraje spousta hráčů, kteří čekají na šanci v NHL, a není to určitě špatná soutěž. Oproti extralize je myslím rychlejší, není tak technická, ale zase se tam hraje mnohem více do těla, takže myslím, že je kvalitativně na velmi dobré úrovni," potvrzuje Pletka, že ani farmářský hokej není hoden přezírání. "Člověk si tam musí dávat hodně pozor, protože tam může přijít rána odkudkoli. Malé hřiště tomu ještě víc nahrává a není možné si tam třeba za modrou zaseknout puk. Také trenéři vyžadují hlavně nastřelovat puky a kdo to nedělá, tak nehraje," dokazuje Pletka svou adaptabilitu. Jeho šance v NHL nakonec i díky tomu přišla. "Já už jsem tam původně druhý rok nechtěl jet, nakonec mě ale agent přesvědčil a já jsem do Philadelphie odjel. Hned jak jsem přijel, zařadili mě do Phantoms a už jsem ani nevěřil, že by ta šance mohla přijít. V AHL se mi ale extrémně dařilo a já jsem po patnácti zápasech vedl tabulku střelců i produktivity celé soutěže. Po jednom domácím zápase tak přišel asistent generálního manažera a řekl mi, že druhý den mám jít na trénink s Flyers a že budu hrát proti Washingtonu." Cesta do nejslavnější soutěže byla dlouhá a trnitá, zato působení tam bylo dá se říci jepičí. "Hrál jsem ve čtvrté pětce s Honzou Hlaváčem a Martym Murrayem, v první třetině jsem byl na ledě třikrát, ve druhé dvakrát, ale pak už jsme vedli asi 5:0 a já se dostal na led dokonce i v přesilovkách, měl jsem i nějaké šance, takže to byl naknec celkem slušný zápas," usmívá si při osamělé vzpomínce na NHL v dresu Philadelphie středočeský rodák.

"Pocity jsem ze zápasu měl dobré, ale po něm přišel do kabiny generální manažer Bobby Clark, pochválil mě a oznámil mi, že jdu zpět na farmu," směje se dnes už při vzpomínce na bizardní situaci. Po dvou letech v zámoří přesídlil Pletka zpět do Třince. "Vrátil jsem se do míst, kde jsem měl předtím radost z hokeje. Tu mi ty dva roky v zámoří trochu vzaly, takže jsem se s vidinou extraligy a případně třeba zase reprezentace vrátil do Třince," shrnul své pohnutky. Hned po návratu se však Pletkovi mezi Oceláři dařilo. "Lidé si mě pamatovali z té třicetigólové sezóny, takže ode mě hodně očekávali, ale já se nejdříve potřeboval srovnat s evropským stylem, v tom prvním roce po návratu to ale nebylo špatné," rozpomíná. Třinec i s Pletkovým třiadvacetigólovým příspěvkem skončil až v semifinále na holích pardubické eskadry. Ročník následující - 2003-04 - už byl ale z Pletkova pohledu podprůměrný. "Ten rok skutečně nebyl nic moc, takže jsem v létě hodně potrénoval a věřil, že ten další bude mnohem lepší. V přátelácích se mi zase střelecky velice dařilo, cítil jsem se dobře, ale pak přišel začátek sezóny a ten celému našemu týmu vůbec nevyšel, navíc já se ve dvanáctém zápase zranil."

