Banes Motor České Budějovice
06.05.2005, Antonín Vansa

Po zranění mám nohu jak hůlku, směje se Václav Nedorost

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Okamžitě po pátém utkání semifinálové série mezi Pardubicemi a Libercem podstoupil operaci bolavého kolena. Útočník Václav Nedorost toho od té doby stihl hodně. Dohodl se na podmínkách smlouvy s HC České Budějovice a po čtyřech týdnech po operaci pomalu individuálně začíná s přípravou na nový ročník. „Trenér Jandač mi odsouhlasil individuální přípravu. S týmem pojedu jen na soustředění na kolech,“ uvedl vytáhlý útočník, který v uplynulé sezóně nastoupil i za národní tým.
V Liberci jste byl v minulém ročníku prý nadmíru spokojený. Proč jste zvolil odchod do Českých Budějovic?
V Liberci jsem byl opravdu moc spokojený. Jako týmu nám to šlapalo skvěle a výborně se chovalo i vedení klubu. Ale vypršela mi smlouva, kvůli výluce mi propadl i kontrakt s Floridou. Mému agentovi panu Henyšovi jsem řekl, že bych chtěl hrát doma, jestli by o mě měly Budějovice zájem. A českobudějovické vedení přišlo s naprosto skvělou nabídkou, která byla nad naše očekávání. Vůbec jsem jí nečekal. Neváhal jsem a podepsal jsem smlouvu v Budějovicích.

Sezóna vám vyšla, oblékl jste i reprezentační dres. Určitě jste měl více nabídek...
Nevím. Nepídil jsem se po nich. Chtěl jsem hrát doma v Českých Budějovicích a ani Liberci jsem nedal šanci, aby nějakou nabídku učinil.

Ne? Přitom Liberec o vás měl zájem. Vážně nevíte o tom, že by se vedení Bílých Tygrů pokusilo vstoupit do jednání?
S vedením klubu jsem mluvil hned po skončení sezóny. Liberec zájem měl, ale já jsem jim hned řekl, že pokud postoupí Budějovice do extraligy a nabídnou mi přijatelnou smlouvu, budu hrát doma. Pak mi vedení českobudějovického klubu nabídlo takové podmínky, že jsem okamžitě zavolal do Liberce a řekl jsem, že se dohodnu s HC České Budějovice.

Nesnažilo se vás liberecké vedení nalákat na další spolupráci s Radimem Vrbatou? Právě kvůli němu jste na sever Čech před loňskou sezónou odešel...
Určitě jsme s Radimem chtěli hrát spolu. Ale na druhou stranu, kdyby předloni Budějovice z ligy nespadly a měly by zájem, hrál bych doma a do Liberce bych nešel. Chtěl jsem však hrát za každou cenu extraligu.

Pro Bílé Tygry to byl mimořádně úspěšný rok. Poprvé se dostali do play-off a hned z toho bylo třetí místo. Vy jste však na konci ročníku kvůli zraněním dost trpěl...
Měl jsem chronický zánět vazu v koleni a měl jsem s tím problém už zhruba dva roky. Od půlky sezóny jsem hrál pod prášky. V play-off už ani prášky na tu bolest nezabíraly a musel jsem hrát pod injekcemi. Neustále se to však zhoršovalo a hned po pátém zápase v Pardubicích jsem podstoupil operaci. Čtyři týdny už mám po operaci, další čtyři si ještě vyžádá rehabilitace.

Jak vypadala čtyřtýdenní rekonvalescence?
Musel jsem jenom ležet na posteli. Jenže já jsem takový, že nedokážu nehýbat se, takže se vyskytly ještě nějaké další komplikace, kdy se mi utvořil zánět a začala prosakovat krev. Teď už je to v pořádku. Jezdím do lázní.

Chodit už můžete bez jakéhokoliv omezení?
Naštěstí ano. V neděli mi lékaři sádru sundali a dva dny jsem kulhal jak nějaký mátoha. Teď už je to ale v pohodě. Hodně mi pomohli v lázních, kde mi tu nohu trochu rozhýbali.

Během čtyř týdnů nečinnosti noha určitě citelně oslabila. Máte na její posílení speciální tréninkový program?
Už takhle jsem měl nohy jak hůlky. A navíc po tom zranění...no hrůza. (s úsměvem obrací oči vsloup) Samozřejmě, že musím hodně makat. Potřebuji posílit svalstvo tak, aby byla stabilita kolena lepší. Ale zase si musím dávat pozor, abych to nějak nepřehnal a neutrhl si to znovu. První týden bude volnější a pak začnu naplno.

Trénovat zatím musíte podle individuálního plánu. Připojíte se poté vůbec ke zbytku mužstva?
Zrovna před chvílí (ve čtvrtek dopoledne; pozn.aut.) jsme se bavili s trenérem Jandačem a on mi dal ve volbě přípravy úplnou volnost. Ví, že jsem měl dvě operace ramena a nemůžu tím pádem dělat spoustu cviků na ruce. Kvůli kolenu nemůžu ani běhat a skákat. Jsme domluvení, že s týmem pojedu na soustředění na kola, ale jinak se budu připravovat sám.

Smlouvu jste podepsal na rok, ale v případě lukrativní nabídky můžete odejít do zámoří. Sledujete jednání ohledně ukončení výluky v NHL? Hráči na úrovni vašeho kontraktu budou zřejmě na nově dohodnutých podmínkách nejvíce biti...
Je to tak. Ale já jsem nikdy neřekl, že bych odešel v případě lukrativní nabídky. Stačily by mi třeba takové podmínky, jako jsem měl minulý rok na Floridě. Platy půjdou po startu NHL samozřejmě dolů, ale za nějaké minimum bych do zámoří hrát nešel. To se nevyplatí. A samozřejmě se budu ohlížet i na to, jestli mi klub nabídne jednocestnou nebo dvoucestnou smlouvu a jak na tom budu zdravotně.

Informace o vývoji v zámoří nemáte?
Ne. A proto jsem také podepsal v Českých Budějovicích. Po dobu výluky ani kluby nesmí se svými zaměstnanci o smlouvách jednat, takže já vůbec nevím, jaké záměry se mnou Florida má. Angažmá v Českých Budějovicích mi dává určitou jistotu. Stávku nesleduji, jen si občas koupím noviny, nebo se jednou za čas podívám na webovou stránku NHLPA, co je nového.

Děkuji vám za rozhovor.

SLEDUJTE ROZHOVORY S NOVÝMI ČESKOBUDĚJOVICKÝMI POSILAMI

Vyjde v nejbližších dnech

Pondělí 9. května - Jindřich Kotrla (autor Antonín Vansa)

Vyšlo již dříve:

Rozhovor se Zdeňkem Kutlákem

Rozhovor s Ondřejem Veselým

Rozhovor s Michalem Hudecem

Rozhovor s Viktorem Hüblem

Rozhovor s Josefem Melicharem

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....