Banes Motor České Budějovice
18.05.2004, Tomáš Kučera

Vidím situaci pozitivně, uklidňuje fanoušky nový prezident David

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Překvapení, tak by se dala charakterizovat reakce jihočeských fanoušků při vyslovení jména nového prezidenta HC České Budějovice. Stal se jím úspěšný podnikatel a stále ještě aktivní hokejista krajského přeboru pan ing. Jaroslav David. "I mne jmenování překvapilo, ale když mi byla vyjádřena podpora správní rady, bylo pro mne přijetí tohoto postu výzvou," vysvětluje nový prezident své pohnutky, které ho vedly k přijetí vysoké pozice v českobudějovickém klubu.
Již třetí prezident v krátké době byl posazen do křesla v Českých Budějovicích. Podnikatel Jaroslav David byl zvolen nejprve v pondělí 10.5.2004 do správní rady klubu valnou hromadou a hned o dva dny později byl správní radou ještě povýšen na post prezidenta klubu. "Potěšilo mě, že to ve správní radě nebyl boj individuelních členů proti kolektivním, ale naopak, obzvláště pan Boček z Budvaru má na věc prakticky shodný názor jako já," těšila nového muže ve vedení shoda v nejvyšším orgánu budějovického HC. "Prvním krokem bylo vyjádření podpory současnému generálnímu manažerovi panu Jounovi, kterému budu já hlavně prvních asi 6 týdnů cele k dispozici. Prioritou pro nás je nyní postava hlavního trenéra. Není žádným tajemstvím, že hlavním kandidátem na tento post je osoba pana Jandače. Je to mladý člověk plný energie, který má jasné představy o tom, kterým směrem se vydat, abychom dosáhli našeho cíle, kterým je pořád, a to zdůrazňuji, návrat klubu do extraligy," vysvětlil pan David první kroky správní rady. "Nejpozději do středy by mělo být jasno o tom, zda pan Jandač nastoupí jako trenér k nám, nebo dá přednost zahraničním nabídkám. Postava trenéra je pro nás nyní skutečně zásadní, protože pan Joun sice může s hráči jednat ohledně prodlužování smluv, ale nemá význam, aby zde podepisoval hráče, o které by pak neměl budoucí trenér zájem," argumentuje logicky prezident a dokládá, že ač s mírným zpožděním, dala se kola v Českých Budějovicích konečně do pohybu.

"Požádali jsme tedy hráče, aby posečkali pár dnů, než bude jmenován nový trenér a pak se rychle začne řešit jejich situace. To se týká i avizovaných odchodů Jasečka a Bartoše, pokud by o tyto hráče měl trenér zájem, bude naší snahou, abychom zajistili potřebné prostředky a tito hráči tu mohli zůstat," podává David překvapivé, ale o to více potěšující informace. "Jakmile tedy přijme nový trenér nabídku, sportovní záležitosti se přesunou na něj a jeho asistenta, a já s panem Jounem se vrhneme na finanční stránku věci a naším hlavním úkolem bude naplnění rozpočtu." Rozpočet je často zájmem mnoha diskusí, loňská 58 milionová výše logicky o něco spadne. O kolik to bude, to je otázkou. "Někteří sponzoři pádem do první ligy ztratí zájem o spolupráci, jiní sníží svou podporu, ale zase na druhou stranu, a to bude asi má parketa, je zde široké pole působnosti, které ještě hokejem není zasaženo a já jsem přesvědčen o tom, že nalezneme firmy, pro něž bude prestižní záležitostí případný okamžitý návrat do extraligy, který by byl spojen právě s jejich jménem," neztrácí víru podnikatelským vichrem ošlehaný činovník. "Jednání se sponzory a s městem začala už minulý týden a zatím na mne působila velice pozitivně. Tady se hovoří často o tom, že spolupráce s městem je velkým problémem, ale já bych to takto nestavěl. Město je instituce, která má tisíce svých problémů, jež musí řešit, a těžko lze spoléhat na to, že nám městské zastupitelstvo jen tak přiklepne několik milionů na chod profesionálního klubu. Ve správní radě s námi teď zasedá za město pan Kubín a s ním už jsme probírali různé alternativy toho, jak by naše budoucí spolupráce mohla vypadat," ukazuje prezident svůj pohled na problematiku spolupráce s městem.

Další otázkou je situace kolem případného titulárního sponzora. Kuloáry se valí různé vlny, jedna z nich má být snad dokonce mléčná. "Já samozřejmě čtu noviny i příspěvky například na diskusním fóru klubových stránek, takže jsem zaslechl informace o tom, že by Madeta měla zájem o vstup do jména klubu, ale pokud je to pravda, žádné skutečně konkrétní kroky nebyly zatím učiněny a vše je navíc trochu zahaleno do mlhy tím, že zástupce Madety vystoupil ze správní rady. Uvidíme tedy jak se tento náš zásadní partner zachová. Já věřím, že vše dopadne ku prospěchu jihočeského hokeje. Ale titulární sponzor, to není jen otázka regionu, musíme se pokoušet hledat i v celostátním měřítku, nebo ještě lépe, v celoevropském. Se vstupem do Evropské Unie se otevřely hranice a já mám solidní kontakty například i v Rakousku a v Bavorsku, kde by se určitě našel partner, pro nějž by byl českobudějovický hokej symbolem tradiční kvality a krásného zázemí," poodhalil pan David směr, kterým hodlá klub nahodit svou návnadu.

Zásadní otázkou v tomto směru je transformace klubu v akciovou společnost. První kroky tímto směrem už byly učiněny. "Valná hromada schválila změnu z >s.r.o.< na >a.s.< a správní rada, zejména pan doktor Tripes, nyní vytváří a upravuje stanovy, které tuto změnu právně posvětí a umožní. To je samozřejmě signálem pro budoucí akcionáře, ale to bude už i záležitost správní rady, která posoudí případné nabídky na odkoupení akcií. My totiž nechceme, aby někdo jen odkoupil akcie a čekal, že se mu zhodnotí, naše vize směřuje hlavně do budoucna a preferujeme tudíž dlouhodobější spolupráci," ukazuje David, že do správní rady skutečně přinesl svěží tržní pohled na hokejový byznys. "Samozřejmě, naším úkolem je teď nastolit správný směr co se týká mládeže, trenérů i kádru prvního mužstva, který by potencionálnímu akcionáři ukázal, že jeho prostředky budou využity pro fungující společnost, která nepřešlapuje na místě. V tomto směru věřím, že pokud bude trenérem pan Jandač, využijeme i jeho povědomí o hráčích a jsem přesvědčen, že společně s ním by přišly i posily, které on má prověřené, a které by nám v návratu do extraligy pomohly. S panem Jandačem, který je pro nás v současnosti skutečně alternativou číslo 1, už hovořil i současný asistent pan Kupka, se kterým se pan Jandač zná, a myslíme si, že by tato dvojice byla skutečně tou správnou," vyslovuje nový prezident svou důvěru momentálně vybraným kandidátům. Nejbližší dny a týdny budou pro budoucnost jihočeského hokeje i samotného prezidenta zásadní, věřmě tedy, že všechno, co si nové vedení předsevzalo, dopadne k jejich spokojenosti, a že vše bude neochvějně směřovat k navrácení starých a úspěšných extraligových pořádků.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....