Po nezbytné rekonvalescenci se Pletka vrátil do sestavy Ocelářů, ale jejich pozice byla v té době už prakticky jasná. Play-off bylo v nedohlednu a Jihlava na poslední příčce také nejevila známky života. Přišla tak nečekaná nabídka. "Agent mi řekl, že o mě mají velký zájem Budějovice. Mluvil jsem pak o této možnosti i s prezidentem klubu panem Davidem a trenérem Jandačem, který mi řekl, že se mnou počítá vedle Prospala s Dvořákem, navíc jsem kvůli zranění nehrál a v Třinci by nám brzy skončila sezóna, a to všechno dohromady bylo důvodem, proč jsem nakonec do Českých Budějovic odešel," poukázal Pletka na pohnutky, které ho zavály na jih Čech. Ihned jakmile Pletka vstoupil na led Budvar Arény po boku jihočeských dvojčat, začal ukazovat své smrtící střelecké nadání a sypal do prvoligových branek jeden gól za druhým. "Když jsem přišel, Budějovice šly od vítězství k vítězství, a tak nebyl problém se zařadit do mužstva, tím spíš po boku Vaška Prospala a Radka Dvořáka. Dával jsem branky a povedlo se nám vyhrát základní část, takže do té doby to bylo naprosto výborné." Pak ale přišly horší chvíle. Pletka nejprve musel vynechat dva zápasy s Ostravou kvůli problémům s koleny, a když se vrátil na led proti Chomutovu, prožívali Jihočeši největší krizi v roce. "Oni hráli skutečně sado-maso hokej, hodně lidí nás už v té sérii odepsalo, ale my jsme ukázali naši odolnost. Za vůbec nejdůležitější moment považuju gól Petra Havelky v prodloužení čtvrtého zápasu, to jsme si sáhli na dno," popisuje Pletka rozhodující chvíle těžké postupové anabáze. Oproti nervy drásajícím momentům v semifinále působilo finále a následná baráž jako procházka růžovým sadem a vysněný postup Budějovic do extraligy se nakonec povedl. "Já jsem ještě nikdy v životě v hokeji nic nevyhrál a byl jsem tedy po baráži v očekávání, jak budou oslavy vypadat, ale to, co následovalo, bylo něco fantastického! Lidé na nás čekali na náměstí, slavilo celé město a asi nikdo předtím netušil, jaký je tu v Budějovicích vlastně hlad po hokeji," uzavírá své prozatimní shrnutí kariéry Václav Pletka. Jeho 28 kanadských bodů v 25ti zápasech v dresu HC České Budějovice bylo zlatým písmem zapsáno do kroniky postupové sezóny jihočeského klubu. Zda se ještě někdy protne dráha šikovného útočníka s NHL nebo s českobudějovickým dresem, to je však ve hvězdách.

Václav Pletka
Datum narození: 8.6.1979
Místo narození: Mladá Boleslav
Post: Útočník
Draft: 208. v roce 1999 (Philadelphia Flyers)
Největší úspěchy: Nejlepší nováček extraligy (1999), třetí v extralize (1999), mistr první ligy (2005)
Současné působiště: HC Oceláři Třinec

Statistiky


Sezóna   Klub                                    Z  G  A  B  TM
1994-95  HC Autoškoda Mladá Boleslav - dor. (E) 30 31 21 52   -
1995-96  HC Autoškoda Mladá Boleslav - dor. (E) 35 22 17 39   -
1996-97  HC Autoškoda Mladá Boleslav - jun. (E) 37 28 13 41   -
1997-98  HC Mladá Boleslav - jun. (E)           36 23 25 48   -
1998-99  HC Železárny Třinec (E)                50 15 11 26  20
         HC Železárny Třinec (E,p-o)            10  2  1  3   4
         HC Železárny Třinec - jun. (E)         20 11  5 16   -
1999-00  HC Oceláři Třinec (E)                  51 28 21 49  72
         HC Oceláři Třinec (E,p-o)               4  2  2  4   2
         HC Oceláři Třinec - jun. (E)            1  1  0  1   0
2000-01  Philadelphia Phantoms (AHL)            71 20 21 41  51
         Philadelphia Phantoms (AHL,p-o)        10  1  3  4   4
2001-02  Philadelphia Flyers (NHL)               1  0  0  0   0
         Philadelphia Phantoms (AHL)            61 20 19 39  43
2002-03  HC Oceláři Třinec (E)                  47 20 24 44  58
         HC Oceláři Třinec (E,p-o)              12  3  2  5  18
2003-04  HC Oceláři Třinec (E)                  47 12 17 29 104
         HC Oceláři Třinec (E,p-o)               5  0  0  0   2
2004-05  HC Oceláři Třinec (E)                  16  2  2  4  14
         HC České Budějovice (1.liga)           12 12  6 18  10
         HC České Budějovice (1.liga,p-o)        8  1  3  4   6
         HC České Budějovice (baráž o E)         5  4  2  6   2
                                              Z   G   A   B  TM
Celkem   Nejvyšší soutěž ČR                 242  84  80 164 294
         HC České Budějovice                 25  17  11  28  18
         NHL                                  1   0   0   0   0

Reprezentace:
1999     Mistrovství světa U20 (Kanada)       6   5   1   6  25
         7.místo

Celkem   Seniorská reprezentace              30   6
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....