Banes Motor České Budějovice
20.05.2004, Antonín Vansa

Peter Bartoš se zřejmě vrátí do kádru Českých Budějovic

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Před patnácti dny mu vedení klubu oznámilo, že na něj nemá peníze a má si hledat nové angažmá. Peter Bartoš si sbalil z českobudějovické kabiny své věci a začal se připravovat individuálně. Nyní vše nasvědčuje tomu, že se znovu zapojí do přípravy HC České Budějovice. „Bartoše chci mít v kádru za každou cenu a mám od vedení příslib, že ho mít budu," řekl nově nastupující trenér Jihočechů Josef Jandač.
Tak jak se těšíte zpět do kádru?
Zpět? Opravdu? Budu moc rád, když budu moct zůstat. Těším se.

Vy o tom nevíte? Trenér Josef Jandač s vámi ještě nemluvil?
Trenér Jandač mi volal zhruba před týdnem. Včera jsem měl rozhovor s panem prezidentem klubu Davidem a shodli jsme se, že zájem na mém setrvání je z obou stran stejný. Věřím, že najdeme společnou řeč.

To je zajímavé. Ještě zhruba před dvěma týdny jste s vedením klubu nemohli najít ohledně peněz společnou řeč...
Bylo mi řečeno, že klub nemůže naplnit mojí smlouvu. Řekl jsem vedení, že ani já si nemohu dovolit jít s penězi dolů. Minulý rok jsem měl s panem Pařízkem určitou dohodu a po ní jsem se rozhodl, že letos buď České Budějovice dodrží mojí smlouvu, nebo odejdu. Teď jsme se bavili s panem Davidem a najdeme nějaký kompromis.

Může tím kompromisem být například to, co bylo nabídnuto Sailerovi, Bělohlavovi a Robovi? Tedy převedení základního platu do prémiových složek?
To asi ne. Budou učiněny určité ústupky z obou stran, ale nemohu přistoupit jen na prémie. Hokej je kolektivní hra, já mohu hokeji obětovat vše a nepostoupíme. A já peníze nedostanu. Už jsem to prožil v minulé sezoně, kdy jsem se na něčem domluvil s panem Pařízkem a nakonec to nevyšlo. Tento rok to už určitě neudělám.

Zatímco obránce Jasečko se rozhodl připravovat se dále s týmem, vy se připravujete úplně sám. Proč?
Když jsem do Českých Budějovic přicházel v roce 1998, připravoval jsem se individuálně. Šest let jsem se na sezonu chystal sám, ale poslední dva roky jsem se nechal přemluvit a trénoval jsem s týmem. Mám ve smlouvě klauzuli, že se mohu připravovat sám a určitě jí uplatním.

Nebojíte se, že byste mohl být na sezonu připraven nekvalitně?
Toho se určitě nebojím.

Jak často chodíte trénovat?
Trénuji každý den dvoufázově, stejně jako, kdybych byl s mužstvem. Jen je to pro mě lepší v tom, že čas si určuji sám. Starám se doma o děti o pak jdu ve volném čase trénovat.

Tréninkový program jste si sestavoval sám?
Hodně jsem se zajímal o to, jak se dobře připravit a myslím si, že po těch šesti letech už mám nějaké zkušenosti. Mám navíc jednoho kamaráda, který mi připravuje cvičení v posilovně a je to v podstatě můj trenér.

Pro vás se tedy opětovným zařazením do kádru mnoho nemění, že? K týmu se asi připojíte až na tréninky na ledě?
(smích) Nevím. Je nový trenér a teprve s ním budu mluvit. Ale chtěl bych se připravovat nadále sám.

Už jste mluvil o tom, že jste rád, že zůstanete v Českých Budějovicích. Nemrzí vás na druhou stranu, že neodejdete do zahraničí, jak jste chtěl?
Úplně ze začátku jsem říkal, že bych tu chtěl zůstat. Mám tu zázemí a velkou rodinu a pokud se dohodnu s klubem, nechci nikam odcházet. Budu věřit, že se s týmem dostanu rychle zpět.

Zatímco ještě před měsícem to vypadalo, že se hokej v Českých Budějovicích rozpadá, v poslední době vše naznačuje tomu, že...
...myslím si, že největší chyba byla v tom, že po sestupu bylo hodně horkých hlav. Rychle se někdo odvolával a nebylo nic připraveného. Nejdůležitější měsíce klub ztratil.

Jste velice zkušený hráč. Působil jste v NHL, hrál jste i na mistrovství světa. Kde si myslíte, že tým potřebuje nejvíce posílit?
Klub musí získat kvalitní obránce, kteří by byli schopní například rozehrát přesilovku a určitě alespoň dva střední útočníky. Ti v minulém ročníku chyběli týmu nejvíce. Po odchodu Filipa Turka jsme dohrávali sezonu bez centra. Myslím si, že do baráže musíme jít se zkušenými hráči.

Mluvil jste o potřebě získat kvalitního centra. Určitě by se mužstvu hodil Josef Štraub, o jehož příchodu se rovněž hovoří...
Určitě. Pepa je výborný hokejista a především srdcař, který dokáže zbláznit zbytek týmu.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....