Banes Motor České Budějovice
02.05.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

Hokejisté HC České Budějovice (ne)začali přípravu na extraligu

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Tiskovou konferencí zahájili hokejisté HC České Budějovice letní přípravu na soutěžní ročník 2005 - 2006. První tréninkové bloky však hráči podstoupí až v úterý 3. května. Trenér týmu Josef Jandač po půlhodinovém sezení novinářů s hráči zahřívací trénink zrušil.
V 9.00 hodin ráno se v Budvar aréně sešla třiadvacítka hokejistů, mezi nimiž nechyběly ani čerstvé posily Zdeněk Kutlák, Josef Melichar, Ondřej Veselý, Viktor Hübl, Michal Hudec, Václav Nedorost a Jindřich Kotrla. Naopak na seznamovací trénink nedorazili Petr Jančařík, Josef Jindra a Ladislav Kolda. Přesto by se všichni tři měli zapojit do hrubé přípravy. „Program letní přípravy bude uzpůsoben podmínkám, které zde máme. Oproti loňsku zařadíme do plánu ještě bazén,“ řekl kouč HC České Budějovice Josef Jandač. A navíc se hráči musí připravit i na dvě soustředění, která budou zaměřena především na jízdu na kole. První týdenní soustředění by měli hokejisté HC České Budějovice podstoupit třetí týden v květnu na Lipně, druhé pak v okolí Železné Rudy začátkem června. Do cyklistických galejí však mají extraligoví hokejisté ještě dost času. „První týden se chceme soustředit především na to, aby se kluci zatáhli. Na suchou přípravu máme celkem devět týdnů, takže chceme, aby ten první byl spíše rozběhový,“ uvedl Jandač. Hráči se budou připravovat ve čtvrtek a v úterý dvakrát denně, v pondělí, ve středu a v pátek pouze v dopoledních hodinách. „Od druhého týdne už chceme přidávat na obrátkách,“ dodal. Oproti loňsku by mohli hokejisté trénovat pohromadě. Zatímco loni trenéři HC České Budějovice pracovali s pětatřiceti hráči, letos jich mají k dispozici o dvanáct méně. „Je možné, že budeme trénovat v jedné skupině. Ale také to může být ve dvou, nebo ve třech skupinách. Záleží na druhu tréninkové jednotky,“ pokrčil rameny trenér, který pro České Budějovice pomohl v uplynulém ročníku vybojovat extraligu.

Největšímu zájmu se na tiskové konferenci k zahájení letní přípravy těšily nové tváře v českobudějovických barvách. Zatímco zkušení matadoři Bělohlav, Sailer a Rob seděli u jednoho stolu a nepozorováni se nad láhví minerální vody bavili nad příhodami z měsíčního volna, například Ondřej Veselý musel podstoupit během patnácti minut tři různá interwiev. „Za uplynulý měsíc se v otázce doplňování mužstva udělal obrovský kus práce. Musím říct, že jsem téměř neustále vyřizoval telefony, nebo absolvoval pracovní schůzky. Pan Látal s panem Davidem odvedli skutečně výbornou práci,“ pochvaloval si doplnění celku kouč Jandač. „Jednání s hráči nejsou jednoduchá a hlavně se s některými muselo začít jednat už v momentě, kdy jsme ani nevěděli, jestli budeme hrát extraligu, nebo první ligu. Je to určitá nováčkovská daň,“ upozornil trenér HC České Budějovice. Kromě již výše zmiňovaného sedmera nových tváří se do přípravy zapojí i junioři Alexandr Salák, Jiří Hanzal, Martin Hanzal, Tomáš Mertl a David Kuchejda. Zatímco útočné řady jsou již téměř připravené na boj o extraligové play-off, velká díra je v defenzívě. „Určitě musíme ještě obranu doplnit,“ konstatoval stroze Jandač. Podle zákulisních informací českobudějovický klub vyjednává o angažmá se třemi nejmenovanými beky.

Na představování kádru pro letní přípravu dorazili i zkušení Radek Bělohlav a Luboš Rob, kteří měli mít v pátek jednání o svém dalším působení v HC České Budějovice. Zatímco Radka Bělohlava už prezident klubu Jaroslav David představil jako člena kádru, u Luboše Roba se omezil na konstatování, že věc je teprve v jednání. „S Radkem Bělohlavem vše směřuje k dohodě, ale kontrakt podepsaný ještě není,“ upozornil Josef Jandač. Podpisu smlouvy brání účast sportovního manažera HC České Budějovice Jaromíra Látala na probíhajícím Mistrovství světa, kde působí jako spolukomentátor České televize. „Pan Látal je sice na telefonu, pracuje téměř neustále pro klub, ale takové to osobní a kulturní dojednávání smlouvy s Radkem Bělohlavem se dotáhne až ve chvíli, kdy se pan Látal vrátí z šampionátu,“ připomněl hlavní trenér českobudějovického mužstva. „Navíc já neumím posoudit, zda se dohoda podaří dotáhnout do konce, nebo ne,“ dodal. Podobně by měla probíhat i jednání s čtyřiatřicetiletým křídelním útočníkem Lubošem Robem.

KOHO KLUB PŘI ZAHÁJENÍ LETNÍ PŘÍPRAVY PŘEDSTAVIL?

Brankáři
Jan Chábera, Alexandr Salák, Roman Turek.

Obránci
Petr Gřegořek, Ivo Kotaška, Zdeněk Kutlák, Josef Melichar, Ján Mucha.

Útočníci
Radek Bělohlav, Kamil Brabenec, Jiří Hanzal, Martin Hanzal, Štěpán Hřebejk, Michal Hudec, Viktor Hübl, Jindřich Kotrla, David Kuchejda, Lukáš Květoň, Tomáš Mertl, Václav Nedorost, Luboš Rob, Petr Sailer, Jiří Šimánek, Ondřej Veselý.

U kurzívou vyznačených hráčů se o další spolupráci bude teprve jednat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....